TÉMA

Těžba uhlí

Rozvoj u jezera Most zarazilo majetkoprávní vypořádání

Město Most zatím nemůže pokračovat v rozvoji zázemí u stejnojmenného jezera. Důvodem je, že státní podnik Diamo, který je vlastníkem tamních pozemků, s městem zahájil majetkoprávní vyrovnání. V rámci něj připravuje soupis majetku a jeho hodnoty. Jezero Most vzniklo rekultivací bývalého hnědouhelného dolu. Zablokované budování infrastruktury a zázemí kolem jezera je pro mosteckou radnici komplikací, mimo jiné s plánovaným využitím pro turismus či olympijský festival.
19. 4. 2024|
Doporučujeme

Donbas je místem anarchické svobody utečenců před zákonem či rodinou, říká historik Kuromiya

Rusko-ukrajinská válka začala okupací Krymu, ovšem skutečné boje propukly až v jejím druhém dějství 12. dubna 2014 na Donbase. Kremelská propaganda argumentovala tím, že tento region byl prý vždy proruský a jeho lidé si putinovskou stabilitu přáli. Ve skutečnosti tamní obyvatelé viděli svou budoucnost v Ukrajině, byť jejich vztahy s Kyjevem byly složité. Ostatně jako s každým centrem, které mu vládlo. Donbas byl totiž vždy prostorem zvláštní a drsné svobody, který lákal utečence před nevolnictvím, zákonem i nudou, říká v rozhovoru pro web čt24.cz společník Ukraine Research Institute na Harvardu a emeritní profesor dějin na Indiana University Hiroaki Kuromiya.
12. 4. 2024Aktualizováno14. 4. 2024, 10:03|

Projekty, které mají změnit tvář Moravskoslezského kraje, jsou v ohrožení. Chybí razítko z ministerstva

Významné projekty, které se mají zasadit o proměnu Moravskoslezského kraje, tlačí čas. Zkolaudované mají být do roku 2027, zatím však čekají na schválení na ministerstvu životního prostředí. Z třinácti staveb, které mají v regionu vyrůst za peníze z Operačního fondu spravedlivé transformace, stíhá kraj s jistotou postavit v termínu jenom jeden – Moravskoslezskou vědeckou knihovnu v Ostravě.
8. 2. 2024|

Uhlí se v Božičanech netěží desítky let, půda se ale opakovaně propadá. Ruská ruleta, míní jeden z místních

Čtrnáct propadů půdy za posledních osm let už museli zabezpečit v Božičanech na Karlovarsku. Další propadlinu objevili místní nedávno kousek za obcí. Je to následek hlubinné těžby hnědého uhlí, která tam skončila už před sedmdesáti lety. Ač to zákon zakazuje, je možné, že chodby vedou přímo pod obcí.
29. 12. 2023|

OKD se loni extrémně dařilo. Mezi obce zasažené těžbou rozdělí 40 milionů

Těžební společnost OKD vykazuje nejlepší ekonomické výsledky od roku 2011. Zájem o uhlí na trhu byl v loňském roce velký, rekordní je i jeho cena. Společnost proto prostřednictvím svých grantů přispěla obcím, které těžbou uhlí ovlivňuje. Mezi třináct investičních projektů rozdělila čtyřicet milionů korun.
8. 11. 2023|

V Bílině se může těžit do roku 2035, rozhodl báňský úřad. Greenpeace se chce odvolat

Severočeské doly získaly od Obvodního báňského úřadu v Mostě povolení prodloužit těžbu v dole Bílina na Teplicku o pět let až do roku 2035. Rozhodnutí není pravomocné, organizace Greenpeace se proti němu odvolá, informoval o tom Lukáš Hrábek z Greenpeace. Povolení zveřejnil báňský úřad na úřední desce. K rozhodnutí se Severočeské doly nebudou vyjadřovat s ohledem na to, že není pravomocné, reagoval mluvčí společnosti Lukáš Kopecký.
22. 3. 2023|

Uhelné regiony mohou žádat o peníze na obnovu krajiny i vznik nových pracovních míst

Takzvané uhelné regiony – Moravskoslezský, Ústecký a Karlovarský kraj – mohou od pondělí žádat o první peníze z Operačního programu Spravedlivá transformace. Ten má pomoci k přechodu od těžby uhlí k nízkoemisní ekonomice. Regiony se podělí celkem o 41 miliard korun na podporu pracovních míst i obnovu krajiny.
14. 11. 2022Aktualizováno14. 11. 2022, 22:12|

Místo útlumu se těžba uhlí rozšiřuje. Rypadlo na Sokolovsku už je tam, kde mělo být za pět let

Uhelné společnosti plánovaly těžbu utlumit, ale nakonec ji spíše rozšiřují. Reagují na energetickou krizi a rizika spojená s dodávkami surovin z Ruska. Sokolovská uhelná zdůvodňuje rozšíření těžby v lomu Jiří potřebou zajistit dostatek uhlí na zimní sezonu. Podobně se zachová i OKD na Karvinsku.
9. 7. 2022|

OKD prodlouží těžbu minimálně do konce roku 2023. Uhlí bude nejméně na dvě sezony, řekl Stanjura

