TÉMA

Vyšetření

Příběh princezny Kate o rakovině vyvolal mimořádnou vlnu zájmu veřejnosti o prevenci

Oznámení britské princezny Kate, že trpí onkologickým onemocněním, přineslo nebývalý nárůst zájmu veřejnosti o charity zabývající se prevencí rakoviny. Lékaři věří, že více pozornosti vůči tomuto riziku pomůže zachránit mnoho životů. Tento vliv je cítit i v Česku.
27. 3. 2024Aktualizovánovčera v 21:58|

Bývalý prezident Zeman je po operaci ve stabilizovaném, ale vážném stavu, uvedla nemocnice Motol

Bývalý prezident Miloš Zeman je po čtvrteční operaci ve stabilizovaném, ale vážném stavu. Jak dlouho zůstane v nemocnici v pražském Motole, nelze nyní určit, konstatovala nemocnice v tiskové zprávě. Podle ní byl exprezident operován kvůli kritickému nedokrvení nohy, které způsobila krevní sraženina. Mluvčí bývalého prezidenta Jiří Ovčáček řekl, že Zemanovy zdravotní komplikace souvisí i s cukrovkou. Brzké uzdravení Zemanovi popřál jeho nástupce v prezidentské funkci Petr Pavel.
15. 3. 2024Aktualizováno15. 3. 2024, 20:03|

Lékařská zařízení testují těhotné ženy na žloutenku typu C. Může dojít k přenosu z matky na dítě

Lékaři usilují o aktivnější vyhledávání těhotných žen, které mohou být nakažené hepatitidou C. Tento typ žloutenky je zrádný mimo jiné přenosem z matky na dítě. I proto infektologové doporučili testovat těhotné ženy. Novinka funguje nepovinně od ledna.
2. 2. 2024|

Rakovina prostaty je nebezpečná hlavně při pozdní diagnostice. Od ledna odstartuje screeningový program

Muži ve věku nad 50 let by neměli zapomínat na preventivní vyšetření prostaty. Zdravotníci na čtvrteční konferenci upozornili, že v Česku ročně umírá na rakovinu prostaty 1400 lidí, a to kvůli pozdní diagnostice nádoru. Když se na něj přijde včas, lze dobře léčit. Od příštího roku by měl s prevencí pomoci screeningový program rakoviny prostaty hrazený pojišťovnami.
23. 11. 2023|

Nemocnice v Nymburku má novou magnetickou rezonanci, je první v regionu

Nymburská nemocnice má nový přístroj pro magnetickou rezonanci. Je první v regionu a jeho provoz výrazně zkrátí čekací doby na vyšetření. Přístroj umístěný ve zrekonstruovaných prostorách pavilonu E začne fungovat od prosince. Včetně servisu vyšel na zhruba 38,5 milionu korun, nemocnice jej pořídila z evropského programu React-EU. Zařízení funguje pro spádovou oblast se zhruba sto tisíci lidmi.
20. 11. 2023|

Umělému oplodnění by se mohly některé páry vyhnout při včasném rozpoznání problémů. Podle lékařů ale chybí osvěta

Přes pět tisíc dětí přijde v Česku každý rok na svět díky pomoci lékařů s početím. Že zájem o umělé oplodnění roste, je podle nich dáno i tím, že lidé rodičovství odkládají a o svou plodnost se nezajímají včas. Míní, že chybí osvěta, která by se měla soustředit například na vysokoškoláky.
15. 11. 2023|

Úmrtnost na rakovinu prsu se za dvacet let snížila skoro o třetinu, pomohl i screening

Úmrtnost na rakovinu prsu se za dvacet let snížila o jednatřicet procent. Díky preventivním screeningovým vyšetřením žen v rizikovém věku se daří odhalit nádory brzy, kdy jsou vyléčitelné, zaznělo na páteční tiskové konferenci ministerstva zdravotnictví. Ročně je nádor podle dat resortu nově diagnostikovaný u zhruba 7500 žen, u 4500 díky screeningu. Více než čtyřicet procent žen nad 45 let ale na tato vyšetření nechodí, nejvíc v Praze.
20. 10. 2023|

V Ostravě mají rentgen s rameny ve tvaru O. Zkracuje operaci i pobyt v nemocnici

Městská nemocnice Ostrava začala na oddělení neurochirurgie využívat mobilní rentgen s rameny ve tvaru O. Přístroj téměř za 25 milionů korun rozšiřuje možnosti diagnostiky. Přínosem pro pacienty bude kratší doba operace i pobytu v nemocnici, menší ztráty krve i nižší riziko reoperací, informovala mluvčí nemocnice Andrea Vojkovská.
19. 10. 2023|

Městská nemocnice v Ostravě pořídila nové CT za 42 milionů. Je výrazně rychlejší než to staré

