TÉMA

Melanom

Stan proti melanomu začal letošní cestu za rozpoznáním nádorů na kůži. Stále jich přibývá, varují lékaři

Na Václavském náměstí v Praze vyšetřují lékaři v pondělí a úterý mateřská znaménka, aby zjistili, zda někomu nehrozí rakovina kůže. Ačkoli je Stan proti melanomu tradiční akcí, umírají kvůli zhoubným kožním nádorům stovky lidí ročně. Častější jsou podle odborníků u lidí se světlou kůží a také se světlými vlasy.
15. 5. 2023Aktualizováno15. 5. 2023, 13:45|

Melanom je jedním z nejčastějších zhoubných onemocnění v Česku, Lence ho objevili už v osmnácti

Lékaři zdůrazňují důležitost prevence melanomu, který patří mezi nejčastější zhoubná onemocnění v Česku – ročně na něj umírá kolem čtyř set lidí. Například brněnský Masarykův onkologický ústav znovu objednává pacienty na komplexní preventivní prohlídky. Od loňského listopadu rezervace pozastavil – zájem byl totiž obrovský.
18. 4. 2023|

Ústavní soud dal pacientovi šanci na odškodnění za nerozpoznaný zhoubný melanom

Ústavní soud (ÚS) dal naději na odškodnění pacientovi s melanomem, jenž si původně od kožního lékaře vyslechl mylnou diagnózu nezhoubného útvaru. Léčbu podstoupil později, o to pak byla náročnější a invazivnější. Od lékaře žádal odškodnění 563 105 korun, u soudů ale neuspěl. A to zejména kvůli tomu, že ordinace vedla jen strohou dokumentaci. Ve zprávě byla v podstatě jediná věta.
4. 7. 2022Aktualizováno4. 7. 2022, 20:22|

Zmrazení nádoru přispělo k uzdravení pacienta s melanomem. Podle lékařů jde o ojedinělý případ

Pacient, který měl pokročilé stadium melanomu, se uzdravil poté, co mu lékaři nádor zmrazili. Nasadili mu také moderní léky, které odblokují imunitu. Zmrazení nádoru mělo být původně paliativní léčbou, protože předchozí léčba pacientovi nezabírala. Metoda se používá u kožních nádorů k jejich zmenšení, poprvé začaly mizet i metastáze.
16. 11. 2021|

První člověk dostal očkování proti melanomu. Vakcína funguje na principu mRNA

V polovině června došlo k dalšímu milníku v očkování. První člověk dostal vakcínu proti smrtící rakovině kůže. Je založená na stejné technologii jako některá očkování proti covidu-19.
22. 6. 2021|

Muži s vysokou mírou testosteronu mohou mít větší riziko vzniku melanomu, domnívají se vědci

Muži s vysokými hladinami pohlavního hormonu testosteron mají zřejmě větší pravděpodobnost, že se u nich objeví nejagresivnější kožní nádor – melanom. Poukázala na to nová studie, kterou publikoval International Journal of Cancer.
17. 4. 2021|

Lidé se kvůli koronaviru báli chodit k lékaři, vzrostl počet případů melanomu

Nárůst nejzávažnějších zhoubných nádorů – melanomů – přičítají kožní lékaři zanedbané jarní prevenci. Lidé se kvůli strachu z koronaviru vyhýbali vyšetření. Právě tyto pacienty vyhledává Stan proti melanomu, který jen za dva dny odhalil 89 zhoubných nádorů.
16. 9. 2020|

Přibývá lidí, kteří žádají pojišťovny o úhradu nejmodernější léčby. Novela má zlepšit její dostupnost

Podle pojišťoven a ministerstva zdravotnictví roste počet lidí, kteří se domáhají nejlepší možné léčby rakoviny a jiných vzácných onemocnění prostřednictvím výjimky stanovené zákonem. S přibýváním moderních, účinných medikamentů roste i šance na úspěšnou léčbu. Jenže bývá drahá a teprve čeká na schválení Státním ústavem pro kontrolu léčiv (SÚKL). Pojišťovny je mnohdy odmítají proplácet, někteří lidé se proto s nimi i soudí. Ministerstvo zdravotnictví chce, aby nové a účinné léky byly dostupnější a lidé se k nim dostali rychle a běžnou cestou, proto chystá novelu zákona.
13. 1. 2020|