TÉMA

Downův syndrom

S Downovým syndromem žily děti už ve starověku, archeologové zdokumentovali případ starý asi 2500 let

Downův syndrom je vzácná genetická porucha, o jejímž původu se toho ví jen málo. Překvapivě hodně odpovědí přinesl archeologický výzkum ze Španělska, který ukázal, že děti s tímto zdravotním problémem žily v Evropě už před tisíci lety, kdy na ně nemohly působit žádné moderní environmentální vlivy.
22. 2. 2024|

Vyšetření vyloučilo riziko, přesto má dítě Downův syndrom. Rodiče mají nárok na odškodnění

Nejvyšší soud potvrdil nárok rodičů dítěte s Downovým syndromem na odškodnění za chybu nemocnice při vyšetřetní, z nějž vyplývalo, že mu vývojové vady nehrozí. O čem však soudci nerozhodli, je výše náhrady. Spor tak vrátili na začátek Okresnímu soudu v Olomouci, který bude muset znovu rozhodnout.
26. 5. 2023|

Přednostně dostávají vakcínu i lidé pečující o děti s Downovým syndromem, nárok má ale jen jeden člen rodiny

Na očkování proti koronaviru se mohou registrovat lidé dlouhodobě pečující o chronicky nemocné a mentálně postižené. Jsou mezi nimi i rodiče, kteří se starají o děti s Downovým syndromem a kteří takovou možnost požadovali hned po spuštění očkování. Jako pečovatel se podle ministerstva ovšem počítá jen jedna osoba v rodině. Rodiče dětí s chronickým onemocněním upozorňují, že pouze jeden naočkovaný člen domácnosti dítě neochrání.
21. 5. 2021|

Sociální kontakty nyní chybějí i lidem s Downovým syndromem. Na jejich situaci upozorňuje celosvětový den

Jednadvacátého března si celý svět připomíná den Downova syndromu. Datum symbolicky odkazuje na podstatu hendikepu, kdy má člověk v genetické výbavě ztrojený jednadvacátý chromozom. Osvětové akce ale letos kvůli pandemii zůstávají jen v on-line prostoru. A právě tam se přesunuly také organizace, které lidi s Downovým syndromem a jejich rodiny sdružují a pomáhají jim.
21. 3. 2021Aktualizováno21. 3. 2021, 20:58|

Ponožková výzva pomůže lidem s Downovým syndromem. Zapojit se může každý

Organizace Down Syndrom CZ vyhlásila na 21. března ponožkovou výzvu. Zapojit se může každý – stačí, když si obleče každou ponožku jinou a vyfotí se na sociální sítě. Cílem akce je zvýšit povědomí o lidech s Downovým syndromem a o jejich zapojení do společnosti.
17. 3. 2020|

Petrohradská kavárna dává šanci postiženým, kteří jinak v Rusku hledají práci jen obtížně

S bohulibým projektem přišla majitelka kavárny v ruském Petrohradu. Rozhodla se zaměstnat mentálně postižené, ať už jako obsluhu nebo v kuchyni. Kavárnu, která funguje teprve druhý měsíc, vyhledávají nejen turisté, ale také rodiče handicapovaných, kteří pro své děti jen těžko hledají práci.
6. 2. 2020|

Unikátní divadelní projekt pracuje s lidmi s Downovým syndromem. Redaktorka ČT ho půl roku mapovala

Režisérce Jitce Vrbkové se před šesti lety narodila dcera s Downovým syndromem. K nové situaci se tvůrkyně postavila jako k výzvě. Do svého divadelního souboru Aldente angažovala herce se stejnou diagnózou a vznikl unikátní projekt, který dokazuje, že inkluze dětí se syndromem do společnosti se daří. Právě o nich Česká televize natočila půlhodinový dokument Nejsme down autorky Ley Surovcové.
17. 1. 2020Aktualizováno17. 1. 2020, 21:29|