TÉMA

Pavel Uhl

Pavel by měl navrhnout další kandidáty na ústavní soudce. Sešel se s Langáškem a Uhlem

Prezident Petr Pavel by měl v nadcházejícím týdnu navrhnout další dva kandidáty na ústavní soudce. Přes panel poradců prošli mimo jiné soudce Tomáš Langášek a advokát Pavel Uhl. České televizi potvrdili, že už se s prezidentem setkali. Mandát dvou ústavních soudců končí v červnu.
6. 4. 2024|

Netušil jsem, že Fremr soudil „stodevítky“, navíc v takovém rozsahu, říká Rychetský

Robert Fremr měl u právnické veřejnosti kvalitní renomé díky dřívějšímu působení v mezinárodních justičních institucích, uvedl o místopředsedovi pražského Vrchního soudu emeritní předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský. O tom, že Fremr soudil před rokem 1989 osoby, které se rozhodly z komunistického Československa odejít, prý nevěděl. O budoucnosti Ústavního soudu i o dalších nominacích hovořil v Otázkách Václava Moravce.
27. 8. 2023|

Uzavření Pražského hradu během návštěvy čínského prezidenta bylo nezákonné, rozhodl soud

Zabránit demonstrantům ve vstupu na Hradčanské náměstí bylo při návštěvě čínského prezidenta před pěti lety nezákonné. Rozhodl o tom pražský městský soud, který zrušil souhlas magistrátu s uzavřením místa. Správní senát tak vyhověl žalobě někdejšího místopředsedy vlády Martina Bursíka a dalších tří svolavatelů předem nahlášeného shromáždění. Proti verdiktu je možné podat kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu.
18. 11. 2021|

Ostré, ale přiměřené, hájí Babišovy výroky na adresu Transparency International jeho advokát

Premiér Andrej Babiš (ANO) připouští, že jeho kritika neziskové organizace Transparency International (TI) je ostrá, své výtky však pokládá za přiměřené. Jeho advokát to uvedl u soudu, který se začal zabývat žalobou TI na Babiše kvůli ochraně dobré pověsti. Předseda vlády organizaci opakovaně označil za zkorumpovanou. Podle právníka tím mínil způsob jejího financování a netvrdil, že by se organizace dopustila trestněprávního jednání.
7. 1. 2020|