TÉMA

Dolní Bojanovice

Dva roky od tornáda na Moravě obce stále opravují škody

Od tornáda na Břeclavsku a Hodonínsku v sobotu uplynuly dva roky. Obce na Břeclavsku a Hodonínsku však stále nemají opravené vše, co živel zničil. Potřebují dále investovat do veřejných budov, vodovodů, komunikací či zeleně. V pátek ministerstvo pro místní rozvoj vyhlásilo novou výzvu na obnovu majetku obcí a kraje. Čekání na výzvu však bylo podle starostů dlouhé. Navíc zatím nevědí, co dostanou z předešlé výzvy, řekl v sobotu ČTK starosta Lužic na Hodonínsku Tomáš Klásek (za KDU-ČSL).
24. 6. 2023|

V Kalifornii zemřel Petr Esterka, emeritní pomocný biskup brněnský

V Kalifornii v úterý 10. srpna zemřel Petr Esterka, emeritní pomocný biskup brněnský. Bylo mu 85 let. Po posledním rozloučení ve společenství českých krajanů v USA, o které řadu let jako kněz a později jako biskup pečoval, bude jeho tělo převezeno do České republiky.
11. 8. 2021|

Silné bouřky budou až do pátku, déšť rozvodní řeky na jihozápadě Čech

Silné bouřky s přívalovým deštěm, případně i krupobitím se budou v Česku ojediněle objevovat do pátku. Vzhledem k dosavadním i očekávaným srážkám stoupnou hladiny v jihozápadní polovině Čech. V povodí Radbuzy, Úhlavy, Úslavy, Klabavy a Litavky mohu dosáhnout i druhého povodňového stupně a některé menší toky přechodně i třetího stupně, tedy ohrožení. Hasiči v Jihomoravském kraji měli během středy kvůli bouřkám kolem třiceti výjezdů, převážně na Vyškovsku a Brněnsku, situace se ale již uklidňuje. Klienti pojišťoven také již nahlásili po bouřkách téměř tisíc škod za desítky milionů korun.
23. 6. 2021Aktualizováno23. 6. 2021, 16:58|

Hrubá síla a rychlost, na to sází podle policie čím dál víc zlodějů

Každých pětadvacet minut dojde k jednomu vloupání. Podle policie jde někdy zloděj najisto, třeba když oběť sdílí na sociální síti fotografie z dovolené. Jindy rozhodne náhoda podle toho, jaký cíl vyhodnotí zloděj jako nejsnazší. Teď ale podle policie převládají rychlé akce. Od těch může zloděje odradit dobré zabezpečení.
17. 1. 2020|