TÉMA

Pravčická brána

Květnový požár v Českém Švýcarsku policie vyhodnotila jako přestupek

Letošní požár nedaleko Pravčické brány v Českém Švýcarsku policie vyhodnotila jako přestupek a předala ho k dořešení Národnímu parku České Švýcarsko. České televizi to řekla mluvčí ústeckých policistů Eliška Kubíčková. Policie v souvislosti s požárem původně stíhala německého občana z obecného ohrožení z nedbalosti.
13. 11. 2023|

Zákaz vstupu k Pravčické bráně a soutěskám platí dál, nejméně do konce roku

Až do konce roku bude dál platit zákaz vstupu do částí Národního parku České Švýcarsko včetně části Gabrieliny stezky od Mezní Louky k Pravčické bráně. Zákaz, který byl vyhlášen do konce září, prodloužil děčínský městský úřad o další tři měsíce.
29. 9. 2023|

Turisté mohou opět k Pravčické bráně, hasiči požár uhasili. Policie obvinila muže, že ho způsobil

Policie obvinila německého občana, kterého zadržela ve čtvrtek, že způsobil požár v Českém Švýcarsku. Hasiči ráno ukončili zásah v národním parku. Opět průjezdná je silnice z Hřenska na Meznou, turisté se mohli vrátit i na cestu od Tří pramenů k Pravčické bráně, informoval o tom mluvčí národního parku České Švýcarsko Tomáš Salov.
19. 5. 2023Aktualizováno19. 5. 2023, 18:24|

Hasiči u Pravčické brány lokalizovali požár. Policisté zadrželi člověka kvůli pyrotechnice

Mezi Pravčickou bránou v Českém Švýcarsku a hranicí s Německem hoří. Hasiči vyhlásili třetí stupeň poplachu, před pátou hodinou odpoledne požár lokalizovali. Na místě zasahovalo devět jednotek hasičů. Lokalitu budou přes noc hlídat dvě hasičské jednotky. Silnice mezi Hřenskem a osadami Mezná a Mezní Louka je uzavřená. Mluvčí ústecké policie potvrdila, že v souvislosti s požárem byl zadržen jeden člověk.
18. 5. 2023Aktualizováno18. 5. 2023, 19:44|

České Švýcarsko láká turisty i po požáru. Pomoct má i stokilometrová Hřebenovka

Turistům se v úterý otevřela Hřebenovka, sto kilometrů dlouhá trasa, která vede oblastí plnou skalních měst, stěn a výhledů v Českém Švýcarsku. Začíná na úpatí Krušných hor a končí s prvními kopci Lužických hor. Navazuje na staré cesty, další jsou nově vytyčené. Spojuje atraktivní místa v národním parku České Švýcarsko, který se vypořádává s následky loňského rozsáhlého požáru. Kvůli němu je stále uzavřeno několik oblíbených turistických cílů.
25. 4. 2023|

Po požáru v Českém Švýcarsku zůstávají některé stezky zavřené. Vznikne nová trasa, vyjedou speciální autobusy

Po požáru v Českém Švýcarsku stále zůstává zavřená Edmundova soutěska i Gabrielina stezka na Pravčickou bránu. Podnikatelé se obávají, že turisté tak ani letos nepřijedou. Řešením mají být alternativní trasy. Turisty by do oblasti Hřenska mohly přilákat speciální autobusy, které je budou vozit k výchozím bodům tras. Pilotní testování nové dopravy mezi Meznou, Hřenskem a Hájenkami by mělo začít v dubnu.
14. 2. 2023|

Edmundova soutěska zůstane letos zavřená. Nebezpečí pro turisty je příliš velké

Hřensko na turistickou sezonu neotevře známou Edmundovu soutěsku. Po rozsáhlém lesním požáru totiž zůstává rokle nebezpečná. Soutěska je vedle Pravčické brány hlavní turistickou atrakcí Českého Švýcarska. Podle odhadů může její zavření znamenat pro místní podnikatele až dvoumiliardovou ztrátu. O práci zřejmě přijde většina převozníků.
13. 2. 2023|

