TÉMA

Petr Novotný

Mezi Blanskem a Adamovem má vzniknout nová cyklostezka za dvě stě milionů korun

Novou cyklostezku plánuje postavit Jihomoravský kraj podél řeky Svitavy mezi Adamovem a Blanskem. Zlepšit má bezpečnost v úseku, který v současnosti vede po frekventované silnici. Krajští radní podepsali smlouvu na projektovou dokumentaci. Stavba čtyřkilometrové komunikace vyjde na více než dvě stě milionů korun.
14. 6. 2023|

Masarykovo náměstí v Letovicích prochází rekonstrukcí. Dostane novou dlažbu, zeleň i vodní prvek

Novou tvář dostane Masarykovo náměstí v Letovicích na Blanensku. Dělníci téměř dokončili práce pod povrchem. Teď budou pokládat dlažbu, vysadí nové stromy a přibude i vodní prvek. Víc než deset let plánovaná rekonstrukce za zhruba třicet milionů korun má být hotová v srpnu.
17. 5. 2023|

Hlasovalo se i v referendech. Lidé se vyslovili proti větrným elektrárnám, kolonáda ve Varech se nahrazovat nebude

Souběžně s prezidentskými volbami proběhlo i hlasování v jedenácti obecních referendech. V pražských Řeporyjích se například více než 50 procent občanů vyslovilo, aby městská část podnikla sérii kroků proti výstavbě bytových domů v přírodním parku Prokopské a Dalejské údolí. V Horních Řasnicích u Frýdlantu na Liberecku obyvatelé s těsnou většinou odmítli výstavbu devíti větrných elektráren. Referendum o nahrazení Vřídelní kolonády v Karlových Varech za repliku litinové kolonády naopak platné není z důvodu nízké účasti, což se stalo také v Kladně, kde lidé neodhlasovali zákaz hazardu.
14. 1. 2023Aktualizováno14. 1. 2023, 23:36|

Reportéři ČT: Česká armáda má mít nové francouzské houfnice. Dražší, než se plánovalo, přitom nekompletní

Jak důležité je dělostřelectvo, to ukazuje průběh ruské agrese na Ukrajině. Moderní zbraně dodávané Západem pomáhají Ukrajincům tlačit ruskou armádu k ústupu. Před modernizací svého dělostřelectva stojí také česká armáda. Půlstoletí staré houfnice by měla nahradit francouzská samohybná děla. Podle původního plánu mělo Česko zaplatit za houfnice maximálně šest miliard korun, cena je však aktuálně mnohem vyšší a pravděpodobně ani není definitivní. Pro Reportéry ČT se tématu věnoval Ondřej Stratilík.
11. 10. 2022|

Palbu francouzských děl bude česká armáda řídit německým systémem za čtvrt miliardy

Z modernizace dělostřelectva české armády se s mírnou nadsázkou stává panevropský projekt. Dvaapadesát francouzských samohybných houfnic Caesar za 8,52 miliardy korun na kopřivnickém podvozku Tatra bude totiž navíc vybaveno německým systémem řízení palby.
22. 7. 2022|

Referendum o jatkách a drůbežárně se bude v Jemnici konat zastupitelstvu navzdory

Brněnský krajský soud vyhlásil v Jemnici na Třebíčsku referendum. Část místních se domáhá zamítnutí výstavby jatek a výkrmny drůbeže. S podpisy na radnici nejdřív neuspěli, soudní verdikt jim dává novou šanci.
27. 6. 2022|

Chod obcí paralyzují chybějící úředníci. Vázne povolování staveb

Radnicím chybí právníci, urbanisté a také experti na dopravní nebo stavební předpisy. Důvodem jsou nižší platy na úřadech ve srovnání se soukromou sférou. Kvůli nedostatku úředníků mnohde vázne povolování staveb.
25. 2. 2020|

Černá, modrá, žlutá. Až desetkrát lépe třídí lidé v obcích s barevnými kontejnery u každého domu

Už pět desítek měst a obcí na Blanensku si od letoška sváží odpad samo. Přidaly se totiž k Technickým službám Malá Haná, firmě založené spolkem několika z nich. Půl roku už také funguje systém třídění odpadu přímo v domech. Plastu a papíru tak popeláři svezou až desetkrát víc, než když kontejnery stály jen ve sběrných hnízdech.
17. 1. 2020|