TÉMA

Dveře

Kontrola letadel Boeing 737 MAX zjistila uvolněné šrouby, napsal Bloomberg

Americká letecká společnost United Airlines zjistila při kontrolách letadel Boeing 737 MAX uvolněné šrouby, informovala o tom agentura Bloomberg. Revizi strojů vyvolala nehoda aerolinek Alaska Airlines z konce minulého týdne, při které jednomu z letadel Boeing 737 MAX 9 za letu odpadla část trupu. Americký Národní úřad pro bezpečnost dopravy (NTSB) v pondělí pozdě večer uvedl, že zatím nedokáže určit, zda byl panel správně připevněn.
9. 1. 2024|

Do ústecké MHD se smí nastupovat jen předními dveřmi. Tvoří se fronty, spoje se zpožďují

Z mimořádného opatření platného v nočních spojích a jinak jen na jedné lince se od začátku roku stalo v Ústí nad Labem pravidlo – do všech městských autobusů a trolejbusů mohou cestující nastupovat takřa výhradně předními dveřmi. Výjimku má několik nejvytíženějších zastávek v centru, kde lze dál nastupovat všemi dveřmi. Cestující si na novinku zatím nezvykli, jejich odbavení způsobuje podle řidičů občas zpoždění. Dopravní podnik si ale od opatření slibuje zvýšení bezpečnosti i čistoty.
3. 1. 2024|

Soud potvrdil podmínku za výzvy ke stržení ukrajinské vlajky z Národního muzea

Za výzvu ke stržení ukrajinské vlajky z Národního muzea na březnové protivládní demonstraci v pondělí odvolací Městský soud v Praze potvrdil Jaroslavu Popelkovi čtyřměsíční podmínku se zkušební dobou na rok a půl. Stvrdil mu také osmnáctiměsíční zákaz pobytu na území Prahy. Verdikt je pravomocný. Popelka se pondělního jednání nezúčastnil, v červnu u soudu uvedl, že podle jeho názoru jde nanejvýš o přestupek.
28. 8. 2023|

Drážní inspekce má problémy s vyšetřováním nehod na tratích, úřadu chybí zaměstnanci

Ministerstvo dopravy chce zpřísnit kontroly technického stavu vlaků. Drážní úřad už slíbil, že proto posílí dohled. Vedení resortu k tomu chce přikročit kvůli výsledkům průzkumu mezi strojvedoucími, kteří si stěžují na časté výluky na tratích. 59 procent respondentů označilo za častý problém právě poruchy na vozidlech. Na tratích ale přetrvávají i problémy s vyšetřováním nehod. Drážní inspekce má ze zákona roční lhůtu, teď ji ale poměrně často nestíhá dodržovat. Může za to nedostatek inspektorů, které úřad nedokáže zajistit kvůli nízkým platům.
5. 9. 2022|

Lidé z Hlinky se bojí vzniku další vyloučené lokality. V novém domově místo seniorů žijí mladé rodiny z okolí

Lidé v obci Hlinka na Bruntálsku se bojí vzniku další vyloučené lokality. Do komunitního domu pro seniory nastěhoval ostravský investor zhruba sedmdesát nájemníků, místní je označují za „nepřizpůsobivé“. Obec se kvůli údajnému dotačnímu podvodu už obrátila na ministerstvo pro místní rozvoj i další úřady. Stěžuje si i na odpadky, které se v okolí domova objevují.
6. 12. 2021|

Inferno v tříkilometrovém tunelu v Kaprunu. Před dvaceti lety nepřežilo požár lanovky 155 lidí

„To neštěstí je součástí naší historie. Nedá se prostě zapomenout – bude se po generace dál předávat,“ vrací se současný starosta Kaprunu Manfred Gaßner k dvacet let staré tragédii. O tehdejší listopadové sobotě vyjela téměř plná kabina pozemní lanovky ke sjezdovkám na svazích hory Kitzsteinhorn. Trasa dráhy protínala horu tunelem, v kterém vagon zachvátil požár. Naprostá většina pasažérů se udusila nebo uhořela. Za největší katastrofu v poválečných dějinách Rakouska nebyl nikdo potrestán.
11. 11. 2020|

Bezpečnostní pravidla pro panelové domy se liší. Důležitá je volná úniková cesta nebo správné vstupní dveře

Bezpečnostní pravidla, o kterých se hovoří v souvislosti s požárem v Bohumíně, jsou pro různé panelové domy odlišná. Rozhodující je doba, kdy byla budova postavena. Předpisy totiž nikdy neplatí zpětně a přísnější opatření se zavádějí případně až po rekonstrukci. Obecně je důležité sledovat v souvislosti s bezpečností domu čtyři oblasti – zda má příjezdovou cestu a prostor pro hasiče, správné vstupní dveře, volnou únikovou cestu a funkčnost technologií a vybavení.
10. 8. 2020|

Hrubá síla a rychlost, na to sází podle policie čím dál víc zlodějů

Každých pětadvacet minut dojde k jednomu vloupání. Podle policie jde někdy zloděj najisto, třeba když oběť sdílí na sociální síti fotografie z dovolené. Jindy rozhodne náhoda podle toho, jaký cíl vyhodnotí zloděj jako nejsnazší. Teď ale podle policie převládají rychlé akce. Od těch může zloděje odradit dobré zabezpečení.
17. 1. 2020|