TÉMA

Nájemní bydlení

Obce chtějí víc nájemního bydlení, scházejí jim ale pozemky. Stát už vytipoval některé lokality

Ceny bytů rostou a v Praze podle developerů za poslední dekádu zdražil metr čtvereční nového bydlení skoro třikrát na 142 tisíc korun. V celém Česku je násobek podobný, ale průměr činí méně – 85 tisíc korun. Obce chtějí situaci řešit pomocí nájemního bydlení, ale nemají dostatek pozemků. Stát proto už určil některé lokality, kde by mohly obce začít stavět.
před 14 h hodinami|

Senát umožnil přijetí pravidel pro partnerství stejnopohlavních párů bez projednání na schůzi

Senát umožnil přijetí nových pravidel pro partnerství stejnopohlavních párů bez projednání na své schůzi. Rozhodl o tom na návrh předsedy senátorů ODS a TOP 09 Zdeňka Nytry přes odpor KDU-ČSL tím, že novelu občanského zákoníku vyřadil z programu jednání. Předlohu tak dostane k podpisu prezident Petr Pavel po uplynutí měsíční lhůty, kterou horní parlamentní komora na projednávání zákonů má. V případě novely tato lhůta končí ve čtvrtek 18. dubna. Vládní zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková uvedla, že posílení práv partnerů je krok potřebným směrem, nejlepším krokem k úplnému zrovnoprávnění gayů a leseb v Česku by ale podle ní bylo přijetí manželství pro všechny.
17. 4. 2024Aktualizováno17. 4. 2024, 20:25|

Nájmů má přibývat, nových domů se staví málo. Čím dál víc lidí má smlouvu jen na rok

Zhruba dva miliony lidí v Česku bydlí v pronajatých bytech nebo domech. A podle realitních makléřů jich bude přibývat. Nových nemovitostí se totiž staví málo. Až 45 procent českých domácností přitom za nájem dává víc než čtyřicet procent svých příjmů, což je zhruba dvakrát více, než je celoevropský průměr. Měsíční nájemné se v tuzemsku na přelomu roku vyšplhalo skoro ke třem stům korunám za metr čtvereční.
1. 4. 2024|

Zvýšení příspěvků na péči je ve sněmovně před schvalováním

Poslanci mají za sebou 94. schůzi. Ukončili ji poté, co dokončili první čtení návrhu na zvýšení ústavní ochrany vody. Druhým čtením předtím prošla novela zákona o sociálních službách, ve sněmovně ji tedy čeká už jen závěrečné schvalování. Novela především zvýší příspěvky na péči. Opozice k ní však má výhrady, kritizuje například to, že by se neměl zvýšit příspěvek lidem s nejnižším stupněm závislosti. Protože je pátek, měli poslanci také příležitost završit schvalování některých předpisů. Využili toho v případě zákona o Státním fondu podpory investic, jehož novela má zjednodušit čerpání peněz z něj, a zejména usnadnit jejich využití k stavbě dostupného nájemního bydlení. Zákon také podobu dostupného nájemního bydlení jasně vymezuje.
8. 3. 2024Aktualizováno8. 3. 2024, 14:11|

Konec olomoucké kauzy s byty. Nájemníci je získali, ale s doplatkem

Město Olomouc udělalo tečku za sporem o převodu 350 družstevních bytů na jejich nájemníky. Při výstavbě v roce 2000 hradil část nákladů na vybudování domů stát, část nájemníci hotově a zbytek spláceli formou nájemného. Po dvaceti letech měly byty přejít do jejich osobního vlastnictví za symbolickou korunu, jenže se tak nestalo. Po tříletých dohadech je nakonec získali s doplatkem. Nájemníci nakonec přeplatili celkem 51 milionů korun.
23. 11. 2023|

Letos se rozestavělo méně bytů než loni. Budování těch obecních chce stát podpořit miliardami korun

Ministerstvo pro místní rozvoj plánuje podpořit výstavbu obecních bytů miliardami korun. V nájmu, ať už městském, nebo komerčním, bydlí v Česku asi pětina domácností. Nejvíce takových bytů je k mání v Praze, přes 30 tisíc. Magistrát teď vytipoval vhodné pozemky, kde by mohly vyrůst další.
10. 11. 2023|

Ministerstvo chystá novinky v nájemním bydlení. Vystěhování má být rychlejší

Ministerstvo pro místní rozvoj chystá novinky v nájemním bydlení. Jednou z nich je, že po dvou nájemních smlouvách na dobu určitou už by měla přijít doba neurčitá, nebo alespoň jistota nájmu na další tři roky. Větší ochranu majitele chce resort zajistit zavedením rozkazu k vyklizení bytu nebo domu.
26. 10. 2023|

