TÉMA

Woody Allen

Nové filmy od Polanského či Allena promítneme, rozhodli v Benátkách. Herecké hvězdy ale zastavila stávka

Bez původně očekávaných hvězd na červeném koberci začal jubilejní 80. ročník filmového festivalu v Benátkách. Americkou účast hereckých osobností totiž zkrouhla hollywoodská stávka, kvůli níž nemohou propagovat své filmy. Soutěžit však budou nové tituly režisérů Davida Finchera, Sofie Coppolové, Agnieszky Hollandové nebo Rjúsukeho Hamagučiho. Mimo soutěž festival promítne i filmy Romana Polanského a Woodyho Allena. Kvůli obviněním režisérů ze sexuálních útoků se jejich nové filmy například nedostávají do americké distribuce či na tamní festivaly.
31. 8. 2023|

Představa, že všechno na světě řídí pár lidí, je směšná, říká Žantovský

Ředitel Knihovny Václava Havla, někdejší prezidentův mluvčí a diplomat Michael Žantovský v nové knize líčí zážitky s významnými osobnostmi světového dění: od Havla přes Margaret Thatcherovou až po Rolling Stones. V Interview ČT24 sdělil, že v knize S prominutím řečeno mu šlo o kontrast velikosti historie a všední reality. „Protože i ti slavní a mocní jsou nakonec jenom obyčejní lidé,“ uvádí.
20. 3. 2023|

Končím, oznámil Woody Allen. A hned si to rozmyslel

Ještě jeden film a končím, prohlásil americký filmař Woody Allen v zářijovém rozhovoru pro španělský deník La Vanguardia. Ukončení kariéry ale o několik hodin později popřel. Šestaosmdesátiletý režisér o odchodu z filmového průmyslu nemluví poprvé. Zatím každopádně pokračuje v natáčení nejnovějšího titulu.
27. 9. 2022|

Smutný Woody Allen napsal vtipné paměti. A mimochodem: Obtěžoval svou dceru?

Režisér, scenárista, dramatik a herec Woody Allen je znám svými filmy i svými aférami. Obojí rozebírá v autobiografii, která pod názvem Mimochodem vychází na Velký knižní čtvrtek i v českém překladu. S originálem ale slavný tvůrce nejprve marně obcházel nakladatele. Zájem o jeho knihu srazilo jako bumerang neustále se vracející obvinění, že zneužíval svou adoptivní dceru.
18. 3. 2021|
Doporučujeme

Lze oddělit dílo od osobnosti autora? Bojkot „radikální feministky“ oživil věčnou otázku

Měla to být literární událost roku. Jak by také ne, autorka ikonické ságy o Harrym Potterovi, Joanne Rowlingová, je stále jednou z nejpopulárnějších spisovatelek současnosti. Už sedm let se věnuje detektivní sérii, jejíž pátý díl, Troubled Blood, v září vyšel. Lidé na sociálních sítích vyzývali k bojkotu a pálení knih a australské knihkupectví dokonce stáhlo všechna autorčina díla z prodeje. Kauza znovu nastartovala debatu o tom, zdali lze literaturu vnímat nezávisle na charakteru spisovatele.
1. 10. 2020Aktualizováno4. 10. 2020, 09:57|

Woody Allen ve Slováckém divadle. Herce proklel nefritový škorpion

Bláznivou kriminální retrokomedii Woodyho Allena uvede v sobotu Slovácké divadlo v Uherském Hradišti. Krádež vzácných šperků zavaří hlavu chaotickému vyšetřovateli, proti kterému se postaví racionální manažerka. Prokletí nefritového škorpiona je první premiérou po nucené koronavirové pauze.
12. 6. 2020|

Žádné paměti místo pamětí o ničem. Nakladatelství stoplo memoáry Woodyho Allena

Paměti režiséra Woodyho Allena, alespoň prozatím, knižně nevyjdou. Nakladatelská skupina Hachette od vydání ustoupila po protestech svých zaměstnanců. Těm vadí, že filmař čelí obvinění své adoptivní dcery Dylan Farrowové ze sexuálního obtěžování.
10. 3. 2020|

Herec Max von Sydow prohrál partii se smrtí

Ve věku 90 let zemřel slavný švédsko-francouzský herec Max von Sydow. Proslavila ho především spolupráce s režisérem Ingmarem Bergmanem. Jedním z jeho posledních snímků bylo pokračování ságy Star Wars.
9. 3. 2020Aktualizováno9. 3. 2020, 17:06|

Konec ticha o sexuálním násilí. K soudu doputoval Weinsteinův případ, který spustil MeToo

Výběrem poroty začíná proces s filmovým producentem Harveym Weinsteinem čelícím obžalobě ze sexuálního obtěžování a znásilnění. Skandál kolem filmaře, který býval považován za jednoho z nejmocnějších mužů Hollywoodu, stál před dvěma lety u zrodu kampaně MeToo. V ní se ženy po celém světě začaly veřejně svěřovat se svými zkušenostmi se sexuálním obtěžováním, aby rozetnuly bludný kruh násilí a mlčení.
6. 1. 2020Aktualizováno6. 1. 2020, 14:40|