TÉMA

Al Capone

Dvakrát chtěl prodat Eiffelovku. O českém podvodníkovi se chystá film v americké koprodukci

„Nejprohnanější muž, jaký kdy žil.“ Viktor Lustig byl podvodník s českými kořeny a světovými ambicemi. Pokusil se prodat Eiffelovu věž. Dvakrát. Příběh jednoho z nejneuvěřitelnějších podvodů začátku minulého století se dostane také do kin. O českém notorickém podfukáři vznikne film v koprodukci Česka, Francie a Spojených států.
11. 4. 2024|

Filmová upoutávka týdne: Mafie přichází o iluze. Tom Hardy se stal Al Caponem

Mýty spojené s nechvalně proslulým zločincem Al Caponem se pokusí rozplést nové americké drama. Legenda chicagského podsvětí dostává ve snímku režiséra Joshe Tranka hvězdnou tvář Toma Hardyho. Film s prostým názvem Capone připomene, jak odlišná byla závěrečná kapitola života mafiánského bosse od dní jeho slávy.
18. 4. 2020|

Před sto lety nastoupily USA cestu prohibice. Boj s alkoholem ale vyústil v rozkvět černého trhu

Asi nejslavnější zákaz prodeje alkoholu, takzvanou prohibici, zažily ve 20. a 30. letech Spojené státy. Zavedl ji takzvaný Volsteadův zákon a 18. dodatek americké ústavy, který byl ratifikován 16. ledna 1920. Omezení dopadlo i na výrobu a dopravu opojných nápojů na území USA. Výsledek prohibice byl ale rozpačitý. Americe přinesla hlavně explozi tajných palíren, korupci a zločinnost. Lidé tak pili dál, podle odhadů i více než předtím. Omezení alkoholu padlo v roce 1933.
16. 1. 2020|