TÉMA

Otakar Motejl

Schwarzenberg může mít i státní pohřeb. Jednání s rodinou už začala, prozradil Fiala

Rozběhla se diskuze, zda a jaký by měl Karel Schwarzenberg mít státní pohřeb. Jak ČT v pondělí v podvečer napsal premiér Petr Fiala (ODS), jednání s rodinou někdejšího ministra zahraničí už začala. Schwarzenberg zemřel v neděli ve vídeňské nemocnici ve věku 85 let. Do rakouské metropole byl převezen na přání svých dětí minulý týden.
13. 11. 2023|

Žalobci se vrací k případu Leopolda Hilsnera. Objevily se nové dokumenty i možný podezřelý

Krajské státní zastupitelství v Brně se zabývá případem Leopolda Hilsnera, který byl v roce 1900 odsouzen za vraždu Anežky Hrůzové a Marie Klímové. České televizi to sdělil advokát Lubomír Müller. Důvodem jsou nové dokumenty, které byly objeveny v jihlavském archivu. Žalobci nyní podle advokáta budou rozhodovat, zda jsou listiny dostatečné pro znovuotevření procesu a prověření jiného možného podezřelého muže.
27. 2. 2023|

Nezákonně sterilizovaným ženám měl pomoci nový zákon, stát ale žádosti často zamítá

Kauza nezákonných sterilizací v Česku nekončí ani po několika desítkách let. Řada žen přišla o možnost mít děti. Stát chtěl po mnoha letech křivdu napravit, a relativně nedávno tak politici přijali zákon, který měl těmto ženám zaručit odškodnění. Jejich žádosti ale ministerstvo zdravotnictví často zamítá. Na stranu sterilizovaných žen se nicméně už nejméně ve dvou případech postavil soud. O tématu pro Reportéry ČT natáčela Silvie Kleková.
14. 2. 2023|

30 let zpět: Přípravy na stěhování Nejvyššího soudu ČSFR z Prahy do Brna

S rozdělením Československa souvisely před 30 lety také přípravy na přemístění Nejvyššího soudu ČSFR z Prahy do Brna. Svou činnost by měl v Burešově ulici v Brně zahájit 1. ledna 1993, tedy v den vzniku České a Slovenské republiky. V čem konkrétně bylo stěhování komplikované?Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
28. 8. 2022|

Ombudsman Křeček odebral své zástupkyni Šimůnkové všechny agendy, ta zvažuje žalobu

Veřejný ochránce práv Stanislav Křeček odebral své zástupkyni Monice Šimůnkové všechny agendy, a to s účinností od 1. července. Uvedl, že její práci provází lidské i manažerské komplikace. Šimůnková se podle svých slov kvůli odebrání agendy obrátí na sněmovnu. Zváží také žalobu na Křečka za jeho výroky o její osobě a za údajné šikanózní jednání. Představitelé vládní koalice Křečkovo rozhodnutí kritizují.
28. 6. 2022Aktualizováno28. 6. 2022, 16:34|

Ombudsman se staví za občany už dvacet let. Tvář funkci dal obhájce disidentů Motejl

Institut ombudsmana vznikl v Česku už v lednu 2000, někdejší advokát a soudce Otakar Motejl se ale funkce veřejného ochránce práv ujal až 18. prosince 2000. Posláním úřadu je chránit občany před byrokratickým přístupem státu a jeho pomoc je bezplatná. Za 20 let se na ochránce práv obrátili lidé se 140 tisíci podněty.
18. 12. 2020|

Petr Angyalossy působil i jako mluvčí soudu v Olomouci. U Nejvyššího soudu je tři roky

Petr Angyalossy se stal předsedou Nejvyššího soudu (NS), do funkce ho jmenoval prezident Miloš Zeman. Šestapadesátiletý předseda senátu trestního kolegia působí na NS od roku 2017, přišel sem po třináctiletém působení na Vrchním soudu v Olomouci. Tam zastával také funkci tiskového mluvčího a má tak bohaté zkušenosti v komunikaci s novináři. Angyalossy bude funkci šéfa Nejvyššího soudu zastávat po dobu deseti let.
20. 5. 2020|
Interview ČT24

Šabatová: Z vysoké politiky se na post ombudsmana přejít nedá. Válková mi jako zmocněnkyně nevadí

Helena Válková by nebyla dobrou kandidátkou na pozici veřejné ochránkyně práv, řekla v pořadu Interview ČT24 končící ombudsmanka Anna Šabatová. Za svůj odkaz považuje to, že za sebou nechává stabilní a srozumitelně komunikující úřad.
17. 1. 2020|

Rozdělaná práce i lidské důvody. Valachová nyní na ombudsmanku kandidovat nechce

Podle poslankyně Kateřiny Valachové (ČSSD) nyní nelze diskutovat o její možné kandidatuře na veřejnou ochránkyni práv. Senát i prezident už své nominace podali a zásah do nich by podle ní mohl zpochybnit výsledek volby. Valachová také argumentovala svou rozdělanou prací ve sněmovně a uvedla rovněž, že má i lidské důvody, totiž své přátelství s Vítem Alexandrem Schormem, kterého nominoval Senát.
14. 1. 2020Aktualizováno14. 1. 2020, 14:02|

Zeman je rád, že Válková nechce být ombudsmankou, Hamáček souhlasí s nominací Valachové

Miloš Zeman si váží rozhodnutí Heleny Válkové (ANO) nekandidovat na ombudsmanku. Nevidí důvod svou nominaci stahovat, když ji Válková sama odmítla, řekl Blesku.cz. Prezident si ale prý umí představit, že by na tuto pozici navrhl poslankyni ČSSD Kateřinu Valachovou. K příslušnému návrhu vyzval předsedu sociálních demokratů Jana Hamáčka, který se pro Českou televizi vyjádřil, že je o návrhu připraven jednat.
12. 1. 2020Aktualizováno12. 1. 2020, 15:12|