TÉMA

Zmije

Substance účinná proti všem hadím jedům. Vědci udělali významný krok ke svatému grálu toxikologie

Vědci z americké výzkumné organizace Scripps Research vyvinuli protilátku, která dokáže blokovat účinky smrtelných toxinů obsažených v jedech nejrůznějších druhů hadů vyskytujících se v Africe, Asii a Austrálii. Podle expertů jde o významný krok na cestě k univerzálnímu protijedu.
25. 2. 2024|

Plzeňská zoo chová jako jediná na světě pavoučí zmije

Jedinou zoologickou zahradou na světě, která chová zmiji pavoučí, se stala ta plzeňská. Otevřela novou expozici s těmito plazy, kteří v přírodě žijí pouze v pohoří Zagros na pomezí Íránu a Iráku. Zmije pavoučí byla popsána v roce 2006, i když ji zoologové zaznamenali už v 60. letech minulého století. Had je unikátní způsobem lovu a také svým dokonalým maskováním.
24. 2. 2023|

Hadi mezi hroby děsí obyvatele Velkého Šenova. Přehnaný strach není na místě, uklidňuje zoolog

Návštěvníky hřbitova ve Velkém Šenově na Děčínsku ohrožují zmije. Mezi hroby se jich pohybuje nezvykle velké množství, radnice vydala varování před vstupem do areálu. Podle odborníka na hady, který si hřbitov prohlédl, je na místě opatrnost, nikoli však zbytečný strach.
4. 7. 2020|

Zmijích uštknutí v Česku přibývá. Sérum je jen v Praze a Olomouci

Loni registrovali odborníci v Česku 27 případů zmijích uštknutí. Počty uštknutí jediným českým jedovatým hadem vykazují v posledních letech vzrůstající trend. Zvýšenou aktivitu zmijí může způsobit extrémně horké léto. Na vině je ale většinou spíše lidská neopatrnost a nešťastná náhoda.
6. 1. 2020|