TÉMA

Martin Vondrášek

Čtvrtstoletí Česka v NATO připomněla konference na Hradě, nad Prahou proletěly stíhačky

Česko si v úterý připomíná 25 let od vstupu do Severoatlantické aliance. Nad středními Čechami a pak nad Prahou prolétla dopoledne při té příležitosti formace vojenských letounů české a také spojenecké německé armády. Výročí čtvrtstoletí v NATO připomněla také konference Naše bezpečnost není samozřejmost na Pražském hradě. Vystoupili na ní nejvyšší čeští ústavní činitelé, odpoledne promluvil i bývalý americký prezident Bill Clinton. Česko se stalo členem NATO 12. března 1999.
12. 3. 2024Aktualizováno12. 3. 2024, 15:50|

Policie loni zadržela při tranzitní migraci méně lidí než v roce 2022. Běženci míří nejčastěji do Saska

Policisté v loňském roce zadrželi při tranzitní migraci 4742 lidí, což oproti předchozímu roku představuje pokles o více než sedmnáct tisíc lidí, uvedl v pondělí policejní prezident Martin Vondrášek. Číslo je však o zhruba 3400 lidí vyšší než v roce 2021, který předcházel velké migrační vlně. Kontroly na hranici se Slovenskem podle policejního prezidenta výrazně přispěly k tomu, že se loni v Česku pohybovalo méně nelegálních migrantů.
22. 1. 2024Aktualizováno22. 1. 2024, 14:08|

Podle Šlachty by měl kvůli zásahu na filozofické fakultě skončit policejní prezident. Rakušan čeká na závěry GIBS

Po policejním Úřadu vnitřní kontroly se zabývá prosincovými událostmi na pražské filozofické fakultě ještě Generální inspekce bezpečnostních sborů, její závěry ale budou podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) až na jaře. V Otázkách Václava Moravce ministr zdůraznil, že z pohledu trestního práva je masová vražda na Univerzitě Karlově ještě živým případem, a proto ještě nelze o některých okolnostech hovořit. Předseda neparlamentního hnutí Přísaha a bývalý vysoce postavený policista Robert Šlachta je nicméně přesvědčen, že střelba na filozofické fakultě byla důsledkem systémového selhání, rezignovat by podle něj měl policejní prezident Martin Vondrášek i ministr Rakušan. Že pochybilo ministerstvo vnitra, je přesvědčen i někdejší šéf tohoto resortu a nynější bezpečnostní expert opoziční SPD Martin Pecina.
14. 1. 2024|

Potřebujeme nový registr zbraní, míní policejní prezident Vondrášek

Efektivitu policie by mohl zvýšit nový centrální registr zbraní a také analytický nástroj, který by propojil policejní informační systémy, řekl v Interview ČT24 policejní prezident Martin Vondrášek. Vyzdvihl práci policistů, kteří zasahovali proti střelci na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy.
10. 1. 2024|

Zásah proti střelci na univerzitě byl profesionální, uvedl policejní úřad. Kriminalisté chtějí vytvořit pracovní skupinu

Policie při hledání mladíka, který později střílel na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, zvolila adekvátní prostředky, řekl na tiskové konferenci šéf policejního úřadu vnitřní kontroly Michal Tikovský. Zásah prověřuje i Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Náměstek policejního prezidenta Tomáš Kubík uvedl, že policie se rozhodla založit pracovní skupinu Střelec, která by do budoucna mohla zajistit efektivnější prověřování a vyšetřování typově shodných případů. Policejní prezident Martin Vondrášek zmínil mezi možnými oblastmi pro zlepšení mimo jiné zvýšení analytických schopností policie, rozšíření střelecké přípravy mimo prvosledové hlídky a pokračování v komunikaci s provozovateli měkkých cílů.
9. 1. 2024Aktualizováno9. 1. 2024, 20:34|

Policisté, hasiči i dozorci přijdou o benefity. Chybí i peníze na provoz sborů

Platy policistů, hasičů a vězeňských dozorců sice neklesají, nyní ale příslušníci těchto sborů přijdou o některé benefity nebo investice. Zároveň nemají dostatek peněz na celoroční provoz. Ministři vnitra Vít Rakušan (STAN) i spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) říkají, že chybějící finance seženou. Za zásadní považují, že po vyjednávání o státním rozpočtu nemuseli plošně snižovat mzdy o dvě procenta.
6. 1. 2024|

Policie zesiluje ochranu škol a jiných „měkkých cílů“

Policie po celém Česku přijala preventivní opatření v návaznosti na čtvrteční útok na pražské filozofické fakultě. Budou zaměřená na školy a další takzvané měkké cíle. O konkrétní hrozbě ale policie nemá žádné informace. Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) opatření potrvají minimálně do 1. ledna. S policií spolupracuje také Bezpečnostní informační služba a to i přesto, že jde o kriminální čin, který nepatří do její působnosti. Za klíčové označuje důvěru ve stát a semknutí společnosti, uvedla na síti X.
22. 12. 2023Aktualizováno23. 12. 2023, 08:25|

