TÉMA

Hobit

Ve fantasy dobro zvítězí, to ve světě není pravidlem, říká herec z Hobita a Rodu draka

Hrál trpaslíka ve filmovém Hobitovi, objevil se v seriálech Rod draka nebo Zaklínač. Skotský herec Graham McTavish nedávno navštívil pražský Comic-Con. V rozhovoru pro Českou televizi přiznal, že je sám velkým fanouškem fantasy a že by si rád zahrál v dystopickém sci-fi příběhu. „Možná je to zákon vzájemné přitažlivosti,“ poznamenal k typům rolí, do nichž ho režiséři obsazují.
25. 4. 2023|

Tolkien psal základy fantasy „krví svého srdce“. Narodil se před 130 lety

Na lingvistických základech postavil rozsáhlý fantaskní svět, který si za dekády jeho existence zamilovaly miliony fanoušků po celém světě. Oxfordský profesor John Ronald Reuel Tolkien představil okouzlující Středozemi pohádkovým románem Hobit, na nějž později navázal trilogií Pán prstenů a také kronikou Silmarillion. Britský spisovatel se narodil před 130 lety – 3. ledna 1892.
3. 1. 2022|

Tolkienův dům je na prodej. Sbírku fanoušků už podpořili herci Ian McKellen i Martin Freeman

Dům v Oxfordu, ve kterém sedmnáct let žil britský spisovatel John Ronald Reuel Tolkien, je na prodej. Koupit by jej chtěli fanoušci Pána prstenů, Hobita a dalších Tolkienových děl, kteří mají v plánu změnit usedlost na muzeum, informuje agentura AFP. Jejich crowdfundingovou sbírku podpořili i Ian McKellen či Martin Freeman, kteří si zahráli v adaptacích Tolkienových knih.
4. 12. 2020|

Zemřel herec Ian Holm, filmový Bilbo i divadelní Král Lear

Ve věku 88 let zemřel Ian Holm. Zprávu potvrdil jeho agent deníku The Guardian. Britské médium popisuje Holma jako herce, který hrál vše od androida přes hobita až po Krále Leara. Nejvíce divákům utkvěl právě zřejmě jako Bilbo z filmových sérií Pán prstenů a Hobit.
19. 6. 2020|

Zemřel kurátor Středozemě Christopher Tolkien. Postaral se o vydání Silmarillionu a dalších kultovních děl

Ve věku 95 let zemřel Christopher Tolkien, který se několik posledních desetiletí věnoval literárnímu odkazu svého otce Johna R. R. Tolkiena. Christopher Tolkien připravil k vydání texty jako Silmarillion, Nedokončené příběhy či Pád Gondolinu, který vyšel v roce 2019.
17. 1. 2020|