Radiologické oddělení Městské nemocnice Ostrava (MNO) má nový počítačový tomograf (CT). Jeho pořízení včetně stavebních úprav vyšlo téměř na 42 milionů korun. Přístroj výrazně zkracuje dobu vyšetření a pro pacienta znamená i menší radiační zátěž. Nemocnice ho pořídila z programu React-EU, sdělil ředitel nemocnice Petr Uhlig.
25. 9. 2023|

Na Homolce přibyl přístroj pro šetrnější diagnostiku nádorů. Podle Válka by takových mělo být víc

Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) by měl být v každém městě s fakultní nemocnicí diagnostický přístroj určený hlavně k diagnostice nádorových onemocnění, který kombinuje více vyšetření za „cenu“ jednoho ozáření. Zatím jsou v Česku pouze tři, nejnovější právě zprovoznila pražská Nemocnice Na Homolce.
14. 7. 2023|

Velká část nádorů se odhalí pozdě. Prevence je základ, vyzvali odborníci

Na velkou část ze zhruba osmdesáti tisíc nádorů, které lékaři u svých pacientů každý rok odhalí, se přijde pozdě. Jedním z důvodů je i to, že lidé dost nevyužívají preventivní vyšetření, na která mají zdarma nárok. Přitom až šedesáti procentům případů rakoviny se dá prevencí a včasným záchytem zabránit. Informace v pátek zazněly na tiskové konferenci Všeobecné fakultní nemocnice (VFN) v Praze.
16. 6. 2023Aktualizováno16. 6. 2023, 21:38|

Vyšetření vyloučilo riziko, přesto má dítě Downův syndrom. Rodiče mají nárok na odškodnění

Nejvyšší soud potvrdil nárok rodičů dítěte s Downovým syndromem na odškodnění za chybu nemocnice při vyšetřetní, z nějž vyplývalo, že mu vývojové vady nehrozí. O čem však soudci nerozhodli, je výše náhrady. Spor tak vrátili na začátek Okresnímu soudu v Olomouci, který bude muset znovu rozhodnout.
26. 5. 2023|

Česko trápí sezona alergií, sehnat lékaře je složité

Česko v posledních dnech trápí sezona alergií. Protože začínají kvést trávy a obiloviny, většině alergiků začíná nejtěžší období. Sehnat lékaře je však složité, na vyšetření specialistou lidé čekají několik měsíců.
17. 5. 2023|

Stan proti melanomu začal letošní cestu za rozpoznáním nádorů na kůži. Stále jich přibývá, varují lékaři

Na Václavském náměstí v Praze vyšetřují lékaři v pondělí a úterý mateřská znaménka, aby zjistili, zda někomu nehrozí rakovina kůže. Ačkoli je Stan proti melanomu tradiční akcí, umírají kvůli zhoubným kožním nádorům stovky lidí ročně. Častější jsou podle odborníků u lidí se světlou kůží a také se světlými vlasy.
15. 5. 2023Aktualizováno15. 5. 2023, 13:45|

Melanom je jedním z nejčastějších zhoubných onemocnění v Česku, Lence ho objevili už v osmnácti

Lékaři zdůrazňují důležitost prevence melanomu, který patří mezi nejčastější zhoubná onemocnění v Česku – ročně na něj umírá kolem čtyř set lidí. Například brněnský Masarykův onkologický ústav znovu objednává pacienty na komplexní preventivní prohlídky. Od loňského listopadu rezervace pozastavil – zájem byl totiž obrovský.
18. 4. 2023|

Nejvyšší státní zástupce se zabývá případem firmy Chambon. Žalobce podal podnět k dovolání

Nejvyšší státní zastupitelství dostalo návrh na podání dovolání v případu transakcí kolem společnosti Chambon. České televizi to sdělilo Vrchní státní zastupitelství v Olomouci, které případ dozoruje. Odvolací soud v kauze letos pravomocně osvobodil všech pět obžalovaných, mezi nimi i podnikatele a lobbistu Romana Janouška. Rozhodnutí o případném dovolání by mělo padnout do začátku května. Pokud by NSZ dovolání podalo, případem by se zabýval Nejvyšší soud.
11. 4. 2023|

Šternberská nemocnice má magnetickou rezonanci za šedesát milionů korun

Novou magnetickou rezonanci dokončila Nemocnice AGEL ve Šternberku, jejíž pacienti tak už nebudou muset na toto vyšetření jezdit do okolních zdravotnických zařízení. Stavební úpravy a investice do vybavení a přístrojových technologií si v součtu vyžádaly téměř šedesát milionů korun. Pracoviště zprovozní v dubnu, řekla místopředsedkyně představenstva AGEL Středomoravské nemocniční a ředitelka Nemocnice AGEL Šternberk Katarína Bučková. Podle ní se díky novému pracovišti zkrátí čekací doby na toto vyšetření v celém regionu.
9. 3. 2023|

