TÉMA

Charbin

Doporučujeme

Vědci zřejmě objevili neznámý druh pravěkého člověka. Dračí muž by mohl být bližším příbuzným než neandertálci

Více než 140 tisíc let stará lebka by podle čínských vědců mohla změnit dosavadní pohled na lidskou evoluci. Velmi dobře zachovalá fosilie totiž podle nich patří dosud neznáménu druhu člověka, kterého pojmenovali homo longi neboli „dračí muž“. Podle studie publikované v časopise The Innovation  by mohl být moderním lidem bližší než neandertálci.
29. 6. 2021Aktualizováno3. 7. 2021, 18:29|

Těžba ledu se Číňanům vyplácí. V Charbinu z něj postaví celé město

Zamrzlá řeka Sungari poskytuje nezvyklým způsobem obživu několika stovkám těžařů ledu ve městě Charbin. Ti se v létě živí jako farmáři nebo stavaři, ale v zimě by uplatnění v této části světa hledali složitě. Důvodem těžby je příprava ledových kvádrů, které následně změní skupina čínských umělců v sochy a paláce. Ty se pak během prosince a ledna stanou součástí ledového města, které ročně přiláká přes deset milionů návštěvníků z celého světa. Letošní otevření království ledu, které se rozkládá na ploše šest set tisíc metrů čtverečních, je v severočínském městě plánovano na 5. ledna.
6. 1. 2021|

Čína ohlásila pokles nových případů nakažených. Obvinění ze šíření dezinformací popírá

Čína v pondělí ohlásila další pokles počtu nových případů nakažených nemocí COVID-19, za neděli oznámila jen tři. Peking zároveň popřel obvinění ze šíření dezinformací o koronaviru. Reaguje tak na zprávu Evropské unie, podle které existují závažné důkazy o utajených čínských operacích na sociálních sítích.
27. 4. 2020|

V čínské laboratoři se koronavirus přenesl z extrémně infikované kočky na jinou

Čínští vědci zkoumali přenos nemoci COVID-19 mezi kočkami. Tři zvířata nakažená extrémně velkým množstvím viru zavřeli do klece nedaleko zdravých a na jednu z nich se nemoc kapénkami přenesla. Výzkum zatím nebyl recenzován. Pokud se potvrdí, může to odhalit jednu z cest šíření nemoci, protože z předchozích výzkumů se zdá, že virus se může přenášet z člověka na kočku. O přenosu opačným směrem zatím není nic známo.
2. 4. 2020|

Jako by se ho dotkla berla Mrazilka. Čínský Charbin hostí největší festival ledu a sněhu na světě

V Charbinu na severovýchodě Číny vznikl největší výstavní areál v desetileté historii zdejšího zimního ledového festivalu. Přes deset tisíc řemeslníků a umělců se podílí na stavbě a údržbě expozic, které v období od Vánoc do března navštíví kolem deseti milionů návštěvníků. Ulice, paláce i sochy z ledu se rozprostírají na ploše přes 600 tisíc metrů čtverečních, největší ledová budova dosahuje výšky 46 metrů. Sama lokalita města pak nabízí ideální podmínky; teplota zde zůstává stabilně pod minus deseti stupni. Monumentální podívaná ale ani v takových mrazech nenechá nikoho chladným.
13. 1. 2020|