TÉMA

Národní park České Švýcarsko

Silvestr bez laických ohňostrojů? Ministerstvo plánuje omezení prodeje

Koupit v obchodě zábavní pyrotechniku by v budoucnu mohlo být výrazně složitější. Ministerstvo životního prostředí připravilo novelu zákona, která volný prodej omezuje. Důvodem je hlavně bezpečnost lidí, ale také ochrana životního prostředí.
7. 4. 2024|

Požár v Českém Švýcarsku jde opět k soudu. Bývalému strážci parku hrozí až patnáctileté vězení

Případ největšího požáru v Česku, který v létě 2022 vypukl v národním parku České Švýcarsko, míří znovu k soudu. Státní zástupce, který musel na žádost soudu upřesnit informace o způsobené škodě, podruhé podal obžalobu ke Krajskému soudu v Ústí nad Labem, informoval server Seznam Zprávy. Za obecné ohrožení a poškození cizí věci hrozí bývalému dobrovolnému strážci až patnáct let vězení. Obviněný je od loňského května ve vazbě.
11. 3. 2024|

Muž obviněný ze založení požáru Českého Švýcarska zůstane ve vazbě. Soud se obává, že uteče nebo zapálí něco dalšího

Ve vazbě zůstává muž obviněný z toho, že loni v létě způsobil rozsáhlý lesní požár v Národním parku České Švýcarsko. Soud mu vazbu prodloužil, ačkoli rozhodnutí zatím není pravomocné. Obhájce obviněného uvedl, že jeho klient trvá na své nevině. Policie jej ale viní i z dalších žhářských činů na Děčínsku.
28. 11. 2023|

Květnový požár v Českém Švýcarsku policie vyhodnotila jako přestupek

Letošní požár nedaleko Pravčické brány v Českém Švýcarsku policie vyhodnotila jako přestupek a předala ho k dořešení Národnímu parku České Švýcarsko. České televizi to řekla mluvčí ústeckých policistů Eliška Kubíčková. Policie v souvislosti s požárem původně stíhala německého občana z obecného ohrožení z nedbalosti.
13. 11. 2023|

iDNES: Státní zástupce obžaloval muže v souvislosti s požárem v Českém Švýcarsku

Státní zástupce obžaloval muže v souvislosti se založením požáru v Českém Švýcarsku, který byl historicky nejrozsáhlejší na území České republiky. Bývalý dobrovolný strážce podle znalců věděl, co dělal. Informoval o tom ve středu server iDNES s odvoláním na náměstkyni krajského státního zastupitelství Kateřinu Doušovou.
8. 11. 2023Aktualizováno8. 11. 2023, 11:07|

Policisté navrhli obžalovat muže kvůli loňskému velkému požáru v Českém Švýcarsku

Policisté navrhli obžalovat šestatřicetiletého muže, který podle nich založil loňský požár v Českém Švýcarsku. Informovali o tom na sociální síti X. Šlo o nejrozsáhlejší lesní požár v historii České republiky. Muži obviněnému z trestných činů obecného ohrožení a poškození cizí věci hrozí až patnáct let vězení.
27. 10. 2023|

Dobrovolníci dostanou dotaci na cisterny, někde si však nemohou dovolit doplatek

Generální ředitelství profesionálních hasičů přispěje dobrovolným složkám na nákup nové techniky. Jednat by se mělo o cisterny, které dobrovolní hasiči zničili při likvidaci požáru v národním parku České Švýcarsko. Mezi 110 obcí a měst rozdělí 440 milionů korun. Dotace ale mnohdy nepokryje celou sumu za cisternu, některé jednotky si ji tak nebudou moci dovolit. Třeba dobrovolníci v Lázních Libverda žádali o doplacení částky radnici, ale neúspěšně.
7. 10. 2023|

Zákaz vstupu k Pravčické bráně a soutěskám platí dál, nejméně do konce roku

Až do konce roku bude dál platit zákaz vstupu do částí Národního parku České Švýcarsko včetně části Gabrieliny stezky od Mezní Louky k Pravčické bráně. Zákaz, který byl vyhlášen do konce září, prodloužil děčínský městský úřad o další tři měsíce.
29. 9. 2023|

Hasiči zlikvidovali požár u Jetřichovic v Českém Švýcarsku

Hasiči ve čtvrtek zlikvidovali požár v národním parku České Švýcarsko u Jetřichovic. Požár se jim podařilo v průběhu čtvrtečního dopoledne lokalizovat. Během zásahu natáhli do extrémně složitého terénu více než kilometr dlouhé hadicové vedení vody. V nepřístupném terénu na skále hořel les od středečního odpoledne, na místo se sjely desítky hasičů, ve čtvrtek jich zůstala na místě zhruba polovina. Místo kontrolují pomocí dronů, informoval mluvčí krajských hasičů Lukáš Marvan.
28. 9. 2023Aktualizováno28. 9. 2023, 12:47|

