TÉMA

Silniční daň

Stát letos nejspíš vybere více na většině daní

Ministerstvo financí očekává, že letos vybere více peněz než dříve na většině daní, nikoli však na všech. Výjimkou budou spotřební daň z minerálních olejů a silniční daň. Ty vláda snížila jako jedno z opatření proti růstu cen. V příštích třech letech již stát počítá s vyššími příjmy ze všech daní i z pojistného na sociální zabezpečení.
28. 8. 2022|

Spotřební daň u pohonných hmot se od středy sníží, zda se to promítne do cen, není jasné

Vláda od středy sníží spotřební daň u pohonných hmot o korunu padesát. Kvůli pokračujícímu zdražování by tak lidé mohli tankovat zhruba za stejné peníze jako před dvěma týdny. Na to, zda ceny benzinu a nafty skutečně klesnou a jak se to promítne do cen v dopravě, ale mají vliv i další okolnosti.
30. 5. 2022|

Paliva budou moci být bez biosložky, silniční daň klesne. Změny prošly Senátem

Senát schválil novelu, která ruší povinnost přimíchávat do pohonných hmot biosložku. Je to jedno z opatření, od nichž si vláda slibuje, že omezí zdražování. Součástí novely je i odklad zákazu starých neekologických kotlů na uhlí v rodinných i bytových domech nebo chatách.
18. 5. 2022Aktualizováno18. 5. 2022, 14:17|

Ministerstvo financí zruší zálohy na silniční daň, dopravci budou moci odložit platbu DPH

S ohledem na růst cen pohonných hmot ministerstvo financí podle svého šéfa Zbyňka Stanjury odpustí nyní zálohy na silniční daň v případech, kde ji nelze zrušit. Česká republika zároveň podle ministra dopravy Martina Kupky (oba ODS) navrhne na evropské úrovni zrušení silniční daně pro vozidla nad 12 tun.
16. 3. 2022|

Pohonné hmoty dál zdražují. Stát zkontroluje marže pumpařů

Ceny pohonných hmot v Česku dál zvyšují svá historická maxima. Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 stojí průměrně 46,64 koruny, litr dieselu už je za více než 49 korun. Od minulé středy benzin zdražil o více než sedm korun, nafta dokonce o více než deset. Vyplývá to z dat společnosti CCS, která průměrné ceny paliv sleduje od začátku roku 2005. Ministerstvo financí chystá plošnou kontrolu čerpacích stanic kvůli maržím.
10. 3. 2022Aktualizováno10. 3. 2022, 17:39|

Ukrajinská krize bude mít na českou ekonomiku větší dopad než covid, obává se Dlouhý

Politici i ekonomové v pořadu Události, komentáře diskutovali o dopadech extrémního růstu cen pohonných hmot. Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) obhajoval kontrolu marže prodejců, podle exministryně Aleny Schillerové (ANO) ale nová vládní opatření obyčejným lidem nepomůžou. Prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý se obává, že současná krize bude mít na ekonomiku větší dopad než covid.
10. 3. 2022|

Cena benzinu a nafty prudce roste, vláda zruší silniční daň a přimíchávání biosložky

Ceny pohonných hmot v Česku nadále výrazně rostou. Vláda proto rozhodla o zrušení povinného přimíchávání biosložky do pohonných hmot a také o zrušení silniční daně pro osobní vozy a dodávky do 12 tun. Informovalo o tom ministerstvo financí. Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl, že ministerstvo průmyslu bude kontrolovat umělé zvyšování marží u pohonných hmot. Část dopravců uvedla, že kvůli rostoucím cenám paliv může zdražit jízdné v MHD nebo se snížit provoz veřejné dopravy – o řešeních vyšších nákladů jednají s městy.
9. 3. 2022Aktualizováno9. 3. 2022, 21:43|

Snížení DPH u ubytování či pokles silniční daně, vláda schválila daňový balíček. Přijala i Antivirus C

Vláda v pondělí schválila daňový balíček, podle něho by například daň z přidané hodnoty klesla z 15 na 10 procent u ubytovacích služeb, vstupného na kulturní, sportovní akce, na sportoviště nebo do saun. Návrh počítá i s poklesem silniční daně o 25 procent u nákladních aut nad 3,5 tuny. Tvůrce balíčku, ministerstvo financí, navrhuje změny projednat  ve sněmovně ve zrychleném režimu v rámci stavu legislativní nouze. Kabinet přijal také Antivirus C připravený ministerstvem práce: firmám do 50 zaměstnanců by stát mohl odpustit sociální odvody za červen až srpen. Zaměstnavatel by ale nesměl propustit víc než desetinu pracovníků a ve srovnání s březnem nesnížit mzdy. Až do konce srpna byl pak prodloužen  Antivirus B.
25. 5. 2020Aktualizováno25. 5. 2020, 20:00|

Slovenské kamiony znovu blokují hraniční přechody. Dopravci plánují protestovat i ve středu

Blokádu silničních přechodů pro kamiony v úterý obnovili slovenští dopravci. V Česku se kvůli tomu komplikuje doprava i pro osobní auta v Moravskoslezském kraji. Protestující chtějí přimět slovenskou vládu, aby splnila jejich požadavky ohledně výrazného snížení silniční daně a zvýšení slev z mýtného. Organizátor protestu, Unie autodopravců Slovenska (UNAS), předem ohlásil blokády na 14 přechodech, z toho pěti s Českou republikou.
28. 1. 2020Aktualizováno28. 1. 2020, 15:36|

Slovenští autodopravci blokují hranici u Břeclavi, Sudoměřic a Hodonína

Slovenští autodopravci opět blokují hraniční přechod mezi Českem a Slovenskem u Lanžhota na Břeclavsku. Hranice tam zůstala průjezdná pro osobní auta. Blokádu spustili ještě na dvou dalších přechodech Jihomoravského kraje. Dopravci protestují kromě jiného za výraznější snížení silniční daně.
12. 1. 2020Aktualizováno12. 1. 2020, 23:21|