TÉMA

Prolomení

Americké úřady hledají ve svých systémech čínský malware, který by mohl škodit armádě, píší NYT

Americké úřady pátrají po záškodnickém programu, takzvaném malwaru, o kterém se domnívají, že ho do amerických systémů nainstalovali čínští hackeři. Napsal o tom v sobotu deník The New York Times. Američtí představitelé se obávají, že by takový program mohl vyvolat problémy ve správě energetických a telekomunikačních sítí či v dodávkách americkým vojenským základnám doma a v zahraničí. Peking by mohl program využít například při ozbrojeném konfliktu s Tchaj-wanem.
30. 7. 2023|

Ukrajinci tvrdí, že postoupili u Bachmutu. Analytici píší o možném lokálním prolomení ruských linií

Jednotky ukrajinské armády postoupily u Bachmutu o dva kilometry a ruský postup ve městě a jeho okolí se zastavil, tvrdí náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová. Americký Institut pro studium války (ISW) píše, že Ukrajincům se na některých místech zřejmě podařilo prolomit ruské linie. Ruské ministerstvo obrany podle státní agentury TASS uvedlo, že ruské síly odrazily všech 26 útoků, které ukrajinská vojska podnikla podél celého 95kilometrového úseku fronty u Soledaru.
12. 5. 2023Aktualizováno12. 5. 2023, 15:28|

Hackeři napadli íránskou jadernou elektrárnu v Búšehru. Žádají propuštění demonstrantů

Íránská jaderná agentura v neděli uvedla, že hackeři napadli informační systém její dceřiné firmy působící v jediné íránské jaderné elektrárně v Búšehru. Podle agentury za útokem stojí zahraniční stát.
23. 10. 2022|

Ukrajina oznámila zahájení ofenzivy na jihu země, podle médií prorazila ruskou linii v Chersonské oblasti

Ukrajinská armáda oznámila, že zahájila ofenzivu na jihu země. Podle ukrajinských médií, která se odvolávají na armádní zdroje, se útočícím vojskům podařilo v Chersonské oblasti na některých místech prolomit první linii ruské obrany. Dle CNN se podařilo dobýt čtyři okupované obce. Oblastní okupační správa nejdříve označila zprávy o zahájení ukrajinské akce za nepravdivé, večer však ruské ministerstvo obrany ukrajinskou protiofenzivu v Chersonské a Mykolajivské oblasti připustilo.
29. 8. 2022Aktualizováno29. 8. 2022, 23:25|

Dva muži, kteří se chtěli nabourat do firemního systému, dostali u soudu podmínku

Krajský soud v Ostravě uložil podmínky dvěma mužům, kteří chtěli prolomit zabezpečení počítačové sítě soukromé firmy. Muži se podle obžaloby snažili uplatit zaměstnance společnosti, aby do počítače nainstaloval zařízení k prolomení hesel. Oba obžalovaní pro poškozenou firmu dříve pracovali. Pro konkurenci chtěli získat citlivé informace o cenách nebo zákaznících.
14. 1. 2020|