Turistů v Českém Švýcarsku výrazně ubylo. Požár měl na návštěvnost větší dopad než pandemie

Loňský požár v národním parku České Švýcarsko měl výrazný negativní dopad na turistický ruch v oblasti. V pořadu Události, komentáře se na tom shodli předseda správní rady Českého Švýcarska Zbyněk Linhart (za STAN) a podnikatel Milan Dařina. Podle ředitele správy národního parku Petra Kříže nebude možné ani  v příštím roce zpřístupnit některá turisty oblíbená místa.
25. 7. 2023|

Spáleniště v Českém Švýcarsku obsazují břízy, les se obnovuje před očima, popsal expert

Spálená místa rok od vypuknutí největšího lesního požáru v historii Česka v Národním parku České Švýcarsko pokrývají především břízy, popsal přírodovědec Jakub Hruška z Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd. Oblast je podle něj k velkým požárům náchylná i proto, že se zde pohybuje vysoký počet turistů. Národní park ale podle něj od požáru, jehož uhašení trvalo bezmála tři týdny, odvedl obrovský kus práce.
24. 7. 2023|

Soutěsky Kamenice jsou i rok po požáru z velké části uzavřené. Zůstane to tak i nadále

Na chování turistů v Národním parku České Švýcarsko bude dohlížet více strážců. I v další sezoně budou mimo jiné muset vymáhat zákaz vstupu do Edmundovy soutěsky, která kvůli množství nestabilních ohořelých kmenů zůstane zavřená další rok. Krátce před ročním výročím velkého požáru, který loni v létě zasáhl přes tisíc hektarů lesa, to oznámili ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) a ředitel správy národního parku Petr Kříž.
18. 7. 2023|

Správa Českého Švýcarska vyhlásila noční zákaz vstupu. Chce se vyhnout opakování požáru

Od 22 do 6 hodin bude platit zákaz vstupu do Národního parku České Švýcarsko. Jeho správa vyhlásila noční zákaz vstupu v obavě, aby se neopakoval loňský mohutný požár. V pátek odpoledne vyrazily do Českého Švýcarska i policejní hlídky, které zprvu budou dohlížet hlavně na dodržování zákazů kouření a rozdělávání ohně, ale zůstanou v něm i v noci, kdy by tam nikdo jiný než sami policisté již zůstávat neměl.
7. 7. 2023|

Popel, bláto, prudké svahy. Dřevorubci kácejí stromy v požárem poškozené Edmundově soutěsce

Dřevorubci začali zkušebně kácet ohořelé stromy nad dolním přístavištěm Edmundovy soutěsky v národním parku České Švýcarsko. Turisty vyhledávaná soutěska, jež obvykle nabízí plavbu na lodičkách, je kvůli loňskému požáru uzavřená. Poničil nejen stromy, ale i skály. Skupina dřevorubců zhruba na hektarovém úseku ve velmi náročném terénu kácí a klády pak zabezpečuje.
30. 6. 2023Aktualizováno30. 6. 2023, 20:19|

Hřensko zakáže použití pyrotechniky. Chce předejít dalším ničivým požárům

Zastupitelé ve Hřensku v pondělí schválili vyhlášku, která zakazuje používání zábavní pyrotechniky na zastavěném území obce. Jde o reakci na nedávné požáry v lesích Národního parku České Švýcarsko, které podle vyšetřování způsobili neukáznění turisté. Výjimkou ze zákazu bude silvestrovská noc od 24:00 do 01:00.
12. 6. 2023Aktualizováno12. 6. 2023, 19:41|

Evropský program Copernicus díky datům z orbity pomáhá zemědělcům i meteorologům

Program Copernicus sleduje, co se děje na naší planetě. A to i v Česku – jeho očí vidí nejen Prahu, Brno či Ostravu. Z orbity často přicházejí klíčová data. Ta využívají například zemědělci, kteří díky nim mohou optimalizovat množství používané vody, hnojiv nebo postřiků a přesto mít stejné či vyšší výnosy. Pohledy z družic pomáhají i při přírodních katastrofách. Využívali je například němečtí hasiči při zásahu u požáru v Českém Švýcarsku. Program Copernicus (dříve jako iniciativa GMES) má 25 let.
3. 6. 2023|

Policisté zadrželi a obvinili muže, který podle nich způsobil loňský rozsáhlý požár v Českém Švýcarsku

