TÉMA

Avast Software

Avast nesouhlasí s pokutou za předávání údajů o uživatelích, zvažuje správní žalobu

Bezpečnostní počítačová firma Avast nesouhlasí s pokutou 351 milionů korun od Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) a zvažuje další kroky včetně správní žaloby. Rekordní pokuta se týká předávání neanonymizovaných údajů o zhruba sto milionech uživatelů dceřiné společnosti Avastu Jumpshot. Avast ji na začátku roku 2020 uzavřel.
16. 4. 2024|

Avast dostal pokutu 351 milionů za předávání údajů o uživatelích

Společnost Avast Software dostala od Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) pokutu 351 milionů korun za neoprávněné zpracování údajů o uživatelích jejího antivirového programu. Podle úřadu firma po část roku 2019 předávala společnosti Jumpshot některé údaje o přibližně sto milionech uživatelů, které nebyly anonymizované. Pokuta, která je nejvyšší od vzniku úřadu v roce 2000, je pravomocná.
15. 4. 2024Aktualizováno15. 4. 2024, 18:42|

Weby ministerstva vnitra a policie čelily kybernetickému útoku

Webové stránky ministerstva vnitra a policie čelily v úterý ráno zhruba dvouhodinovému kybernetickému útoku. Mluvčí ministerstva vnitra Ondřej Krátoška uvedl, že stránky nefungovaly kvůli takzvanému DDoS útoku. Stejný druh útoku zaznamenalo Letiště Praha, událost však podle prohlášení neměla vliv na jeho provoz. Pod útokem se ocitly rovněž weby české vlády, sněmovny či Senátu. Za činem stojí údajně proruská skupina NoName057, jak sdělila společnost GenDigital, která vznikla spojením výrobců antivirových programů Avast a NortonLifeLock. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) už předtím řekl serveru Deník N, že jednou z vyšetřovacích verzí je útok ruských hackerů.
24. 10. 2023Aktualizováno24. 10. 2023, 14:58|

Nejbohatší v Česku je podle Forbesu Kellnerová, na světě Arnault

Nejbohatší v Česku je nadále dědička impéria PPF Renáta Kellnerová s rodinou s majetkem v hodnotě 16,5 miliardy dolarů (355,9 miliardy korun), vyplývá z žebřířku časopisu Forbes. Do světového žebříčku dolarových miliardářů se poprvé dostalo jedenáct Čechů. Nejbohatším člověkem na světě je letos šéf podniku zaměřeného na prodej luxusního zboží LVMH Bernard Arnault.
4. 4. 2023|

Britský regulátor předběžně schválil převzetí Avastu firmou NortonLifeLock

Britský antimonopolní úřad (CMA) předběžně schválil koupi české antivirové společnosti Avast americkou softwarovou firmou NortonLifeLock za 8,6 miliardy dolarů (208,6 miliardy korun). Konečné rozhodnutí úřad vydá 8. září, vyplývá ze středečního prohlášení.
3. 8. 2022Aktualizováno3. 8. 2022, 13:33|

Firmám se vyplatilo opustit Rusko, jejich akcie rostly, zjistili ekonomové z Yale

Z Ruska se od začátku války stáhlo přes tisíc mezinárodních firem. Mezi nimi je i řada českých, které zcela nebo částečně své podnikání na tamním trhu omezily. Podle nejnovější studie ekonomů z Yale tento přístup firmám pomohl, pozitivně se odrazil na hodnotě jejich akcií.
26. 6. 2022|

Biden ohlásil konec obchodu s Ruskem, YouTube zablokoval kremelské kanály

Americký prezident Joe Biden oznámil, že Washington zakáže dovoz ruského alkoholu, mořských plodů či diamantů, zruší doložku nejvyšších výhod a přeruší s Moskvou běžné obchodní vztahy. O sankci vůči Rusku informoval i největší internetový server pro sdílení videosouborů YouTube, který s okamžitou platností globálně zablokoval všechny kanály spojované s ruskými státními médii. Ruský prezident Vladimir Putin kontroval, že západní sankce tamější ekonomice prospějí.
11. 3. 2022Aktualizováno12. 3. 2022, 00:22|

Fúze s NortonLifeLock umožní Avastu zůstat dominantním hráčem, myslí si podnikatel Obluk

Spojení Avastu s NortonLifeLock dokazuje, že se Avast stal naprosto zásadním hráčem na poli zabezpečení koncových zařízení, řekl v Událostech, komentářích investor, manažer a podnikatel Karel Obluk. Zároveň je to podle něj logický krok, který oběma firmám zajistí, aby mohly i nadále zůstat na špici oboru. Na poli zabezpečení koncových zařízení totiž podle něj probíhá konsolidace již delší dobu a vznikají velcí hráči s obrovskými zdroji.
12. 8. 2021|

Americký NortonLifeLock převezme českou firmu Avast téměř za 190 miliard korun

Americká softwarová společnost NortonLifeLock se dohodla s českou nadnárodní antivirovou firmou Avast na jejím převzetí. Za spojení hodlá americká kybernetická firma zaplatit až 8,6 miliardy dolarů (asi 186,3 miliardy korun). Fúze bude ukončena nejdříve za devět měsíců, společnost ponese nové jméno.
11. 8. 2021Aktualizováno11. 8. 2021, 20:09|

