TÉMA

Praha 1 Sobě

Zastupitelé Prahy 1 podpořili snahu radnice o noční zákazy vjezdu. Primátora obvinili ze zvůle

Zastupitelé Prahy 1 doporučili vedení městské části, aby dál usilovalo o noční zákaz vjezdu všech motorových vozidel do části Starého Města. Koncem listopadu vyvolalo osazení zákazových značek do vybraných ulic spor s magistrátem a vedlo k jejich rychlému zneplatnění a zrušení zákazu. Zastupitelstvo městské části ve svém usnesení uznalo, že Praha 1 o chystaném zákazu dostatečně neinformovala, považuje však za důležité omezit noční hluk v historickém centru.
13. 12. 2023|

Primátor Svoboda čelí trestnímu oznámení. Důvodem je spor o noční provoz na Praze 1

Zástupci Prahy 1 a vedení metropole jednali o zákazu vjezdu v části Starého Města; má omezit provoz v nočních hodinách. Vedení hlavního města s opatřením nesouhlasí a nařízení nechalo pozastavit. Podle zastupitele městské části Pavla Čižinského (Praha 1 Sobě) byl ale takový krok primátora Bohuslava Svobody (ODS) za hranicí jeho kompetencí a na primátora podal trestní oznámení.
27. 11. 2023|

Praha 1 zakázala vjezd v nočních hodinách do velké části Starého Města. Cílem je omezit hluk

Radnice Prahy 1 nechala nainstalovat značky zakazující vjezd do velké části Starého Města mezi 22:00 a 6:00. Cílem je omezit hluk, který v noci ruší místní obyvatele, řekl radní Prahy 1 pro dopravu Vojtěch Ryvola (ANO). Přijaté opatření fakticky zahrnuje celou oblast mezi Dvořákovým nábřežím, Pařížskou, Staroměstským náměstím a Revoluční. Na hluk si dlouhodobě stěžují zejména obyvatelé Dlouhé, kde se nachází velké množství populárních nočních podniků.
23. 11. 2023Aktualizováno23. 11. 2023, 18:40|

Praha 1 zakáže parkování sdílených elektrických koloběžek

Radnice Prahy 1 se chystá zakázat parkování sdílených elektrokoloběžek na komunikacích a prostranstvích, které má ve své správě. Těch je menšina, městská část proto zároveň osloví magistrát, aby učinil totéž v celé památkové rezervaci. Schválili to ve středu zastupitelé městské části. Krok je podle vedení radnice možný s odkazem na metodiku, kterou vypracovala ministerstva dopravy a vnitra. Elektrokoloběžky nabízejí k zapůjčení v Praze firmy Bolt a Lime.
13. 9. 2023|

Žalobci zastavili stíhání zastupitelů Prahy 1 kvůli prodeji městských bytů

Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1 zrušilo trestní stíhání několika desítek současných a bývalých zastupitelů městské části, které se týkalo hlasování o privatizaci bytů v minulých volebních obdobích. Trestní oznámení podal pirátský zastupitel a bývalý radní Prahy 1 David Bodeček.
17. 1. 2020|

Praha 1 má novou koalici. Starostu Čižinského nahradil Petr Hejma ze STAN

Kluby My, co tady žijeme (STAN, TOP 09, KDU-ČSL, Iniciativa občanů), ODS a ANO podepsaly v Praze 1 koaliční smlouvu. Učinily tak ještě před odvoláním starosty Pavla Čižinského (Praha 1 Sobě) a dalších členů rady, ke kterému na mimořádném zastupitelstvu došlo v úterý večer. Nová koalice má v zastupitelstvu těsnou většinu, v jejím čele stojí Petr Hejma ze Starostů.
14. 1. 2020Aktualizováno14. 1. 2020, 22:54|

Tisíce lidí přišly na náměstí pro polévku. Praha 1 navařila letos lepší než magistrát, srovnávali lidé

Misky se na náměstích napříč republikou plnily polévkami, pro kterou si přišly tisíce lidí. V centru Prahy se mohli vánoční strávníci zasytit hned na několika místech, tradici ale má vánoční polévka na náměstích i v mnoha dalších městech. V Boskovicích je spojena s charitativní sbírkou, která vynesla 81 tisíc korun a v součtu se všemi předcházejícími ročníky již přes milion.
24. 12. 2019Aktualizováno24. 12. 2019, 15:01|

Zpřísnění podmínek, ale i zákazy se v Praze snášejí na elektrické koloběžky

Bezpečnost je jedním z argumentů, kterými zdůvodňuje Praha chystanou výpověď memoranda s největším provozovatelem elektrických koloběžek. Chce je nahradit dokumentem novým a přísnějším. Podle magistrátu přibývá nehod, často pod vlivem alkoholu, a špatně zaparkované koloběžky blokují chodníky. Městská policie se podle své statistiky zabývá několikanásobně vyšším počtem přestupků cyklistů – mezi které uživatelé elektrokoloběžek formálně patří.
19. 10. 2019|