TÉMA

Oldřich Lomecký

Soud v kauze prodeje pražských bytů zprostil všech 28 obžalovaných

Obvodní soud pro Prahu 1 zprostil všech 28 obžalovaných v kauze prodeje městských bytů v centru Prahy z let 2012 až 2015. Informoval o tom Radiožurnál. Mezi obžalovanými byli převážně tehdejší zastupitelé Prahy 1, mimo jiné i někdejší starosta Oldřich Lomecký (tehdy TOP 09). Podle obžaloby byly byty prodány pod cenou. Rozsudek není pravomocný, státní zástupce Tomáš Jarolímek zváží odvolání.
20. 9. 2023Aktualizováno20. 9. 2023, 20:03|

Soud schválil dohodu o vině a trestu čtyř lidí v kauze městských bytů v Praze 1

V kauze prodeje městských bytů v Praze 1 se čtyři lidé se státním zástupcem dohodli na peněžitých trestech. Zdeněk Barták přijal trest 75 tisíc korun, Jiří Janoušek, Miroslava Vlašánková, Pavel Král pak musí zaplatit deset tisíc korun. Všichni také musejí Praze 1 uhradit část škody v různých poměrech. Jejich dohody o vině v úterý schválil Obvodní soud pro Prahu 1. Státní zástupce tvrdí, že byty v městské části byly prodávány pod cenou.
18. 4. 2023|

Politici a úředníci z centra Prahy dostali od soudu nepravomocně pokutu za prodej bytů pod cenou

Obvodní soud pro Prahu 1 uložil peněžité tresty v kauze prodeje městských bytů, v níž bylo obžalováno na třicet lidí. Podle obžaloby prodali 22 lukrativních nemovitostí v centru Prahy za nižší cenu, než stanovil později znalecký posudek. Podle žalobce si totiž nezjišťovali, jaké jsou obvyklé ceny. Proti rozsudku vynesenému trestním příkazem někteří obžalovaní podali odpor. Kauzu tak soud projedná v hlavním líčení. Informoval o tom server Seznam Zprávy.
18. 7. 2022|

Za prodeje pražských bytů pod cenou obžalovali policisté desítky politiků a úředníků, uvedly Seznam Zprávy

Státní zástupce podal obžalobu na tři desítky politiků a úředníků z Prahy 1. Podle vyšetřovatelů se dopustili maření úkolu úřední osoby nebo porušení povinnosti při správě cizího majetku tím, že si při prodeji 22 nemovitostí nezjistili obvyklé ceny. Byty tak byly prodány pod cenou, uvedl server Seznam Zprávy, podle kterého se obžalobou bude zabývat Obvodní soud pro Prahu 1. Obžalovaní podle státního zástupce způsobili škodu 32,5 milionu korun.
7. 2. 2022|

Policisté navrhli obžalovat desítky lidí kvůli prodeji obecních bytů v Praze 1 pod cenou

Policie předala státnímu zástupci návrh na obžalobu v kauze prodeje bytů na Praze 1 pod cenou. Na dotaz České televize to uvedl Jan Lelek z Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1, které případ dozoruje. Doplnil, že v kauze figurují přes tři desítky obviněných. Na opětovné zahájení trestního stíhání bývalých i současných politiků a úředníků městské části upozornil loni server Seznam Zprávy, podle kterého je mezi obviněnými také bývalý starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký (dříve TOP 09). Ten vinu odmítá. Podle znaleckého posudku obvinění způsobili městské části škodu 32,3 milionu korun. Hospodářské noviny píší, že radnice nyní zvažuje privatizace obecních bytů nájemníkům obnovit, a to se slevou až 80 procent.
14. 12. 2021|

Za ovlivnění pronájmu reklamních ploch v metru rozdal soud tresty ve výši 50 tisíc korun

Někdejší místostarosta Prahy 1 Michal Valenta (ODS), firma JCDecaux i její technický ředitel Tomáš Tenzer musí každý zaplatit peněžitý trest ve výši 50 tisíc korun za ovlivnění zakázky městské části na pronájem reklamních ploch v metru. Pravomocně o tom rozhodl odvolací soud, který snížil výši původně uložených trestů. Zároveň zamítl požadavek státní zástupkyně, aby Valenta dostal i podmíněné odnětí svobody.
16. 9. 2021|

Policie znovu stíhá prodej bytů v Praze 1, píše SeznamZprávy. Obvinění čelí i exstarosta Lomecký

Policie znovu obvinila 36 lidí z toho, že prodávali městské byty v Praze 1 pod cenou. Uvedl to server SeznamZprávy, podle nějž čelí stíhání úředníci a bývalí i současní politici včetně někdejšího starosty Oldřicha Lomeckého (tehdy TOP 09). Podle nového znaleckého posudku způsobili městské části škodu 32,3 milionu korun. Lomecký vinu odmítl.
16. 9. 2020|

Žalobci zastavili stíhání zastupitelů Prahy 1 kvůli prodeji městských bytů

Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1 zrušilo trestní stíhání několika desítek současných a bývalých zastupitelů městské části, které se týkalo hlasování o privatizaci bytů v minulých volebních obdobích. Trestní oznámení podal pirátský zastupitel a bývalý radní Prahy 1 David Bodeček.
17. 1. 2020|

Praha 1 má novou koalici. Starostu Čižinského nahradil Petr Hejma ze STAN

Kluby My, co tady žijeme (STAN, TOP 09, KDU-ČSL, Iniciativa občanů), ODS a ANO podepsaly v Praze 1 koaliční smlouvu. Učinily tak ještě před odvoláním starosty Pavla Čižinského (Praha 1 Sobě) a dalších členů rady, ke kterému na mimořádném zastupitelstvu došlo v úterý večer. Nová koalice má v zastupitelstvu těsnou většinu, v jejím čele stojí Petr Hejma ze Starostů.
14. 1. 2020Aktualizováno14. 1. 2020, 22:54|