TÉMA

Pezinok

Bývalý slovenský prokurátor Kováčik dostal u soudu osmiletý trest za korupci

Slovenský nejvyšší soud vyměřil bývalému šéfovi elitní složky slovenské prokuratury Dušanu Kováčikovi osm let vězení za korupci a za vynášení utajovaných informací. Zároveň mu uložil pokutu sto tisíc eur (2,46 milionu korun). Rozsudek je pravomocný. Nejvyšší soud ho na rozdíl od nižšího soudu, který Kováčika loni potrestal vězením až na 14 let, zprostil obžaloby ze založení a podpory zločinecké skupiny. Kováčikovi tak nepropadne majetek, jak o tom rozhodl soud první instance. Bývalý prokurátor rozsudek nekomentoval, ze soudní síně ho odvedla eskorta k výkonu trestu.
24. 5. 2022Aktualizováno24. 5. 2022, 18:18|

Vrah Kuciaka se nečekaně přiznal, vypovídat však nehodlá

Ve slovenském Pezinku začal ve čtvrtek Specializovaný trestní soud opět projednávat případ vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. Na začátku jednání došlo k nečekanému zvratu v dokazování, jeden z už odsouzených Tomáš Szabó přiznal vinu. „Rád bych učinil prohlášení o vině. Cítím se vinen ve vztahu ke všem činům,“ řekl na úvod. Dodal, že svého činu lituje. Jeho přiznání potvrzuje, že skupina kolem Aleny Zsuzsové sloužila jako vražedné komando.
14. 4. 2022|

Na Slovensku začal soud s exšéfem speciální prokuratury, je obžalován z korupce i zneužití pravomocí

Na Slovensku začal soud s bývalým šéfem elitní složky prokuratury Dušanem Kováčikem, který je obžalován z korupce, zneužití pravomocí a z dalších trestných činů. Kováčik před soudem vinu popřel, v případě odsouzení mu hrozí dlouholetý trest vězení.
7. 7. 2021|

Slovenský nejvyšší soud zrušil osvobozující verdikt v případu vraždy Kuciaka

Slovenský nejvyšší soud zrušil osvobozující verdikt nad dvěma obžalovanými v případu vraždy novináře Jána Kuciaka, při které byla zastřelena i jeho partnerka Martina Kušnírová. Specializovaný trestní soud v Pezinku se tak bude muset znovu zabývat obžalobou proti podnikateli Marianu Kočnerovi, který si podle prokuratury Kuciakovu vraždu objednal, a také proti Aleně Zsuzsové, jež podle obžaloby zločin zprostředkovala. Kočnera i Zsuzsovou soud první instance obžaloby zprostil loni v září.
15. 6. 2021Aktualizováno15. 6. 2021, 19:34|

Na šéfa slovenské tajné služby SIS uvalil soud vazbu. Je podezřelý z korupce

Speciální trestní soud v Pezinku v neděli souhlasil s uvalením vazby na šéfa slovenské civilní tajné služby SIS Vladimíra Pčolinského, který čelí obvinění z přijetí úplatku. Rozhodnutí soudu zatím není pravomocné, změnit ho může slovenský nejvyšší soud. Pčolinský se vzdal své funkce a chce se stáhnout z veřejného života, oznámila o několik hodin dříve jeho právní zástupkyně Eva Mišíková.
14. 3. 2021|

Slovenský nejvyšší soud zpřísnil trest vrahovi novináře Kuciaka, dostal 25 let vězení

Slovenský nejvyšší soud zpřísnil trest vrahovi novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové. Obžalovanému Miroslavu Marčekovi vyměřil 25 let vězení, tedy o dva roky více než soud první instance, před kterým se Marček k vraždám už dříve přiznal. Přísnější trest žádal prokurátor. Vůči verdiktu nejvyššího soudu se nelze odvolat.
2. 12. 2020Aktualizováno2. 12. 2020, 11:51|

Soud osvobodil Kočnera a Zsuzsovou v případu vraždy Kuciaka. Prokurátor se odvolal

Soud na Slovensku uznal vinným jen jednoho z trojice zbylých obžalovaných v případu předloňské vraždy novináře Jána Kuciaka, při které byla zastřelena i jeho partnerka Martina Kušnírová. Odsouzeným je údajný pomocník vraha Tomáš Szabó. Soud naopak zprostil obžaloby podnikatele Mariana Kočnera, jenž si podle žalobce Kuciakovu vraždu objednal, a také Alenu Zsuzsovou, která byla podle obžaloby zprostředkovatelkou vraždy. Prokurátor se odvolal, případem se tak bude zabývat slovenský nejvyšší soud.
3. 9. 2020Aktualizováno3. 9. 2020, 17:38|

Čaputová je po roce v úřadu nejdůvěryhodnějším politikem Slovenska

Po roce od nástupu do úřadu vévodí slovenská prezidentka Zuzana Čaputová podle průzkumů veřejného mínění žebříčku důvěryhodnosti politiků. Výrazná většina obyvatel země je spokojena s tím, jak Čaputová vykonává vrcholnou politickou funkci. Uvedl to v pondělí prezident bratislavského Institutu pro veřejné otázky (IVO) Grigorij Mesežnikov. Dodal, že podle jeho názoru Čaputová vystupuje státnicky a nadstranicky.
15. 6. 2020|

Proces ohledně vraždy Kuciaka se zřejmě rozdělí

Slovenský soud v případu vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové patrně rozdělí proces na dvě části. Podle předsedkyně senátu Ruženy Sabové se plánuje samostatné líčení s jedním ze čtyř obžalovaných Miroslavem Marčekem, který se přiznal, že pár zastřelil. Ve středu u soudu v Pezinku pokračoval výslech obžalovaných.
22. 1. 2020|

Šimečka: Proces kvůli vraždě Kuciaka prohloubil polarizaci slovenské společnosti

Proces s obžalovanými z vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové je procesem 21. století, domnívá se publicista a novinář Martin Šimečka. Je ale podle něj otázkou, kam povede. Společnost je totiž rozdělená a část, která naslouchá konspiračním médiím, nechce vnímat soudní proces. Šimečka k tématu hovořil ve čtvrtečních Událostech, komentářích.
17. 1. 2020|

V kauze Jána Kuciaka se před soudem přiznal vykonavatel vraždy. Kočner vinu odmítá

Miroslav Marček obžalovaný z vraždy slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové se v pondělí před soudem přiznal k činu. Ostatní tři obžalovaní vinu odmítli nebo se nevyjádřili. Obhájci mluví o nezákonné či nedůvodné obžalobě. Chladnokrevná vražda dvou mladých lidí vyvolala v zemi mohutné protivládní demonstrace, v jejichž důsledku podal demisi premiér Robert Fico. V případě prokázání viny hrozí obžalovaným v čele s kontroverzním podnikatelem Mariánem Kočnerem doživotí.
13. 1. 2020Aktualizováno13. 1. 2020, 17:47|