TÉMA

Zákupy

Oprava mostů v České Lípě komplikuje ve městě dopravu

Rekonstrukce dvou mostů ztěžuje řidičům průjezd centrem České Lípy. Stavební práce začaly na estakádě na silnici I/9, přes kterou se jezdí na Nový Bor a Prahu. Omezení čekají také na řidiče v Děčínské ulici, kde se chystá demolice mostu.
6. 4. 2024|

Kvíz: Poznáte české hrady a zámky? Stovka památek zahajuje sezonu, více představí Habsburky

Na stovce hradů a zámků ve správě Národního památkového ústavu (NPÚ) začne na Zelený čtvrtek návštěvnická sezona. Letos se věnuje Habsburkům. Na návštěvníky čekají nově zpřístupněné prostory a prohlídkové trasy nejen ve spojení s tímto panovnickým rodem. Svou znalost českých hradů a zámků, kterých se novinky týkají, si můžete ověřit v kvízu na konci článku. Lidé musí v nové sezoně na části památek počítat se zvýšením vstupného.
26. 3. 2024|

Majitel pozemku zavřel cestu k sousedům a chce poplatky za průjezd. Spor řeší několik obcí

Ve Velenicích na Českolipsku se rozhořel sousedský spor, který skončil uzavřením místní silnice. Majitel pozemku k ní umístil závoru, kvůli které se však lidé nedostanou ke svým domovům autem. Případ momentálně zaměstnává dvě radnice, tři úřady i policii. Česká Lípa už zahájila správní řízení, usmíření to ale nepřineslo.
10. 5. 2023|

Policisté po čtyřech dnech objevili pohřešovanou dívku z Českolipska, je v pořádku

Policie po čtyřech dnech vypátrala čtrnáctiletou K. V. ze Zákup na Českolipsku. Dívka v pondělí odešla z domova a od té doby o sobě nedala vědět. Existovaly obavy, že by mohla spáchat sebevraždu. Muži zákona ji našli ve čtvrtek odpoledne v Ústí nad Labem. Je v pořádku, řekla policejní mluvčí Dagmar Sochorová. Policii během pátrání kontaktovalo několik svědků, kteří dívku zřejmě viděli cestovat stopem mezi Libereckým, Středočeským a Pardubickým krajem.
21. 6. 2022Aktualizováno23. 6. 2022, 19:19|

Na zámku v Zákupech restaurují Navrátilovy malby. Strop se vrátí do habsburských dob

Restaurátoři opravují na zámku v Zákupech na Českolipsku stropní malby Josefa Navrátila. Pocházejí z let 1850 až 1851, kdy byl zámek zařizován jako letní sídlo pro posledního českého krále Ferdinanda Dobrotivého. Zmizel i historický paskvil, který vytvořili restaurátoři v padesátých letech doplněním maleb o barokní ornamenty.
24. 5. 2022|

Škody po deštích už Liberec odhaduje na téměř 240 milionů. Na obnovu majetku by mohlo město dostat dotaci

Liberec zvýšil odhad škod po přívalových deštích z předminulého víkendu na téměř 240 milionů korun. Největší jsou na silnicích, a to za 156 milionů. S obnovou veřejného majetku po živelních katastrofách by měly pomoci dotační tituly vyhlášené zejména ministerstvem pro místní rozvoj na přelomu srpna a září. Po jednání s premiérem Andrejem Babišem (ANO) to řekl primátor Liberce Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj).
26. 7. 2021|

V Zákupech se zřítila část zdi zámeckého hospodářského dvora

V Zákupech na Českolipsku se zřítila část zdi zchátralého zámeckého hospodářského dvora, který je národní kulturní památkou. Přivolaní kynologové po prohlídce se speciálně vycvičenými psy potvrdili, že pod sutinami nikdo nebyl.
9. 1. 2020Aktualizováno9. 1. 2020, 11:35|