Software zdarma začal Avast nabízet kvůli tlaku konkurence

Jedna z největších antivirových firem se spojí s americkým NortonLifeLock. Český Avast vznikl na konci 20. století. Hrubý provozní zisk společnosti loni vzrostl na 495,5 milionu dolarů, tedy asi 10,75 miliardy korun. V minulosti čelila kritice, že předává údaje o aktivitách konkrétních uživatelů na internetu. Antivirový gigant reagoval uzavřením inkriminované divize. Na firmu jsou navázány také nadace. Tu nejnovější vede rodina generálního ředitele Ondřeje Vlčka.
11. 8. 2021|

Americký NortonLifeLock jedná o převzetí české antivirové firmy Avast, píše WSJ

Americká softwarová společnost NortonLifeLock, dříve známá jako Symantec, jedná o převzetí české antivirové firmy Avast. Ve svém portfoliu by tak posílila spotřebitelský software. S odvoláním na informované zdroje to napsal americký ekonomický list The Wall Street Journal (WSJ), který hodnotu transakce odhaduje na více než osm miliard dolarů (zhruba 173 miliard korun).
14. 7. 2021|

Manželé Vlčkovi dali 1,5 miliardy na pomoc umírajícím dětem. Hospic má vzniknout do pěti let

Rodinám zasaženým vážnou nemocí dítěte bude pomáhat nově vzniklá nadace rodiny Vlčkových. Generální ředitel softwarové firmy Avast Ondřej Vlček s manželkou Katarínou do ní vložili jeden a půl miliardy korun. Vybudovat chtějí například dětský hospic a paliativní středisko. Rodina začala pomáhat už v roce 2015, kdy založila vlastní nadaci Zlatá rybka, která splnila přání až 650 vážně nemocných dětí. Manželé Vlčkovi byli hosty pořadu Události, komentáře.
17. 3. 2021Aktualizováno17. 3. 2021, 11:44|

Šéf Avastu Vlček se ženou založili nadaci pro nemocné děti, vložili do ní 1,5 miliardy

Generální ředitel softwarové firmy Avast Ondřej Vlček s manželkou vložili půl druhé miliardy korun do nové charity. Pomáhat bude rodinám zasaženým vážnou nemocí dítěte. Fond, který má podle údajů z webu Fóra dárců druhé nejvyšší jmění v Česku, plánuje vybudovat dětský hospic.
15. 3. 2021|

Pražská burza zavírala nad tisícem bodů. Je tak nejvýše od března

Pražská burza poprvé od počátku března zakončila den nad tisícem bodů. Index PX ve čtvrtek stoupl o 1,07 procenta na 1009,51 bodu, a posílil tak i počtvrté v tomto týdnu. Víc než tři procenta přidaly akcie energetické společnosti ČEZ, rostly také cenné papíry bank.
17. 12. 2020|

Přes WhatsApp a Messenger se šíří podvodná zpráva o kuponu do Albertu. Láká od lidí údaje k platebním kartám

Komunikačními aplikacemi WhatsApp a Messenger se mezi českými uživateli šíří podvodná phishingová zpráva nabízející elektronické kupony v hodnotě tři tisíce korun od supermarketů Albert. Součástí zprávy je odkaz, který uživatele pošle na podvodnou stránku. Ta je následně vybízí k zadání osobních informací včetně údajů platební karty a k dalšímu sdílení zprávy. Podvod je stále aktivní a rychle se šíří. Uvedla to antivirová firma Avast.
27. 10. 2020|

Pražská burza stoupla nad 900 bodů, nejvýše od počátku března. Rostly i další akciové trhy

Pražská burza v úterý posílila o více než dvě procenta. Index PX se tak poprvé od 10. března dostal nad 900 bodů, když zavřel na hodnotě 901,15 bodu. K růstu mu pomohly především akcie bank, nejvýrazněji si polepšila Erste Bank. Ve ztrátě skončily pouze dva z hlavních titulů. Příznivý den pro akcie zažily v úterý Asie, Evropa i Spojené státy.
26. 5. 2020Aktualizováno26. 5. 2020, 22:29|

Nejbohatší na světě je potřetí za sebou Bezos. České prvenství zůstává Kellnerovi, uvedl časopis Forbes

Nejbohatším člověkem světa je už třetím rokem za sebou šéf internetového obchodu Amazon Jeff Bezos. Hodnota jeho majetku činí zhruba 113 miliard dolarů (2,8 bilionu korun). Vyplývá to z nejnovějšího žebříčku časopisu Forbes. Nejbohatším Čechem je Petr Kellner s majetkem za 14,9 miliardy dolarů (373 miliard korun).
7. 4. 2020|

Ocenění Podnikatel roku získal zakladatel Kiwi Oliver Dlouhý

Vítězem ocenění EY Podnikatel roku za loňský rok se stal zakladatel a spolumajitel společnosti Kiwi Oliver Dlouhý. Prodejce letenek Kiwi.com patří mezi nejúspěšnější české start-upy se zákazníky po celém světě. Výsledky organizátoři vyhlásili v úterý večer v pražském paláci Žofín. Dlouhý bude v červnu reprezentovat Českou republiku na světovém finále soutěže v Monte Carlu.
4. 3. 2020|

Český start-up Productboard získal od investorů více než miliardu korun

Přes miliardu korun – konkrétně 45 milionů dolarů – investovaly společnosti Sequoia Capital a Bessemer Venture Partners a současní investoři do českého start-upu Productboard. V tiskové zprávě to oznámila ve středu samotná firma, která usnadňuje práci produktovým manažerům. Podle časopisu Forbes jde o největší investici české start-upové historie.
15. 1. 2020|