Reportéři ČT: Spory podnikatele a státu mají negativní vliv na přírodu u Pravčické brány

Pravčická brána je unikátní přírodní památka, o jejíž osud se turisté báli během rozsáhlého požáru v Českém Švýcarsku. Katastrofa ji nezničila, ale odkryla letité problémy. Přestože je toto území součástí národního parku, Pravčická brána leží na soukromém pozemku, k němuž patří i zámeček Sokolí hnízdo. Ten vlastní ruský podnikatel Alexej Krenke. Soužití státu se soukromým majitelem má dopad i na stav tamní přírody a infrastruktury. Pro pořad Reportéři ČT se tématu věnovala Zuzana Černá.
18. 10. 2022|

V sobotu skončí noční zákaz vstupu do Českého Švýcarska. Zavřené zůstanou soutěsky

V sobotu skončí noční zákaz vstupu do Národního parku České Švýcarsko, který v létě zasáhl rozsáhlý požár. Další omezení vstupu však budou se změnami pokračovat. Od soboty se turisté dostanou ze Hřenska na Pravčickou bránu a z Mezní Louky přes vrch Větrovec na Malou Pravčickou bránu. Soutěsky řeky Kamenice a Gabrielina stezka zůstanou nepřístupné.
29. 9. 2022|

Podnikatelé vyčíslili škody po požáru v Českém Švýcarsku na půl miliardy, kraj chystá vouchery

Škody v souvislosti s požárem v Českém Švýcarsku a omezením turistického ruchu vyčíslili podnikatelé na téměř půl miliardy korun. Koncepční podpora ze strany státu zatím nevznikla, uvedl Jan Šmíd, ředitel obecně prospěšné společnosti České Švýcarsko. Návštěvnost národního parku kvůli uzavření soutěsek v Hřensku a cesty na Pravčickou bránu po požáru výrazně klesla. Ústecký kraj připravuje na podporu podnikatelů vouchery. Turisté, kteří se ubytují v oblasti na delší dobu, zřejmě také získají zdarma jízdenku na dopravu v celém kraji.
6. 9. 2022|

Vstup do Národního parku Českého Švýcarska zůstane omezený do konce září

Do konce září bude platit omezení vstupu do Národního parku České Švýcarsko, zavedené kvůli rozsáhlému lesnímu požáru na konci července. Stále totiž existují místa, která musí kontrolovat hasiči. Uvedla to ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL).
31. 8. 2022|

Kraj dá majitelům vyhořelých domů v Českém Švýcarsku dotaci, pomůže i sbírka

Ústecký kraj poskytne tři sta tisíc korun majitelům domů zničených požárem v Mezné v Českém Švýcarsku. Oheň zcela zdevastoval tři objekty. Ztráty podnikatelů za ušlý zisk kvůli požáru, který vypukl před měsícem, se odhadují na tři sta milionů korun. Kraj žádá o pomoc vládu. Hasiči nadále kontrolují požářiště, místa s vysokou teplotou pomáhají vyhledávat drony. Policie požár vyšetřuje jako obecné ohrožení.
25. 8. 2022|

Drony v Českém Švýcarsku objevily několik míst s vyšší teplotou. Hasiči je prolévají vodou

Drony, které monitorují situaci po požáru v národním parku České Švýcarsko, zaznamenaly asi šest míst, kde je zvýšená teplota. Jedná se o Pravčickou bránu, Gabrieliny stezky a Borový důl. Hasiči místa s vyšší teplotou preventivně prolévají vodou. Mluvčí správy parku Tomáš Salov uvedl, že od pátku se v parku objevilo několik míst, která byla potřeba dohasit. Jedno takové Hasiči podchytili například na pravém břehu Edmundovy soutěsky. Oheň v Českém Švýcarsku poškodil taky nejdelší záchytný plot v Česku, hrozí padající kameny.
15. 8. 2022Aktualizováno15. 8. 2022, 20:34|

