TÉMA

Westminsterský palác

Zdravotníci ošetřili přes sedm set lidí z fronty na rozloučení s Alžbětou II.

Lidé, kteří se chtějí rozloučit s královnou Alžbětou II. u její rakve, nyní stráví ve frontě asi deset hodin. Nečekaně je navštívil nový britský král Karel III. spolu se svým starším synem Williamem, novým princem z Walesu. Úřady již dříve vyzvaly další zájemce, aby přišli nejdříve v poledne, protože zájem je stále obrovský a do fronty míří další truchlící. Někteří, kteří panovnici vzdali úctu v noci na sobotu, strávili ve frontě dlouhých 25 hodin. Záchranáři za tři dny ošetřili 710 lidí, kteří čekali ve frontě. Do nemocnice jich odvezli dalších 81. Obávají se, že počty by mohly kvůli velmi chladnému počasí dále stoupat, napsal list The Guardian.
17. 9. 2022Aktualizováno17. 9. 2022, 20:28|

V katedrále v Edinburghu bohoslužba připomněla život Alžběty II.

Smuteční průvod s rakví zesnulé britské královny Alžběty II. doputoval ke Katedrále svatého Jiljí v Edinburghu, kde poté bohoslužba připomněla život zesnulé královny a jejího vřelého vztahu ke Skotsku. Na mši, kterou zahájil reverend Calum MacLeod, byl patrný skotský vliv. V edinburghské katedrále bude rakev s Alžbětou II. vystavena do úterního odpoledne.
12. 9. 2022Aktualizováno12. 9. 2022, 20:18|

Na pohřeb královny Alžběty II. poletí premiér Fiala

Posledního rozloučení s královnou Alžbětou II. se za Českou republiku zúčastní předseda vlády Petr Fiala (ODS). V rozhovoru pro rozhlasovou stanici Frekvence 1 to uvedl prezident Miloš Zeman. Dodal, že důvodem je doporučení nelétat letadlem, které mu kvůli zdraví radí jeho ošetřující lékaři. Státní pohřeb britské královny Alžběty II. se uskuteční v pondělí 19. září ve Westminsterském paláci.
11. 9. 2022Aktualizováno11. 9. 2022, 19:32|

Státní pohřeb Alžběty II. se uskuteční v pondělí 19. září

Státní pohřeb britské panovnice Alžběty II. se uskuteční v pondělí 19. září v londýnském Westminsterském opatství. Informoval o tom Buckinghamský palác. Předtím bude rakev se zesnulou královnou čtyři dny vystavena ve Westminsterském sále v budově parlamentu. Stráž u ní budou držet i členové královské rodiny.
10. 9. 2022Aktualizováno10. 9. 2022, 21:55|

Z Westminsterského paláce na sever Anglie. Britští lordi možná přesídlí do upadajícího Yorku

Britská vláda zvažuje, že přestěhuje Sněmovnu lordů z Westminsterského paláce v Londýně do Yorku na severu země. Stanici Sky News to řekl předseda britské Konzervativní strany James Cleverly. Je to prý jeden z kroků, které by měly pomoci podpořit různé části Velké Británie.
19. 1. 2020|