TÉMA

Jan Matys

Novým ombudsmanem bude Stanislav Křeček. Poslanci zvolili ve druhém kole nástupce Šabatové

Stanislav Křeček bude příštích šest let ombudsmanem. Bývalého poslance ČSSD, který letos oslaví dvaaosmdesáté narozeniny, vybrali poslanci ve druhém kole volby, kde proti němu kandidoval vládní zmocněnec u Evropského soudu pro lidská práva Vít Alexander Schorm.
12. 2. 2020Aktualizováno12. 2. 2020, 19:01|

Sněmovna by mohla zvolit ombudsmana, opozice chce řešit i kauzu exministra Kremlíka

Už tento týden by mohlo být jasné, kdo nahradí Annu Šabatovou ve funkci veřejného ochránce práv. Jejího nástupce budou poslanci vybírat ze tří kandidátů. Část politiků chce také jednat o situaci na ministerstvu dopravy a o údajné nabídce úplatku nyní již bývalému šéfovi resortu Vladimíru Kremlíkovi.
10. 2. 2020|
Události komentáře

Úřad ombudsmana zrychlit, změnit, zaměřit na návody lidem. Kandidáti mají různé představy

Kandidát na veřejného ochránce práv Stanislav Křeček vnímá jako klíčové, aby ombudsman hájil lidská práva v konkrétních případech, nikoli v ideologických sporech. Podle dalšího z kandidátů Víta Alexandera Schorma musí v čele úřadu stát kompetentní lidé. Jan Matys by na pozici veřejného ochránce práv kladl důraz na rychlost rozhodování a především na srozumitelné vyrozumění iniciátorům podnětu.
18. 1. 2020|

Zeman je rád, že Válková nechce být ombudsmankou, Hamáček souhlasí s nominací Valachové

Miloš Zeman si váží rozhodnutí Heleny Válkové (ANO) nekandidovat na ombudsmanku. Nevidí důvod svou nominaci stahovat, když ji Válková sama odmítla, řekl Blesku.cz. Prezident si ale prý umí představit, že by na tuto pozici navrhl poslankyni ČSSD Kateřinu Valachovou. K příslušnému návrhu vyzval předsedu sociálních demokratů Jana Hamáčka, který se pro Českou televizi vyjádřil, že je o návrhu připraven jednat.
12. 1. 2020Aktualizováno12. 1. 2020, 15:12|

Válková se nemá ucházet o post ombudsmanky, uvedl Babiš

Premiér Andrej Babiš (ANO) se domnívá, že by se bývalá ministryně spravedlnosti a nynější vládní zmocněnkyně pro lidská práva Helena Válková (ANO) neměla ucházet o post ombudsmanky. Řekl to televizi Prima.
11. 1. 2020Aktualizováno11. 1. 2020, 20:19|