TÉMA

Jiří Urbánek

Babiš se musí omluvit senátoru Wagenknechtovi za nařčení, že je udavač

Předseda ANO Andrej Babiš se musí omluvit pirátskému senátorovi Lukáši Wagenknechtovi za výroky, že je udavač a také osobou, která připravila Česko o osm set milionů korun. Omlouvat se naopak nemusí za označení Wagenknechta jako „psychopata“. Ve středu o tom pravomocně rozhodl Krajský soud v Praze.
1. 3. 2023|

Babiš se brání rozhodnutí ohledně jeho výroků o zaplacených demonstrantech. Případ jde k Nejvyššímu soudu

Bývalý předseda vlády Andrej Babiš (ANO) podal dovolání v případu jeho výroků o zaplacených demonstrantech ze srpna 2018. České televizi potvrdil informaci právní zástupce expremiéra Jiří Urbánek. Babiš se brání rozsudku Krajského soudu v Praze, který letos v červenci potvrdil uloženou povinnost se omluvit demonstrantce Janě Filipové, která předsedu hnutí ANO žalovala. Babiš už dříve řekl, že s rozhodnutím soudu nesouhlasí a žaloba podle něj není důvodná. Zároveň ale zdůraznil, že chce respektovat rozsudek a právní stát, a proto se dopisem Filipové omluvil.
12. 10. 2022|

Vrchní soud zrušil rozsudek nad mužem obžalovaným ze zapojení do bojů proti Ukrajině. Původně dostal 20 let

Pražský městský soud znovu projedná případ Alojze Poláka, který čelí obžalobě kvůli zapojení do bojů proti Ukrajině v řadách Ruskem koordinovaných sil mezi lety 2016 a 2020. Soud muže původně potrestal dvaceti lety vězení, Vrchní soud v Praze ale rozsudek zrušil a nařídil případ opět posoudit. Obžaloba viní Poláka z toho, že jako odstřelovač zabil minimálně čtyři příslušníky ukrajinských vládních jednotek. Podle městského soudu se ale neprokázalo, že by někoho usmrtil.
13. 9. 2022|

Nejvyšší soud posoudí případ muže odsouzeného za podporu proruských separatistů na Donbase

Lukáš Nováček odsouzený za zapojení do činnosti proruských separatistů na východní Ukrajině podal dovolání k Nejvyššímu soudu. České televizi to řekla mluvčí plzeňského krajského soudu Jana Durná. Vrchní soud v Praze Nováčkovi v lednu zmírnil původní dvacetiletý trest na šest let. Neprokázalo se, že se muž přímo účastnil bojů.
5. 4. 2022|

Soud potvrdil uprchlému muži dvacet let vězení za boje na Donbasu proti Ukrajině

Odvolací soud potvrdil uprchlému Jiřímu Urbánkovi dvacet let vězení za to, že na Ukrajině bojoval v řadách proruských separatistů. Muž tak spáchal jednak teroristický útok, jednak trestný čin účasti na teroristické skupině. Verdikt je pravomocný.
13. 1. 2022|

Uprchlý muž se odvolal proti dvacetiletému trestu za terorismus. Podle obžaloby bojoval proti Ukrajině

Jiří Urbánek, který podle prvoinstančního soudu bojoval proti Ukrajině v řadách Ruskem koordinovaných sil, se odvolal proti dvacetiletému trestu, který mu v září za teroristický útok vyměřil Městský soud v Praze. ČT to potvrdil mluvčí soudu Adam Wenig. Muž je stíhaný jako uprchlý. Za obdobné činy byli letos odsouzení i další Češi.
7. 10. 2021|

Za teroristický útok soud udělil muži dvacet let. Bojoval na Donbasu proti Ukrajině

Městský soud v Praze v úterý odsoudil za účast na teroristické skupině a teroristický útok k dvaceti letům vězení Jiřího Urbánka. Bojoval proti Ukrajině v řadách Ruskem koordinovaných separatistických sil. Muž je stíhaný jako uprchlý. Obhájce si ponechal lhůtu na odvolání. Za obdobné činy byli letos odsouzení i další Češi.
7. 9. 2021Aktualizováno7. 9. 2021, 15:09|

Babiš se Kalouskovi nemusí omlouvat za výroky ve sněmovně, rozhodl nepravomocně soud

Premiér Andrej Babiš (ANO) se nemusí omlouvat bývalému poslanci Miroslavu Kalouskovi (TOP 09) za výroky, které o něm pronesl v Poslanecké sněmovně. Ve středu o tom rozhodl soud, podle nějž by případnou odpovědnost za premiérova slova beztak nesl stát, nikoliv Babiš osobně. Verdikt není pravomocný. Premiér o svém politickém rivalovi prohlásil, že rozkrádal ministerstvo obrany a „zabil lidi cez padáky“.
28. 7. 2021Aktualizováno28. 7. 2021, 12:52|

Reportéři ČT: České bojovníky na Donbasu vyšetřuje policie. Někteří měli připravovat domobranu na válku

Pořad Reportéři ČT před šesti lety ukázal, že v Česku vznikají ozbrojené organizace, které vyjadřují loajalitu ruskému autoritářskému režimu a neváhaly by obrátit zbraně proti vlastní vládě. Někteří jejich členové si přitom zajeli osvojit bojové zkušenosti na východoukrajinský Donbas, kde trvá konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou, prostřednictvím proruských separatistů. Těšili se také podpoře některých vrcholných politiků, a to například z KSČM nebo SPD. Reportáž natočil Ondřej Golis a Karel Vrána.
25. 5. 2021|

Ostré, ale přiměřené, hájí Babišovy výroky na adresu Transparency International jeho advokát

Premiér Andrej Babiš (ANO) připouští, že jeho kritika neziskové organizace Transparency International (TI) je ostrá, své výtky však pokládá za přiměřené. Jeho advokát to uvedl u soudu, který se začal zabývat žalobou TI na Babiše kvůli ochraně dobré pověsti. Předseda vlády organizaci opakovaně označil za zkorumpovanou. Podle právníka tím mínil způsob jejího financování a netvrdil, že by se organizace dopustila trestněprávního jednání.
7. 1. 2020|