Policie prověřuje profil možného útočníka

O pachateli a jeho hrůzném činu policie zveřejnila nové informace. Kromě toho, že střílel čtyřiadvacetiletý student filozofické fakulty z Hostouně na Kladensku, uvedla, že jej k vraždám pravděpodobně nevedl jeden konkrétní důvod, ale kombinace více motivů.
21. 12. 2023Aktualizováno22. 12. 2023, 20:18|

Střelba na pražské filozofické fakultě má čtrnáct obětí, 25 lidí je zraněných

Po střelbě v budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v centru Prahy je čtrnáct mrtvých a 25 zraněných. Bilanci aktualizoval policejní prezident Martin Vondrášek. Všichni zranění byli rozvezeni do pražských nemocnic. Celá budova fakulty na náměstí Jana Palacha je evakuovaná a okolí uzavřeno. Totožnost střelce zatím policie nepotvrdila, utrpěl devastující poranění. Policie pracuje s verzí, že jde o člověka hledaného kvůli úmrtí na Kladensku. Podle Vondráška také existuje varianta, že střelec minulý pátek zavraždil i muže a kojence v Klánovickém lese. Vláda na sobotu 23. prosince vyhlásila státní smutek.
21. 12. 2023Aktualizováno21. 12. 2023, 23:49|

Policie řeší v souvislosti s konfliktem Izraele a Hamásu čtrnáct případů antisemitismu

V souvislosti s konfliktem Izraele s teroristickým hnutím Hamás zahájila policie úkony trestního řízení pro projevy antisemitismu ve čtrnácti případech. V nedělních Otázkách Václava Moravce to uvedl policejní prezident Martin Vondrášek. Dále řekl, že centrála proti terorismu zahájila úkony k případu úmrtí českého občana při útoku hnutí Hamás na Izrael. Na věci spolupracuje s izraelskými kolegy.
12. 11. 2023|

Česku nehrozí žádné bezprostřední nebezpečí kvůli situaci v Izraeli, ujistil Fiala

České republice nehrozí žádné bezprostřední nebezpečí v souvislosti s děním v Izraeli a nezvýšilo se riziko teroristického útoku. Po jednání Bezpečnostní rady státu to řekl premiér Petr Fiala (ODS). Vedle dopadů situace v Izraeli se rada zabývala také nelegální migrací.
19. 10. 2023Aktualizováno19. 10. 2023, 17:35|

Německo zesiluje kontroly na hranicích s Českem a Polskem

Německá policie s okamžitou platností zahajuje zesílené pružné a mobilní kontroly na hranicích s Českem a Polskem, cílem je boj proti převaděčům, oznámila spolková ministryně vnitra Nancy Faeserová. Kontroly, které nebudou stacionární, ale přizpůsobené aktuální situaci, jsou podle ministryně dohodnuty se sousedními státy, a nepodléhají tedy ohlášení Evropské unii (EU). Šéf českého resortu vnitra Vít Rakušan (STAN) doplnil, že namátkové mobilní kontroly navazují na dohodu s Faeserovou a řadu jednání české a německé policie v tomto týdnu.
27. 9. 2023Aktualizováno27. 9. 2023, 18:07|

Kybernetických útoků přibývá, lidé letos přišli už o 670 milionů

Policie evidovala k pololetí podobný počet trestných činů v kyberprostoru jako loni za tutéž dobu. Bylo jich přes deset tisíc. Méně takových útoků však bylo úspěšných. Dramaticky narostl počet trestných činů v kyberprostoru loni, kdy se za celý rok zvýšil zhruba dvojnásobně. Banky ve srovnání s policií zaznamenaly útoků více, jejich klienti přišli v souhrnu o více než 670 milionů korun. Policie, Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost a banky odstartovaly společnou vzdělávací kampaň #nePINdej!, v níž chtějí potenciální oběti kybernetických útoků upozornit na konkrétní rizika.
5. 9. 2023|

Přes růst počtu cizinců v Česku se míra jejich kriminality prakticky nezvýšila, uvedl Rakušan

Navzdory nárůstu počtu cizinců v České republice se míra kriminality, za níž stojí cizí občané, prakticky nezvedla. Uvedl to na tiskové konferenci ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). V souvislosti s nedávnými násilnými činy, z nichž jsou podezřelí Ukrajinci, ministr chápe nervozitu, podle něho jde ale o individuální činy a kolektivní vinu odmítl.
13. 8. 2023Aktualizováno13. 8. 2023, 15:33|

Zlehčování se oběti sexuálního násilí často bojí, říká právnička. Dle žalobce je to nepřijatelné

Výrok policejního prezidenta Martina Vondráška o tom, že oznámení o sexuálním násilí jsou často smyšlená, vyvolala nevoli ze strany odborné veřejnosti. Prezident Unie státních zástupců Tomáš Foldyna a právnička Adriana Chochelová zastupující iniciativu Pod svícnem se v Událostech, komentářích shodli mimo jiné na tom, že se nesmí stát, aby byla velmi citlivá zpověď oběti sexualizovaného násilí zpochybňována. Bagatelizaci považují za absolutně nepřijatelnou.
11. 8. 2023|