Policisté zadrželi šestatřicetiletého muže, který podle nich založil loňský požár v národním parku České Švýcarsko. Obvinili ho z obecného ohrožení a poškození cizí věci. Šlo o nejrozsáhlejší požár v historii České republiky. Soud rozhodl o vzetí do vazby. Stejný muž letos v dubnu na Děčínsku údajně založil několik dalších požárů, oheň zničil rekreační chatu a rozhlednu. V případě prokázání viny soudem hrozí muži trest odnětí svobody až na patnáct let.
26. 5. 2023Aktualizováno26. 5. 2023, 23:28|

Turisté mohou opět k Pravčické bráně, hasiči požár uhasili. Policie obvinila muže, že ho způsobil

Policie obvinila německého občana, kterého zadržela ve čtvrtek, že způsobil požár v Českém Švýcarsku. Hasiči ráno ukončili zásah v národním parku. Opět průjezdná je silnice z Hřenska na Meznou, turisté se mohli vrátit i na cestu od Tří pramenů k Pravčické bráně, informoval o tom mluvčí národního parku České Švýcarsko Tomáš Salov.
19. 5. 2023Aktualizováno19. 5. 2023, 18:24|

Hasiči u Pravčické brány lokalizovali požár. Policisté zadrželi člověka kvůli pyrotechnice

Mezi Pravčickou bránou v Českém Švýcarsku a hranicí s Německem hoří. Hasiči vyhlásili třetí stupeň poplachu, před pátou hodinou odpoledne požár lokalizovali. Na místě zasahovalo devět jednotek hasičů. Lokalitu budou přes noc hlídat dvě hasičské jednotky. Silnice mezi Hřenskem a osadami Mezná a Mezní Louka je uzavřená. Mluvčí ústecké policie potvrdila, že v souvislosti s požárem byl zadržen jeden člověk.
18. 5. 2023Aktualizováno18. 5. 2023, 19:44|

V Ústeckém kraji mají problém s turistickým značením. Může za to loňský požár národního parku i kůrovec

V Ústeckém kraji se potýkají s problémy v označování turistických cest. Značky poškodil nejen loňský požár v Národním parku České Švýcarsko, ale také přetrvávající kůrovcová těžba. Navíc zásadně ubylo vhodných míst, kam nové značky udělat. Klub českých turistů (KČT) a Lesy ČR proto musely zavést nové a méně obvyklé způsoby, jak turistické trasy v krajině vyznačit, což je náročné a finančně nákladné.
18. 5. 2023|

Turisté se skládají na opravu ohořelé rozhledny v Českém Švýcarsku

Lidé se skládají na obnovu rozhledny na Vlčí hoře v Českém Švýcarsku, kterou na začátku dubna poničil rozsáhlý požár. Přilehlou turistickou chatu vypálil do základů, na rozhledně samotné pak způsobil škodu za dva miliony korun. Klub českých turistů (KČT) se teď, i díky dobrovolným příspěvkům, snaží rozhledně vdechnout nový život.
16. 5. 2023|

Dobrovolní hasiči si při zásahu v Hřensku zničili techniku. Dotace na novou jim nestačí

Při požáru v Českém Švýcarsku zasahovaly stovky jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů. Při akci si ale poničily svoje vybavení a techniku. Obce nyní proto řeší, kde najít peníze například na nové cisterny nebo výškové plošiny za miliony korun. Řešením by mohly být dotace, jenže i tady některé obce mohou narazit na problém.
12. 5. 2023|

České Švýcarsko láká turisty i po požáru. Pomoct má i stokilometrová Hřebenovka

Turistům se v úterý otevřela Hřebenovka, sto kilometrů dlouhá trasa, která vede oblastí plnou skalních měst, stěn a výhledů v Českém Švýcarsku. Začíná na úpatí Krušných hor a končí s prvními kopci Lužických hor. Navazuje na staré cesty, další jsou nově vytyčené. Spojuje atraktivní místa v národním parku České Švýcarsko, který se vypořádává s následky loňského rozsáhlého požáru. Kvůli němu je stále uzavřeno několik oblíbených turistických cílů.
25. 4. 2023|

Po požáru v Českém Švýcarsku zůstávají některé stezky zavřené. Vznikne nová trasa, vyjedou speciální autobusy

Po požáru v Českém Švýcarsku stále zůstává zavřená Edmundova soutěska i Gabrielina stezka na Pravčickou bránu. Podnikatelé se obávají, že turisté tak ani letos nepřijedou. Řešením mají být alternativní trasy. Turisty by do oblasti Hřenska mohly přilákat speciální autobusy, které je budou vozit k výchozím bodům tras. Pilotní testování nové dopravy mezi Meznou, Hřenskem a Hájenkami by mělo začít v dubnu.
14. 2. 2023|