TÉMA

Specializovaný trestní soud

Bývalý slovenský prokurátor Kováčik dostal u soudu osmiletý trest za korupci

Slovenský nejvyšší soud vyměřil bývalému šéfovi elitní složky slovenské prokuratury Dušanu Kováčikovi osm let vězení za korupci a za vynášení utajovaných informací. Zároveň mu uložil pokutu sto tisíc eur (2,46 milionu korun). Rozsudek je pravomocný. Nejvyšší soud ho na rozdíl od nižšího soudu, který Kováčika loni potrestal vězením až na 14 let, zprostil obžaloby ze založení a podpory zločinecké skupiny. Kováčikovi tak nepropadne majetek, jak o tom rozhodl soud první instance. Bývalý prokurátor rozsudek nekomentoval, ze soudní síně ho odvedla eskorta k výkonu trestu.
24. 5. 2022Aktualizováno24. 5. 2022, 18:18|

Kuciakova vražda míří znovu k soudu, nové hlavní líčení začne za dva týdny

Specializovaný trestní soud na Slovensku vypsal na konec února nové líčení v případu vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky poté, co nejvyšší soud loni zrušil osvobozující verdikt nad dvěma obžalovanými. Vyplývá to z oznámení soudu. Podle listu Denník N soud případ Kuciakovy vraždy projedná s kauzou přípravy vražd někdejších elitních prokurátorů a právníka. Oba případy totiž spojují osoby obžalovaných.
14. 2. 2022|

V kauze Jána Kuciaka se před soudem přiznal vykonavatel vraždy. Kočner vinu odmítá

Miroslav Marček obžalovaný z vraždy slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové se v pondělí před soudem přiznal k činu. Ostatní tři obžalovaní vinu odmítli nebo se nevyjádřili. Obhájci mluví o nezákonné či nedůvodné obžalobě. Chladnokrevná vražda dvou mladých lidí vyvolala v zemi mohutné protivládní demonstrace, v jejichž důsledku podal demisi premiér Robert Fico. V případě prokázání viny hrozí obžalovaným v čele s kontroverzním podnikatelem Mariánem Kočnerem doživotí.
13. 1. 2020Aktualizováno13. 1. 2020, 17:47|