TÉMA

Martin Šimečka

Slováci vesměs vítají Pavlovo zvolení, někteří kritizují návštěvu Čaputové ve štábu

Zvolení Petra Pavla novým českým prezidentem v rozhodujícím kole přímé volby zaznamenaly slovenské deníky na svých titulních stránkách. Podle komentátora Denníku N Martina Šimečky Slováci výsledek volby vesměs přivítali, i když některým vadila návštěva prezidentky Zuzany Čaputové v Pavlově volebním štábu.
30. 1. 2023|

Čaputová odvolala Hegerův kabinet a vyzvala k předčasným volbám

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová odvolala vládu premiéra Eduarda Hegera, které sněmovna ve čtvrtek vyslovila nedůvěru. Hegerův kabinet podle ústavy zůstane v úřadu až do jmenování nové vlády, ovšem s omezenými pravomocemi. Čaputová současně vybídla politiky k dohodě na uspořádání předčasných voleb v prvním pololetí příštího roku. V řádném termínu by se volby konaly v únoru 2024.
16. 12. 2022Aktualizováno16. 12. 2022, 23:27|

Šimečka: Proces kvůli vraždě Kuciaka prohloubil polarizaci slovenské společnosti

Proces s obžalovanými z vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové je procesem 21. století, domnívá se publicista a novinář Martin Šimečka. Je ale podle něj otázkou, kam povede. Společnost je totiž rozdělená a část, která naslouchá konspiračním médiím, nechce vnímat soudní proces. Šimečka k tématu hovořil ve čtvrtečních Událostech, komentářích.
17. 1. 2020|