TÉMA

Tomáš Vondráček

Vystrčil ocenil svého předchůdce Kuberu, senátní medaile dostali i zpěváci a biskup Malý

Zesnulého předsedu Senátu Jaroslava Kuberu (ODS) vyznamenal jeho nástupce Miloš Vystrčil (ODS) pamětní medailí ke Dni české státnosti. Medaili udělil také pomocnému pražskému biskupovi Václavu Malému, zpěvákům Pavolu Haberovi a Magdaleně Kožené a členům skupiny Spirituál kvintet a dalším osobnostem – celkem je vyznamenaných 27.
25. 9. 2020|

Výnosy z dálničních známek loni vzrostly na 5,35 miliardy korun

Stát vybral loni za dálniční známky 5,35 miliardy korun, o rok dříve byly výnosy z prodeje vinět zhruba o 150 milionů korun nižší. V úterý o tom informovalo ministerstvo dopravy. Letos naposledy platí papírové dálniční známky, v příštím roce je stát chce nahradit elektronickými. Jejich přípravu ovšem provázejí problémy, které už stály křeslo dosavadního ministra dopravy Vladimíra Kremlíka (za ANO).
28. 1. 2020|

E-shop na dálniční známky je hotový, ministerstvo ho prověří a do měsíce převezme

Vývojáři dokončili výrobu systému na provoz elektronických dálničních známek. Testování potrvá několik týdnů. Ministerstvo dopravy přitom tlačí čas: soutěže a dodávky dalších částí zakázky musí stihnout za deset měsíců. V opačném případě by stát musel vydat ještě jednu papírovou emisi. Šéf resortu Karel Havlíček (za ANO) ale opakuje, že se to nestane. K podezření, že systém měl původně mimo jiné sledovat řidiče, se ale jeho resort nevyjádřil.
27. 1. 2020|

Proč by měl stát platit za prodej dálničních známek na benzinkách, diví se Havlíček

Stát ukončí všechny zakázky k elektronickým dálničním známkám, řekl Karel Havlíček (za ANO), který spravuje ministerstva průmyslu a obchodu a nově i dopravy. Vedle zakázky na IT systém tak skončí rovněž tendr na distribuci vinět, jehož odhadovaná cena byla přes 477 milionů korun. Tendr byl podle něj vypsán nelogicky. Všechny zakázky k systému budou přepracovány. Premiér Andrej Babiš (ANO) považuje za hlavní problém v souvislosti se zakázkou na IT systém zákon o státní službě. Předeslal, že bude usilovat o jeho změnu. Za zbytečnou instituci pak označil Státní fond dopravní infrastruktury.
26. 1. 2020Aktualizováno26. 1. 2020, 19:43|

Zakázka na IT systém elektronických dálničních známek bude zrušena bez sankce, říká Havlíček

Zakázka na IT systém k elektronickým dálničním známkám bude zrušena bez jakékoliv sankce. Po pátečním uvedení do funkce ministra dopravy to řekl vicepremiér Karel Havlíček (za ANO). Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI) se původně na dodávce a provozu systému za 401 milionů korun dohodl s firmou Asseco Central Europe, podle Havlíčka bude zakázka po konstruktivní dohodě s firmou ukončena bez toho, aby stát platil penále.
24. 1. 2020Aktualizováno24. 1. 2020, 12:38|

Start elektronických dálničních známek ohrožen? Do konce roku by se mělo všechno rozjet, tvrdí Havlíček

Zakázku na informační systém a e-shop k elektronickým dálničním známkám nejspíš čekají změny. Bez výběrového řízení ji uzavřel Státní fond dopravní infrastruktury, a to v hodnotě přes čtyři sta milionů korun. Vyvolalo to i změnu v čele resortu dopravy a podle jeho budoucího šéfa a nynějšího ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) se úprava zakázky musí řešit čistou právní cestou. Na možnost, že by lidé na sklonku roku museli znovu kupovat papírové kupony, reaguje odmítavě.
21. 1. 2020|

Nic místo čtyř set milionů korun? Programátoři chtějí udělat systém dálničních známek zdarma

Čtyři sta jedna milionů, nebo zdarma? Zatímco společnost Asseco Central Europe za vytvoření informačního systému a e-shopu pro elektronické dálniční známky chce zmíněné stovky milionů, programátoři v Česku nabízí jejich vytvoření gratis. K uspořádání veřejného hackathonu vyzval podnikatel v informačních technologiích Tomáš Vondráček na sociální síti LinkedIn. Premiér Andrej Babiš (ANO) se s ním chce sejít v pondělí a spolupráci vývojářům nabízí Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI).
18. 1. 2020|