Stát už nebude chtít tržní nájemné od obyvatel dvou domů na Klondajku v Harrachově

Nájemníkům dvou domů v krkonošském Harrachově, které patří státu, už nehrozí násobné navýšení nájmů na úroveň tržního. Stoupne jim od listopadu o dvacet procent. Město se zároveň zavázalo, že stáhne žalobu na stát, aby zbouralo oba domy, které stojí na jeho pozemcích. O výsledku dohody s Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových informoval starosta Harrachova Tomáš Vašíček (SNK – Změna pro Harrachov).
23. 10. 2023|

Radnice v Opočně koupila od Škodovky v Kvasinách desítky bytů, zájem o ně převyšuje nabídku

Radnice v Opočně na Rychnovsku koupila dva bytové domy, stavěné původně pro automobilku Škoda v Kvasinách. Podnik tyto byty momentálně nepotřebuje, město se naopak snaží rozšířit svůj bytový fond, o bydlení v regionu je totiž velký zájem. Za poslední týdny eviduje radnice v Opočně asi šedesát žádostí o byty.
5. 10. 2023|

V Liberci vznikly tři nové městské bytové domy. Sloužit mají i jako sociální bydlení

Pro sociální i běžné bydlení budou sloužit tři nové městské domy v ulici Na Žižkově v Liberci. Jejich výstavba za zhruba 158 milionů korun skončila v srpnu. V domech je celkem 49 bytů, z toho 35 je určeno pro sociální bydlení. Domy budou zařazené do nového městského projektu Domovník, při kterém vybraný nájemník bude dohlížet na klid a pořádek. První nájemníci se do nových bytů nastěhují už v září, řekl při slavnostním zakončení stavby náměstek primátora pro městské bydlení Jan Hruška (Piráti). Nové byty se městu podařilo postavit po zhruba patnácti letech.
5. 9. 2023|

Zájem o nájemní bydlení v Česku trvá, část developerů se k němu tak více přiklání

Zájem o nájmy v Česku neupadá – naopak. Makléři čekají v některých lokalitách na jednu nabídku i desítky zájemců. Pro mnoho lidí je totiž nedosažitelné byt nebo dům koupit. Ceny výrazně vzrostly a vysoké úrokové sazby prodražují hypotéky. Stoupají ale i ceny samotných nájmů. Nejvyšší jsou tradičně ve velkých městech.
10. 8. 2023|

Nepříznivá situace na trhu s bydlením trvá. Nájemné zdražuje a bytů je málo

S obtížně dostupným vlastním bydlením dál roste zájem o pronájmy. Podle realitních serverů momentálně připadá na jeden podaný inzerát 28 uchazečů. I proto nájemné zdražuje. Nejvíc ve městech, kde sídlí univerzity.
7. 8. 2023|

Cena nájemního bydlení v Havířově vzroste v řadě případů i na dvojnásobek

Cena nájemního bydlení v Havířově v řadě případů prudce vzroste, někde i o sto procent. Nové nájemné, které má platit už od července, zohledňuje lokality podle atraktivity, ale také to, jaký typ smlouvy lidé mají. Město Havířov argumentuje tím, že ceny nezvedalo od roku 2019. Skokový nárůst ceny bydlení však může způsobit problémy hlavně lidem s nižšími příjmy.
10. 5. 2023|

Stát podpoří nájemní bydlení. Z 800 milionů rozdá jen část v rámci dotací, zbytek peněz investorům půjčí

Stát přichází s programem nazvaným Nájemní bydlení. Bude v něm 800 milionů korun určených na podporu výstavby nájemních bytů. Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) upozornil, že jen část peněz dostanou obce a další příjemci jako dotaci. Zbytek bude k dispozici formou úvěru, takže vynaložené peníze se státu v budoucnu vrátí.
24. 4. 2023Aktualizováno24. 4. 2023, 21:29|

V Ostravě je v bytové nouzi až tři tisíce lidí. Město má v plánu postavit další sociální byty

V Ostravě žijí více než tři tisícovky lidí, kteří jsou v bytové nouzi, mezi nimi jsou i stovky dětí. Město se jim od roku 2016 snaží pomoci projekty, při kterých se už podařilo vyčlenit a zabydlet 168 sociálních bytů, a chystají se další. Úspěšnost v udržení bydlení u lidí zapojených do projektů převyšuje 85 procent, řekl primátorův náměstek Zbyněk Pražák (KDU-ČSL). V Ostravě žije necelých tři sta tisíc obyvatel.
20. 4. 2023|