Uhlí se na Karvinsku bude dolovat přinejmenším do konce příštího roku a možná ještě o dva roky déle. O prodloužení rozhodlo ministerstvo financí, pod které spadá společnost OKD. Původní záměr počítal s koncem těžby už letos. Výrazně ale vzrostla poptávka a zároveň i cena suroviny na trzích, a právě to umožňuje pracovat v šachtách dál. OKD začne usilovat o získání povolení pro těžbu na další období, což by umožnilo zajistit dodávky uhlí až do roku 2025. Hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO) rozhodnutí uvítal.
30. 6. 2022Aktualizováno30. 6. 2022, 20:12|

Horníci vyvezli poslední vozík z dolu ČSA na Karvinsku. Vytěžilo se tu přes 140 milionů tun uhlí

Horníci v sobotu ráno vyvezli symbolický poslední vozík černého uhlí z karvinského Dolu ČSA. Provoz v něm končí stejně jako v dalším karvinském Dole Darkov, kde horníci poslední vozík vyvezli už v úterý. Sdělila to mluvčí OKD Naďa Chattová. Důvodem postupného uzavírání dolů je skutečnost, že se v nich těžba ekonomicky již nevyplácela. Za dobu existence bylo v dole vytěženo přes 140 milionů tun uhlí.
27. 2. 2021|

V Česku se loni vytěžilo nejméně uhlí v historii. Trend zvýraznila pandemie

V Česku se loni vytěžilo dosud nejméně uhlí od roku 1965, odkdy jsou údaje k dispozici. Vyplývá to z aktuální statistiky ministerstva průmyslu a obchodu. Meziročně podle ní výrazněji klesla produkce černého uhlí, která se proti roku 2019 snížila o 37,6 procenta na 2,1 milionu tun. Objem vytěženého hnědého uhlí pak proti předloňsku klesl o 21,3 procenta na 29,5 milionu tun. Podle analytiků tak pokračuje dlouhodobý trend, který zčásti zvýraznily dopady pandemie. Spalování uhlí je jedním z hlavních zdrojů skleníkových plynů způsobujících změnu klimatu a znečištění vzduchu způsobujícího dýchací choroby.
17. 2. 2021Aktualizováno17. 2. 2021, 11:07|

OKD se chystá na propouštění. V první vlně opustí firmu 700 zaměstnanců

Hned na začátku ledna se ve dvou dolech na Karvinsku přestane těžit černé uhlí. O práci přijde postupně přes dva tisíce lidí, propouštění začne v příštím týdnu. Bude to tak jedna z klíčových událostí, která čeká Moravskoslezský kraj v nadcházejícím roce. Zaměstnanci, kteří budou odcházet nebo se přesunou na útlumové práce, přejdou pod státní podnik Diamo.
30. 12. 2020|

Komise doporučila vládě ukončit využívání uhlí v roce 2038, podle ekologů je to pozdě

Uhelná komise doporučila ukončit využívání uhlí v České republice v roce 2038. O závěru informoval její předseda ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). O záměru bude dále rozhodovat vláda. Komise pracovala se scénáři konce využívání uhlí v letech 2033, 2038 a 2043. Kvůli pátečnímu rozhodnutí odejdou z uhelné komise zástupci ekologických organizací. Někteří ekologové si myslí, že vybraný rok je pozdní, poukazují přitom na to, že by Česko nemuselo splnit kritéria Pařížské dohody o změně klimatu. Zástupci energetické oblasti, těžařů a dalších subjektů oboru si naopak myslí, že usnesení komise je kompromis. To obsahuje mimo jiné i závazek, že do Moravskoslezského, Ústeckého a Karlovarského kraje půjde v příštích letech téměř 100 miliard korun.
4. 12. 2020Aktualizováno4. 12. 2020, 22:06|

Aktivistky opustily rypadlo ve Vršanech. Firma bude požadovat náhradu škody za zastavenou těžbu

Čtyři ekologické aktivistky opustily v sobotu večer kolem 20:00 rypadlo v lomu ve Vršanech u Mostu, které obsadily ten den ráno. Informovala o tom Eva Maříková, mluvčí skupiny Sev.en Energy, která lom vlastní. Těžební firma bude podle ní po aktivistech vymáhat způsobenou škodu.
6. 9. 2020|

Těžba všech dolů OKD má být ukončena na konci roku 2021 nebo 2022, uvádí materiál pro vládu

Těžba na všech dolech černouhelné OKD by měla být ukončena na konci roku 2021 nebo 2022. O případném ukončení v příštím roce se rozhodne letos v říjnu podle vývoje cen uhlí. Vyplývá to z materiálu o navýšení základního kapitálu státní společnosti Prisko, který by v pondělí měla projednat vláda. Podle něj označilo tuto variantu na konci června za nejvhodnější představenstvo OKD.
20. 7. 2020|

OKD zvýší těžbu, kladný hospodářský výsledek v letošním roce ale neočekává

Těžařská společnost OKD má v plánu letos vytěžit 3,7 milionu tun černého uhlí, což je o půl milionu tun více než loni. Ani letos ale nepředpokládá, že by skončila v zisku, zejména kvůli situaci na trhu s uhlím. Vyplývá to z podnikatelského plánu pro letošní rok, o kterém informoval mluvčí OKD Ivo Čelechovský.
13. 3. 2020|

Michal Heřman skončil ve funkci výkonného ředitele OKD i v čele představenstva

Vedení těžební společnosti OKD se mění. Server iDnes.cz uvedl, že Michal Heřman skončil ke konci loňského roku v čele představenstva firmy, mluvčí OKD Ivo Čelechovský později České televizi sdělil, že byl odvolán i z funkce výkonného ředitele. Novou předsedkyní představenstva se stala Vanda Staňková.
6. 1. 2020|