Rakušan považuje Vondráškova slova za nešťastná, jeho omluvu označil za dostatečnou

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) označil slova policejního prezidenta Martina Vondráška o smyšlených znásilněních za nešťastná. Šéf resortu dále ve zprávě pro Českou televizi napsal, že omluvu zveřejněnou ve čtvrtečním vydání deníku Právo považuje za dostatečnou. Po společné schůzce nebude z Vondráškova jednání vyvozovat důsledky.
10. 8. 2023Aktualizováno10. 8. 2023, 21:12|

Ředitel cizinecké policie Majer končí, odejde na Slovensko. Na nástupce vypíše prezidium výběrové řízení

Končí ředitel cizinecké policie Milan Majer. Není zatím jasné, kdo ho nahradí, policie vypíše na pozici výběrové řízení, mezitím cizineckou policii dočasně povede Aleš Benedikt z pražského obvodního ředitelství. Majer u policejního sboru zůstane, ale odejde na Slovensko, kde se stane styčným důstojníkem.
30. 6. 2023|

Šéf BIS Koudelka se dočkal hodnosti generála. Zeman jeho povýšení opakovaně odmítal

Ředitel Bezpečnostní informační služby (BIS) Michal Koudelka se po letech odmítání od bývalého prezidenta Miloše Zemana dočkal povýšení. Brigádním generálem ho v pondělí na Pražském hradě jmenoval na návrh vlády prezident Petr Pavel. Zeman obdobnému návrhu kabinetu v minulosti nevyhověl sedmkrát. Povýšen byl v pondělí také náčelník generálního štábu Karel Řehka nebo policejní prezident Martin Vondrášek.
8. 5. 2023Aktualizováno8. 5. 2023, 20:12|

Policie kvůli dezinformacím zahájila přes sedmdesát trestních stíhání, uvedl Vondrášek

Policie v souvislosti s nepravdivými a štvavými informacemi na dezinformačních serverech zahájila 73 trestních stíhání, řekl senátorům její prezident Martin Vondrášek na jednání senátního podvýboru pro vnitřní bezpečnost při informování o vývoji kriminality a bezpečnostních hrozbách. Za jednu z nich označil fámu o další migrační vlně uprchlíků z Asie po balkánské trase a afrických běženců ze Středomoří.
25. 4. 2023|

Vláda navrhla jmenovat šéfa BIS Koudelku generálem

Ministři ve středu schválili návrh na jmenování šéfa Bezpečnostní informační služby (BIS) Michala Koudelky generálem. Prezident Petr Pavel již avizoval, že návrhu vyhoví. Jeho povýšení opakovaně odmítal předchozí prezident Miloš Zeman. Vláda rovněž schválila důchodovou novelu, díky které by žádost o důchod mělo být možné podat on-line. Penze by se měly vyplácet v první půli měsíce.
19. 4. 2023Aktualizováno19. 4. 2023, 18:13|

Plošné kontroly u vstupů na Pražský hrad skončily. Dál budou jen namátkové

V pondělí v poledne začaly od vstupů na Pražský hrad mizet bezpečnostní rámy, kterými do té doby musel projít každý, kdo přicházel. U každého vstupu zůstal jen jeden rám, policie si nyní namátkově vybírá, kdo jimi projde. Ukončení plošných kontrol oznámil s krátkým předstihem prezident republiky Petr Pavel, očekává, že se před Hradem přestanou vytvářet dlouhé fronty. Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) představovaly i fronty bezpečnostní riziko.
17. 4. 2023Aktualizováno17. 4. 2023, 23:27|

V centru Prahy se konal protest „proti bídě“, demonstrovalo se i před Strakovou akademií

Na Václavském náměstí v Praze proběhla v neděli odpoledne „demonstrace proti bídě“, akci pořádala mimoparlamentní strana PRO. Po projevech před Národním muzeem se účastníci vydali na pochod ke Strakově akademii. Protest se vyslovoval proti vládní politice i českému členství v euroatlantských strukturách.
16. 4. 2023Aktualizováno16. 4. 2023, 20:18|

Zásah po březnové demonstraci byl přiměřený a oprávněný, oznámil policejní prezident

Policejní zásah po březnové demonstraci na Václavském náměstí v Praze proti lidem snažícím se dostat do budovy Národního muzea byl podle vnitřní kontroly pražské policie přiměřený a oprávněný. Na sněmovním bezpečnostním výboru to ve čtvrtek řekl policejní prezident Martin Vondrášek.
13. 4. 2023|

Demonstrant s nášivkou wagnerovců nesouhlasí s trestem za schvalování genocidy

Muž, který měl na protivládním protestu v Praze na batohu písmeno Z a na rukávu logo ruské Wagnerovy skupiny, nesouhlasí s trestem za schvalování genocidy. Podle justiční databáze proti němu podal odpor. Případ se tak bude projednávat v hlavním líčení. Obvodní soud pro Prahu 1 dal muži půlroční podmínku, peněžitý trest 12 tisíc korun a roční zákaz pobytu v Praze.
11. 4. 2023Aktualizováno11. 4. 2023, 19:19|