TÉMA

Andrew Yang

New York bude volit nového starostu. Demokratické primárky rozhodnou o favoritovi

V New Yorku během úterního večera skončily stranické primárky před listopadovou volbou starosty nejlidnatějšího amerického města. Budoucí kandidát Demokratické strany se vzhledem k její místní dominanci nejspíše stane i příštím starostou. V úřadu by měl po osmi letech nahradit Billa de Blasia, s ohledem na množství korespondenčních hlasů a nezaběhnutý volební systém se na jméno vítěze může čekat i týdny.
23. 6. 2021|

Primárky demokratů v New Hampshiru vyhrál Sanders před Buttigiegem. Biden skončil pátý

Po sečtení výsledků z demokratických primárek v americkém státě New Hampshire s 26 procenty hlasů vyhrál senátor Bernie Sanders. Těsně druhý byl s 24,4 procenta hlasů starosta South Bendu v Indianě Pete Buttigieg. Oba však shodně získali devět delegátů na letní nominační sjezd Demokratické strany. Bývalý viceprezident USA Joe Biden, jenž byl dlouho považován za favorita demokratického nominačního klání, skončil až na pátém místě.
12. 2. 2020Aktualizováno12. 2. 2020, 21:19|

PŘEHLEDNĚ: Rok, kdy si USA zvolí prezidenta. Kdo si troufá na Trumpa a Bílý dům?

V Iowě začíná bezprostřední souboj o nominaci demokratů pro nadcházející podzimní prezidentské volby v USA. Bývalý viceprezident Joe Biden, senátoři Bernie Sanders a Elizabeth Warrenová patří dlouhodobě mezi favority. Spolu s nimi je ale v boji o Bílý dům dalších osm kandidátů za Demokratickou stranu. Vítěz demokratických primárek půjde do rozhodující bitvy a v ní se zřejmě střetne s obhajujícím republikánským prezidentem Donaldem Trumpem. Jisté to však není. Primárky totiž čekají i republikány.
3. 2. 2020|