Hasiči předali České Švýcarsko správcům parku. Požár zlikvidovali po dvaceti dnech

Hasiči v pátek po dvaceti dnech uhasili rozsáhlý požár v Českém Švýcarsku. Správě národního parku v 15:00 předali poslední hašené území. Nejrozsáhlejší lesní požár v České republice se rozhořel v neděli 24. července. Nyní už podle hasičů nikde viditelně nehoří, a proto mohla správa oblast převzít. Skrytá ohniska, která se stále mohou objevovat, hlídají jednotky dobrovolných hasičů a od soboty je budou monitorovat rovněž armádní drony.
12. 8. 2022Aktualizováno12. 8. 2022, 21:11|

V Českém Švýcarsku zbývá dohasit desítky hektarů, evakuovaní se začnou vracet domů

Hasiči zmenšili plochu požáru v Českém Švýcarsku na padesát hektarů, původně oheň zasáhl zhruba o tisíc hektarů větší oblast. Počet hasičů se snížil na 630. Drony s termokamerami ve čtvrtek ráno objevily několik ohnisek v okolí Pravčické brány a Bouřňáku. Hasiči pracují na jejich uhašení. Ohniska jsou malá a dál se nešíří. Ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL) informovala, že lidé evakuovaní z Hřenska, Mezné a Mezní Louky se budou postupně od soboty vracet domů.
11. 8. 2022Aktualizováno11. 8. 2022, 16:56|

Ohniska v Českém Švýcarsku mají hasiči pod kontrolou, plánují návrat evakuovaných lidí

Hasiči mají možný plán návratu evakuovaných obyvatel z Hřenska a jeho částí Mezné a Mezní Louky. Pokud bude pokračovat zásah v Českém Švýcarsku podle předpokladu, měli by hasiči předat správě parku poslední část požářiště do pátku, uvedla mluvčí Martina Götzová. Starosta Hřenska Zdeněk Pánek míní, že se obyvatelé budou moct vrátit v sobotu, řekl novinářům. Zda se tak skutečně stane, bude jasné nejpozději v pátek.
10. 8. 2022Aktualizováno10. 8. 2022, 16:52|

V Českém Švýcarsku zbývá dohasit posledních 80 hektarů, park shání hasiče pro dohled

V Českém Švýcarsku zbývá hasičům dohasit asi osmdesát hektarů, což je méně než desetina původní plochy. Ráno hasiči předali správě národního parku další uhašené území, rádi by to zopakovali i ve středu. Jde o část třetího sektoru, který se nachází severozápadně od Vysoké Lípy. Na návrat evakuovaných to ale zatím nemá vliv, uvedli hasiči na Twitteru. Správa národního parku zároveň shání dobrovolné hasiče, kteří by dohlédli na už uhašená místa. A to i ze vzdálenějších regionů, místní hasiči jsou totiž často vyčerpaní.
9. 8. 2022Aktualizováno9. 8. 2022, 17:59|

Hasiči se v Českém Švýcarsku pustili do „mravenčí práce“, likvidují zbylá ohniska

Hasiči v Českém Švýcarsku prochází sektory, které po uhašení požáru čekají na předání správě národního parku. V pondělí ráno správa převzala oblast u obce Janov. S hašením pomáhala tři letadla Antonov a vrtulníky. Ohniska, která hasiči vyhledávají v terénu nebo pomocí dronů, jsou většinou malá a dál se již nešíří. Novináře o tom informovala mluvčí hasičů Martina Götzová.
8. 8. 2022Aktualizováno8. 8. 2022, 20:42|

Hasiči by mohli požár v Českém Švýcarsku zcela uhasit do týdne, řekl mluvčí

V národním parku České Švýcarsko se v neděli po celý den neobjevil otevřený oheň. Stále ale existují doutnající ohniska v nepřístupném terénu. U požáru zasahuje kolem tisíce hasičů z celé republiky včetně vrtulníků a letadel. Požár by podle mluvčího hasičů Martina Kavky mohl být kompletně uhašen do konce příštího týdne.
7. 8. 2022Aktualizováno7. 8. 2022, 20:55|

