TÉMA

Sean Penn

Ukrajinci nechtějí na Oscarech Top Gun a oscarová akademie projev Zelenského

V Los Angeles se předávají oscarové sošky až v neděli, rušno je ale kolem prestižních filmových cen už teď. Nevládní organizace Ukrainian World Congress se ozvala proti zařazení snímku Top Gun: Maverick do nominací. Blockbuster z prostředí amerických stíhačů financoval částečně ruský oligarcha, píše Los Angeles Times. Kritici mluví o ruském vlivu v Hollywoodu. Ukrajiny se týká i zpráva týdeníku Variety. Prozradila, že ani letos k hollywoodským hercům a tvůrcům nepromluví ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Pořádající Akademie jeho nabídku odmítla.
10. 3. 2023|

Začíná festival Berlinale. Vyhrát ho chce japonský anime trhák i film o smartphonu

Do hlavního města Německa se sjíždějí filmové hvězdy i fanoušci kinematografie. Začíná jeden z nejprestižnějších filmových festivalů Berlinale. Hlavní cenu, Zlatého medvěda, může získat některý z devatenácti titulů, žádný z nich ale není český. Při zahájení přes video promluví k festivalovým hostům ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ukrajina patří také k tématům letošního programu.
16. 2. 2023|

Vzpomínky na dětství vynesly Spielbergovi Zlatý glóbus, nejlepší komedii natočil McDonagh

Zlatý glóbus za nejlepší filmové drama si odnesl částečně autobiografický snímek režiséra Stevena Spielberga Fabelmanovi. Cenu za nejlepší komedii či muzikál dostaly Víly z Inisherinu režiséra Martina McDonagha, tento snímek měl také nejvíce nominací. Nejlepším hercem byl vyhlášen Austin Butler, který ztvárnil Elvise Presleyho v životopisném dramatu o této hudební hvězdě. Mezi ženami byla ve stejné kategorii vyznamenána Cate Blanchettová s filmem Tár.
11. 1. 2023Aktualizováno11. 1. 2023, 10:58|

Hollywoodští herci podporují Ukrajinu: McCordová složila báseň o Putinovi, Penn točil se Zelenským

Proti válce na Ukrajině vystupují po celém světě i umělci, nejvíce jsou přirozeně vidět hollywoodské hvězdy. Filmové celebrity vybízejí hlavně k finanční pomoci, herečka AnnaLynne McCordová ale třeba složila báseň o Vladimiru Putinovi. A vlnu velkého zájmu vyvolal na začátku konfliktu Sean Penn, který na Ukrajině natáčel dokument.
7. 3. 2022|

Sean Penn točí na Ukrajině dokument o ruské invazi. Zelenskyj ocenil jeho odvahu

Americký herec a režisér Sean Penn je na Ukrajině, kde natáčí dokument o ruské invazi. Ve čtvrtek to oznámila kancelář ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Držitel dvou Oscarů podle ní prokazuje větší odvahu než řada západních politiků. Penna vyfotografovali mezi účastníky vládní tiskové konference v Kyjevě a na videu zveřejněném na instagramovém účtu ukrajinské hlavy státu ho zachytil sám Zelenskyj.
25. 2. 2022|

Cannes zase žije filmem. Festival vítá testované hvězdy, Netflix ale na plátna opět nepustil

Do Cannes se po dvou letech vrátila kinematografie. Největší filmový festival na světě na svém 74. ročníku letos představuje silnou sestavu snímků, z níž vyčnívá třeba rozporuplně přijatý rockový muzikál Annette, lesbické historické drama Benedetta od režiséra Základního instinktu, nebo očekávaná novinka Wese Andersona Francouzská depeše. Hvězd je letos méně – přesto již na Riviéru dorazili například Matt Damon, Tilda Swintonová, Adam Driver či Marion Cotillardová.
10. 7. 2021|

Tip z iVysílání: Toho vraha dopadnu, přísahá Jack Nicholson

Sean Penn režíruje Jacka Nicholsona. V kriminálním thrilleru Přísaha, který je „příbuzným“ německého krimipříběhu Stalo se za bílého dne. Kdo snímek nestihl na obrazovce, má možnost si ho do 23. srpna přehrát v iVysílání.
19. 8. 2020|

Konec ticha o sexuálním násilí. K soudu doputoval Weinsteinův případ, který spustil MeToo

Výběrem poroty začíná proces s filmovým producentem Harveym Weinsteinem čelícím obžalobě ze sexuálního obtěžování a znásilnění. Skandál kolem filmaře, který býval považován za jednoho z nejmocnějších mužů Hollywoodu, stál před dvěma lety u zrodu kampaně MeToo. V ní se ženy po celém světě začaly veřejně svěřovat se svými zkušenostmi se sexuálním obtěžováním, aby rozetnuly bludný kruh násilí a mlčení.
6. 1. 2020Aktualizováno6. 1. 2020, 14:40|