TÉMA

ASCOD

Dny NATO navštívilo během víkendu v Mošnově dohromady zhruba šedesát tisíc lidí

Na letišti v Mošnově na Novojičínsku pokračovaly Dny NATO v Ostravě a Dny Vzdušných sil Armády ČR. Během dvou dnů je navštívilo dohromady zhruba šedesát tisíc lidí. V sobotu bylo diváků okolo třiatřiceti tisíc, v neděli o něco méně, sdělil za pořadatele Jaromír Krišica. Další stovky lidí sledovaly letecké ukázky v okolí letiště.
19. 9. 2021Aktualizováno19. 9. 2021, 18:09|

Ministerstvu obrany se nedaří dotahovat velké zbrojní nákupy. Mnohé jsou zpožděné

Strategické nákupy pro českou armádu za téměř 70 miliard korun nabírají zpoždění. Ministerstvu obrany se je nedaří dokončit. Jde o bojová vozidla pěchoty, samohybná děla i protiletadlové rakety. Vojáci mluví o nutnosti nahradit zmíněnou zastaralou techniku už přinejmenším šest let. Pokud se smlouvy nepodepíšou do voleb, bude o nich zřejmě rozhodovat nová vláda. Opozice v tom vidí rizika dalšího zpoždění.
22. 5. 2021|

Armáda letos rekordně nakoupí. Potřebuje nová BVP i Věru

Českou armádu letos čekají největší nákupy vojenské techniky v novodobé historii. V roce 2020 chce uzavřít strategické smlouvy na nákup výzbroje a výstroje v hodnotě rekordních 73 miliard korun, což je skoro dvakrát více než v roce minulém. Rozhodnout se má také o dosud vůbec největší zakázce – na pořízení nových bojových vozidel pěchoty má jít 50 miliard.
13. 1. 2020|

Dál už bez Pumy. Favorit rekordního tendru na armádní obrněnce odstoupil

Předběžnou nabídku na dodání 210 bojových vozidel pěchoty za zhruba 50 miliard korun doručily ministerstvu obrany tři z oslovených firem. Německé konsorcium PSM s obrněncem Puma se rozhodlo soutěž opustit, uvedl mluvčí ministerstva Jan Pejšek. Obrana nyní podané nabídky posoudí a poté začne s firmami jednat o vylepšení jejich návrhů. Následně budou dodavatelé vyzváni k podání finálních nabídek.
15. 10. 2019Aktualizováno15. 10. 2019, 16:11|

Antimonopolní úřad shodil ze stolu stížnosti výrobce obrněnců Puma. Největší armádní tendr v historii může pokračovat

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) se nebude dál zabývat armádním nákupem bojových vozidel pěchoty (BVP) za 50 miliard. Zastavil řízení o námitkách jednoho z účastníků tendru, konsorcia zbrojařských firem PSM s obrněncem Puma, který žádal, aby úřad přezkoumal postup ministerstva obrany při zadávání zakázky. Samotného tendru se rozhodnutí ÚOHS nijak nedotkne. Verdikt není pravomocný a může proti němu být podán rozklad, informoval ve středu antimonopolní úřad.
5. 6. 2019|