Stát plánuje investovat stamiliony do podpory nájemního bydlení, pomohou i peníze z EU

Ministerstvo pro místní rozvoj by mělo uvolnit do konce dubna 800 milionů korun na podporu nájemního bydlení. O peníze budou moct žádat obce, církve a další organizace i ve spojení se soukromými investory. Návrh by měla příští týden schválit vláda. Resort zároveň dokončuje zákon o podpoře bydlení.
9. 4. 2023|

Německo se potýká s bytovou krizí, vláda se ji snaží řešit i střešní přístavbou

Jedním z problémů, se kterými se v tuto chvíli potýká Německo, je dostupnost bydlení. V zemi aktuálně chybí až sedm set tisíc bytů. Problém slíbila vyřešit vláda kancléře Olafa Scholze, podle níž má každým rokem ve spolkové republice vzniknout až čtyři sta tisíc nových bytů. Cíl se však kabinetu kvůli rostoucím cenám materiálů příliš nedaří. Hledá proto i jiné cesty, jako je třeba přistavení dalších pater na panelové domy.
5. 2. 2023|

Nájemní bydlení zdražuje. V Brně meziročně stouplo o čtvrtinu, v Praze je na šestiletém maximu

Ceny nájmů v Česku stoupají, dostaly se nad předpandemickou úroveň roku 2019 a očekává se další růst. Podle webu Realitymix.cz se průměrná cena pronájmu za metr v republice meziročně zvedla skoro o jedenáct procent, v Praze pak podle analýzy developerských společností Trigema, Skanska Reality a Central Group stoupl nájem o 15,6 procenta.
4. 8. 2022|

Lidé více volí nájemní bydlení, developeři se trendu začínají přizpůsobovat

Kvůli drahým hypotékám i bytům se na realitním trhu rýsuje změna. Roste počet lidí, kteří chtějí dlouhodobě žít v nájemním bytu. Ve městech se dokonce začínají stavět bytové domy určené pouze k pronájmu.
26. 11. 2021|

Politici napříč spektrem se shodují na potřebě dostupného bydlení, prosadili by ho družstevní výstavbou nebo dotacemi obcím

Na vlastní byt si lidé v Česku vydělávají nejdéle v Evropě, navíc ceny bytů a domů po epidemii koronaviru ještě poskočily. Politici se shodují na potřebě dostupného bydlení. Prosadili by ho větší družstevní výstavbou nebo rozšířením bytových fondů obcí. O regionálním rozvoji a také dopravě debatovali zástupci devíti politických stran zastoupených v Poslanecké sněmovně ve speciálu Událostí, komentářů, sešli se v historické tramvajové vozovně v pražských Střešovicích. Debatu moderovala Jana Peroutková.
7. 5. 2021|

Trendem je nájemní bydlení. V nejisté situaci se lidé nechtějí nechat zatížit hypotékou

Trendem v bydlení je nyní přesun lidí do nájmů. Za uplynulý kvartál jich do pronajatých domů a bytů zamířilo o téměř 50 procent více než loni touto dobou. A klesají také ceny, nejvíce v Praze a Středočeském kraji, všímají si realitní kanceláře a zprostředkovatelské portály.
31. 7. 2020Aktualizováno31. 7. 2020, 14:00|

Bytový dům ve Frýdku-Místku se vrátí hasičům, rozhodl soud

Krajský soud v Ostravě ukončil spor mezi nájemníky bytového domu dobrovolných hasičů ve Frýdku-Místku a Jakubem Smolíkem. Ten objekt na náměstí podle soudu získal podvodem, nájemníky navíc šikanoval tím, že jim v zimě netopil, nebo nezajistil osvětlení společných prostor. Smolík je nezvěstný a vyhýbá se nástupu do vězení.
24. 1. 2020|

Bývalé byty OKD přebírá od společnosti Residomo švédská firma Heimstaden Bostad

Firmu Residomo, která v Moravskoslezském kraji vlastní skoro 43 tisíc bytů, převážně po OKD, kupuje švédská společnost Heimstaden Bostad. Ta patří mezi největší poskytovatele nájemního bydlení v Evropě. Pro stávající nájemníky se nic nemění a na uzavřené smlouvy by neměla mít změna vlastníka žádný vliv. Firma Residomo o tom informovala v tiskové zprávě.
9. 1. 2020Aktualizováno9. 1. 2020, 18:06|