TÉMA

Ivan Passer

V Boskovicích začal třicátý ročník festivalu pro židovskou čtvrť. Nabídne koncerty, výstavy i divadlo

Historické centrum Boskovic na Blanensku hostí třicátý ročník multižánrového festivalu pro židovskou čtvrť. Každý rok na něj zavítají tisíce návštěvníků. Akce trvá čtyři dny a nabídne program hned na několika scénách. Přehlídka potrvá do neděle.
8. 7. 2022|

Když dobrovolní hasiči čelí fake news, je lepší, kdyby radši hořelo

Po světové premiéře na Berlinale se i tuzemští diváci dozví, proč je lepší „Kdyby radši hořelo“. Filmová komedie Adama Kolomana Rybanského vstoupila do českých biografů 16. června. Podezření z terorismu na české vsi a ohrožení pomlázky v ní řeší Miroslav Krobot, Michal Isteník či Anna Polívková.
17. 6. 2022|

Pozůstalost Ivana Passera se dostala do Česka, zahrnuje scénáře i golfové rady

Národní filmový archiv získal pozůstalost Ivana Passera, režiséra, dramaturga a scenáristy spojeného především s československou novou vlnou. Ze Spojených států, kde zemřel, byly do depozitářů NFA převezeny jeho scénáře, osobní deníky i třeba golfové karty.
18. 2. 2021|

Poslední klapka. Zemřel režisér československé nové vlny Ivan Passer

Ve věku 86 let zemřel ve Spojených státech, kam po srpnové okupaci emigroval, český režisér a scenárista Ivan Passer. K vrcholům tuzemské kinematografie šedesátých let patří jeho snímek Intimní osvětlení. Představitel československé nové vlny je znám také spoluprací s Milošem Formanem. „Všechny své filmy považuji za výjimečné, protože chci každý vždycky udělat jinak než ten předchozí,“ znělo jeho krédo.
10. 1. 2020Aktualizováno10. 1. 2020, 21:00|