TÉMA

Moravský Beroun

Velký větrný park vyvolává odpor části obyvatel Moravského Berouna. Rozhodne referendum

Plánované větrné elektrárny v Moravském Berouně na Olomoucku jsou opět důvodem sporů. Skupina obyvatel není ani tak proti nim, ale proti velkému větrnému parku. O tom, zda bude u města park o sedmnácti věžích, rozhodne nakonec referendum. O okolí města v Nízkém Jeseníku se investoři zajímají už potřetí.
před 20 h hodinami|

Český Krumlov a Týn nad Vltavou zasáhla blesková povodeň. V pátek Českem opět přejdou silné bouřky

Český Krumlov a Týn nad Vltavou zasáhla v noci na čtvrtek blesková povodeň. V Týně to byla podle starosty nejhorší záplava od roku 2002. Po nočním intenzivním dešti a bouřkách platila ve čtvrtek zhruba na desítce míst v jižních a středních Čechách výstraha před povodní. Nejvážnější situace, třetí povodňový stupeň, tedy ohrožení, není v tuto chvíli již nikde. Vyplývá to z informací na webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Meteorologové zároveň upravili novou výstrahu. Velmi silné bouřky hrozí v pátek během dne, na Moravě i ve Slezsku se mohou bouřky objevit i večer.
30. 6. 2022Aktualizováno30. 6. 2022, 20:03|

V Jesenici po bouřce prudce vystoupala hladina Botiče, povodně jsou i v jižních Čechách. Padaly i kroupy, ničily střechy a auta

Velmi prudce vystoupala večer hladina Botiče u středočeské Jesenice. V osadě Kocanda dosáhla nejvyššího povodňového stupně, podle vodohospodářů je na úrovni padesátiletého průtoku. Třetí stupeň je na Botiči i dále po proudu v Průhonicích. Rozvodněné jsou i některé řeky v jižních Čechách. Voda přetékající z rybníka odřízla obec Ktiš. V Moravském Berouně na Olomoucku poničily v podvečer kroupy střechy několika domů. Počasí také zkomplikovalo železniční dopravu.
29. 6. 2022Aktualizováno30. 6. 2022, 00:07|

Některé historické nádražní budovy na trati Olomouc–Krnov jdou k zemi. Správě železnic se opravy nevyplatí

Správa železnic zbourá několik historických nádražních budov na trati Olomouc–Krnov. Podle ní jsou budovy zbytečně velké a neekonomické. Projevily o ně přitom zájem spolky, ale neuspěly. Demoliční práce začaly například v Dětřichově nad Bystřicí a v Moravském Berouně. V plánu bylo také zbourání nádražní budovy v Jívové na Olomoucku. Objekt ve stylu tatranského hotelu se ale zřejmě podaří zachránit.
19. 5. 2021|

Sníh zkomplikoval dopravu, provoz na řadě míst blokovaly nehody a uvízlé kamiony

Dopravu na mnoha místech v Česku komplikuje počasí, ve výše položených oblastech leží čerstvý sníh. Na Vysočině jsou silnice sjízdné jen s opatrností, některé úseky blokovaly nehody nebo uvízlé kamiony. Problémy jsou taky na hlavních tazích. Sněžení ztěžuje dopravu i v Beskydech, na Zlínsku, Šumpersku, v Pardubickém kraji nebo na Vysočině.
8. 4. 2021Aktualizováno8. 4. 2021, 14:53|

Při požáru bytového domu v Moravském Berouně na Olomoucku zemřel jeden člověk

Při rozsáhlém požáru bytového domu v Moravském Berouně na Olomoucku ve čtvrtek večer zemřel jeden člověk. Z hořící budovy uteklo do bezpečí 17 lidí. Požár zničil střechu domu a v horním patře se v bytech propadly stropy, řekl mluvčí hasičů Zdeněk Hošák. Oheň podle policie způsobil škodu za několik milionů korun. Okolnosti nočního požáru budou zjišťovat vyšetřovatelé hasičů a policie.
29. 1. 2021|

Jedinečná nanočistírna uleví lidem v Domašově nad Bystřicí. Zakalenou vodu prožene membránou

Asi jeden a půl tisíce obyvatel Domašova nad Bystřicí si už nebude muset chodit pro vodu k cisternám. Ty jim zajišťovaly dodávku i několikrát ročně kvůli znečištění obecního zdroje, místní úpravna nezvládala vodu čistit třeba po přívalových deštích. Vodohospodáři ji proto doplnili o nanofiltraci, kterou tak nainstalovali poprvé ve střední Evropě.
17. 1. 2020|