Zásah v oblasti Bouřňáku a Větrovce je účinný. Daří se hasit skrytá ohniska

Hasiči, kteří likvidují požár v národním parku České Švýcarsko, se nyní soustředí na oblast nepřístupných míst kolem Pravčické rány, řekl mluvčí hasičů Martin Kavka. Zásah v oblasti Bouřňáku a Větrovce je podle něj účinný. Skrytá ohniska zůstávají v západní části skal nad Hřenskem. Uvedl, že v pátek by mohly být předány dva sektory na jih od Kamenice národnímu parku.
6. 8. 2022Aktualizováno6. 8. 2022, 20:11|

Vážná situace trvá u Pravčické brány či Křídelní stěny. Hasiči úspěšně použili „vláček“

Hasičské sbory pokračují v boji s požárem v Národním parku České Švýcarsko. Ve čtvrtek se jednotky soustředily na nepřístupný terén u Pravčické brány a Křídelní stěny, kde panuje nejhorší situace a kde se už ve středu objevovala nová ohniska požáru. Ten hoří na ploše čtyř set hektarů, v nejhorších chvílích byla jeho rozloha více než dvojnásobná. Mluvčí a šéf vyšetřovatelů pražských hasičů Martin Kavka během dne řekl, že je v plánu hašení takzvanými vláčky – to znamená, že několik vrtulníků letí za sebou a na jedno místo provedou více shozů. Odpoledne uvedl, že tato metoda hašení se po vyzkoušení jeví jako velmi účinná a hasiči ji budou využívat i nadále.
4. 8. 2022Aktualizováno4. 8. 2022, 22:11|

Požár Českého Švýcarska hasiči zmenšili na polovinu. Na průzkum zasaženého území vyšlou drony

Hasiči dokázali plochu požáru v Národním parku České Švýcarsko výrazně snížit. V rezervaci hoří jedenáctým dnem, z původní plochy o velikosti 1060 hektarů se podařilo požářiště podle mluvčího hasičů Martina Kavky redukovat na zhruba 400 až 450 hektarů. Zmínil, že zásah by měl být ukončen v řádu dní. Bližší průzkum zasaženého území ve čtvrtek ráno provedou hasiči pomocí dronů s termovizí. Práce komplikují vysoké teploty, podle meteorologů má být až 34 stupňů.
3. 8. 2022Aktualizováno3. 8. 2022, 21:50|

Hasičům v Českém Švýcarsku dorazí posily, v sobotu chtějí zmenšit hořící plochu

Hasiči po šesti dnech od začátku zásahu chtějí zmenšit území, které požár zachvátil, o víkendu tam podle jejich šéfa Vladimíra Vlčka stáhnou další posily o síle až 280 lidí. Děčín zakázal vstup do vybraných částí lesa. Dvě letadla Air Tractor ze Švédska, která nahrazují italské letouny Canadair, přistála po poledni ve Vodochodech, následně oba stroje odletěly hasit. Se západem slunce ale letadla i helikoptéry musely hašení přerušit, pokračovat budou zase ráno.
29. 7. 2022Aktualizováno29. 7. 2022, 22:39|

Pravčická brána i Sokolí hnízdo by měly být v pořádku. Dopad požáru na turismus však bude značný

Dopad požáru v České Švýcarsku na turistickou sezonu bude minimálně v srpnu velký, řekl ve vysílání ČT vedoucí hospodářské správy Edmundovy soutěsky Robert Drnovec. Pokud jde o soutěsky, neví k jak velkému poškození došlo, na místo se totiž není možné dostat. Pravčická brána i výletní zámeček s restaurací Sokolí hnízdo však podle ředitele Hasičského záchranného sboru Ústeckého kraje Romana Vyskočila vypadají v pořádku. Nějaká poškození způsobená požárem ale nevyloučil.
27. 7. 2022|