Ráno po ošetření na pohotovosti v Domažlicích zemřel kojenec, tragédií se zabývá policie. Nemocnice spojitost odmítla

O úmrtí nemocného kojence, kterého poslal lékař z Domažlické nemocnice domů, se zajímá policie. S tříměsíčním chlapcem přišli rodiče v pondělí večer na pohotovost s přetrvávající rýmou, kašlem a vysokou teplotou, ale dozvěděli se, že je pouze nachlazený. Do rána však dítě přestalo dýchat a přivolaná záchranná služba už ho nezachránila. Na událost ve čtvrtek upozornily weby Novinky.cz a iDNES.cz. Podle mluvčího nemocnice nemá smrt dítěte souvislost s potížemi, s nimiž bylo v nemocnici ošetřováno.
22. 12. 2022|

Protesty v Íránu si vyžádaly na čtrnáct tisíc zatčených. Lidskoprávní situace v zemi je vážná, uvedl vysoký komisař OSN

Při protivládních protestech v Íránu bylo zatčeno na čtrnáct tisíc lidí, včetně dětí. Uvedl to ve čtvrtek vysoký komisař OSN pro lidská práva Volker Türk a lidskoprávní situaci v zemi označil za velmi vážnou, píše agentura Reuters. Podle středečního sdělení úřadu OSN pro lidská práva (OHCHR) bylo od září na demonstracích v Íránu zabito více než tři sta lidí, včetně více než čtyřiceti dětí. Rada OSN pro lidská práva ve čtvrtek schválila misi, která má porušování lidských práv v zemi vyšetřit.
24. 11. 2022Aktualizováno24. 11. 2022, 17:42|

Lékaři monitorují silné kuřáky kvůli rakovině plic, polovina jich screening odmítla

U pěti procent lidí, kteří se zapojili do preventivního programu, odhalili lékaři rakovinu plic. Čtvrtinu budou kvůli nejednoznačnému nálezu zvát častěji na kontroly. Takzvaný screening karcinomu pojišťovny proplácejí silným kuřákům nad 55 let.
16. 11. 2022|

Kvalita léčby rakoviny by měla být stejná ve všech zemích Evropské unie, řekl ministr Válek

Kvalita a dostupnost léčby rakoviny by měla být stejná ve všech zemích Evropské unie. Řekl to ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) na neformálním jednání ministrů zdravotnictví EU v Praze. Na setkání také zaznělo, že nové covidové vakcíny se už postupně dostávají do zemí EU, řekla to ředitelka Evropské agentury pro lékové přípravky (EMA) Emer Cookeová. V Česku nové očkovací látky už jsou. Evropská komise podle komisařky pro zdraví Stelly Kyriakidesové také zajistila dalších 170 tisíc dávek vakcín proti opičím neštovicím, celkem jich je k dispozici 330 tisíc.
7. 9. 2022Aktualizováno7. 9. 2022, 22:44|

Ošetřenka zajistí zdravotní péči seniorům nebo lidem bez domova. Poukaz pořídí dárci

Přiblížit zdravotní péči osamělým seniorům nebo lidem bez domova má takzvaná Ošetřenka. Dárci koupí poukaz a tím konkrétnímu člověku zajistí léčbu v ordinacích Armády spásy. Projekt ministerstva zdravotnictví, který to financoval dosud, skončil.
25. 5. 2022|

Neurolog Martin Tomášek dostal podmíněný trest za gynekologická vyšetření, ordinuje dál

Soud v úterý pravomocně uložil pražskému neurologovi Martinu Tomáškovi půlroční podmínku za to, že gynekologicky vyšetřoval epileptické pacientky bez jejich náležitého souhlasu. Léčit mu nezakázal, ačkoliv to požadovala státní zástupkyně. Čtveřici poškozených žen, které podle znalců trpí posttraumatickou stresovou poruchou, odkázal trestní soud s jejich nároky na milionové odškodné do občanskoprávního řízení.
8. 2. 2022Aktualizováno8. 2. 2022, 11:25|

Nový test pomáhá odhalovat více případů nákazy virem HPV, který způsobuje rakovinu děložního hrdla

Lékařům se daří odhalovat víc těžkých přednádorových stadií děložního čípku, vyplývá to ze studie zaměřené na genetické testování, která nyní skončila. Nová metoda doplní tradiční cytologické vyšetření u žen nad třicet let věku. Podle odborné společnosti jde o klíčový pokrok v prevenci před závažnou nemocí, kterou způsobuje virus HPV (human papillomavirus, česky lidský papilomavirus).
16. 1. 2022|