TÉMA

TurkStream

Bulharskem zmítá nestabilita, končící premiér varuje před vlivem Ruska

Bulharsko se zmítá v politické nestabilitě. Na konci března nebyl úspěšný ani třetí pokus parlamentních stran sestavit vládní koalici. Nikolaje Denkova na postu premiéra vystřídal Dimitar Glavčev. Bulharsko se chystá na předčasné parlamentní volby, šesté za poslední tři roky. Důsledky politické krize budou podle Denkova zřejmé – posílení korupce a další pokusy Ruska znovu získat vliv.
10. 4. 2024|

Turecko chce být distribučním centrem ruského plynu pro Evropu, řekl Erdogan

Turecko se chce stát distribučním centrem ruského plynu, který by proudil do Evropy. Úřady obou zemí dostaly zadání, aby na záměru spolupracovaly. Při návratu ze summitu v Kazachstánu to řekl prezident Recep Tayyip Erdogan, který ve čtvrtek jednal v Astaně se svým protějškem Vladimirem Putinem. Informovala o tom agentura AP.
14. 10. 2022|

Turecko přistoupilo na platby v rublech za ruský plyn, uvedla Moskva

Turecko bude za ruský plyn částečně platit v rublech. Podle agentury TASS o tom po pátečním setkání ruského prezidenta Vladimira Putina a jeho tureckého protějšku Recepa Tayyipa Erdogana v Soči informoval místopředseda ruské vlády Alexandr Novak. Rusko začalo požadovat platby v rublech po odběratelích plynu po rozpoutání války na Ukrajině a ostré západní reakci, která ohrozila stabilitu ruské měny.
5. 8. 2022|

Putin a Erdogan spustili TurkStream. Ruský plyn začíná proudit do Turecka a na jih Evropy

Prezidenti Turecka a Ruska Recep Tayyip Erdogan a Vladimir Putin při slavnostním ceremoniálu spustili plynovod TurkStream, nazývaný také Turkish Stream. Ten vede po dně Černého moře z Ruska do Turecka a obchází Ukrajinu z jihu, podobně jako to ze severu činí ještě výkonnější plynovod Nord Stream, který je určený k přepravě plynu z Ruska do Německa po dně Baltského moře.
8. 1. 2020Aktualizováno8. 1. 2020, 15:09|