TÉMA

Dieselový motor

Automobilka Fiat Chrysler přiznala, že v USA podváděla s emisemi. Zaplatí 300 milionů dolarů

Fiat Chrysler po letech vyšetřování přiznal, že ve Spojených státech podváděl při měření výfukových plynů. Americká větev automobilky, která nyní patří do skupiny Stellantis, souhlasila, že zaplatí 300 milionů dolarů (téměř sedm miliard korun).
4. 6. 2022|

Do státních hmotných rezerv má podle Havlíčka přibýt AdBlue

Správa státních hmotných rezerv by měla začít skladovat aditivum AdBlue, které je potřeba pro fungování moderních dieselových motorů u nákladních i osobních aut. Chce to vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček (ANO). Aditiva je na trhu v posledním týdnu kritický nedostatek. Výrobci omezili produkci kvůli drahému zemnímu plynu a související výrobě umělých hnojiv.
22. 10. 2021|

Volkswagen chce za dieselgate odškodné po exšéfovi koncernu a řediteli Audi

Německý automobilový koncern Volkswagen bude požadovat náhradu škody za skandál kolem podvodů s výfukovými plyny po bývalém šéfovi Martinu Winterkornovi a po bývalém řediteli dceřinné automobilky Audi Rupertu Stadlerovi. Volkswagen to uvedl po zasedání dozorčí rady. Po rozsáhlém vyšetřování došla firma k závěru, že oba vrcholní manažeři zanedbali péči řádného hospodáře, pochybení ze strany jiných členů managementu ale nezjistila.
26. 3. 2021|

Testy odhalily nekvalitní filtr pevných částic s platnou certifikací. Úřady se ho snaží zakázat

V Česku se podle ministerstva dopravy prodává série nekvalitních filtrů pevných částic do aut s naftovým motorem. Jde o polský výrobek s platnou certifikací. Testy ukázaly, že mimo jiné propouští mnoho škodlivin. Resorty dopravy a životního prostředí se snaží jeho prodej zakázat.
13. 1. 2020|