TÉMA

Australské požáry

S pomocí spálené Austrálii bychom měli postupovat opatrně, radí přírodovědec

Všechny lesní požáry, které zuřily v posledních týdnech v nejhůře postiženém australském státě Nový Jižní Wales, mají už hasiči pod kontrolou a příroda se začíná sama pomalu obnovovat. Ředitel Centra pro otázky životního prostředí UK Jan Frouz předpovídá, že návrat zeleně do lesů může v některých případech trvat pouhé týdny, někde naopak i celé roky. Radí, že by lidé při obnově přírody měli být velice opatrní.
20. 2. 2020|

Písečná bouře a kroupy jako golfové míčky. V Austrálii ještě nepřestalo hořet a už se potýká s dalšími extrémy

Austrálie dál bojuje s živly. Jihovýchod země zasáhly po požárech silné bouřky s krupobitím a písečná bouře. Kroupy o velikosti golfových míčků poškodily v metropoli Canbeře veřejné budovy, obytné domy i auta a přerušily dodávky elektřiny na některých předměstích. Zranění utrpěli dva lidé. Na desítkách míst v Austrálii přitom dál hoří.
20. 1. 2020Aktualizováno20. 1. 2020, 17:10|

„Nadcházející hodiny budou složité.“ Australská vláda vyzvala k evakuaci čtvrt milionu lidí

Australská vláda vyzvala bezmála čtvrt milionu obyvatel k evakuaci před požáry, jejichž nebezpečí umocňuje nová vlna veder spojená se silným větrem. Armáda je připravena úřadům s evakuací obyvatel pomoct. „Nadcházející hodiny budou skutečně velmi, velmi složité,“ uvedl premiér státu Viktorie Daniel Andrews. Situaci nezlepšil ani déšť, který se v několika oblastech sužovaných ohněm objevil.
10. 1. 2020Aktualizováno10. 1. 2020, 22:41|

Australané zadrželi desítky lidí podezřelých ze žhářství. Mrtvých zvířat je prý miliarda

Úřady australského státu Victoria vyzvaly obyvatele oblastí ohrožených požáry, aby ve čtvrtek zvážili možnost evakuace. V pátek se totiž mají do tohoto státu a sousedního Nového Jižního Walesu vrátit vedra, která zvýší riziko šíření ohně. Ve státě Jižní Austrálie jsou teploty přesahující 40 stupňů a nepředvídatelný vítr očekávány již ve čtvrtek.
8. 1. 2020|

Australští hasiči bojují s časem před příchodem dalších veder. Kouř už dolétl do Argentiny

Australští hasiči stupňují své úsilí, aby izolovali rozsáhlé lesní požáry, které nadále hoří na řadě míst na jihovýchodě země. Po nynějším přechodném ochlazení mají totiž teploty ve státech Nový Jižní Wales a Viktorie od pátku znovu stoupat nad 40 stupňů Celsia. Kouř z požárů mezitím donesl vítr přes Tichý oceán až do 12 tisíc kilometrů vzdálených zemí Jižní Ameriky.
7. 1. 2020Aktualizováno7. 1. 2020, 13:40|

Déšť přinesl Austrálii jen částečnou úlevu. Města dusí dým a ke konci týdne se má znovu oteplit

Australské úřady v pondělí využily mírného deště a přechodného ochlazení k evakuaci či zásobení lidí, kteří byli kvůli ničivým lesním požárům na jihovýchodě země řadu dní odříznuti od světa. Podle hasičů ale není naděje, že by nynější srážky dokázaly největší a nejnebezpečnější požáry zcela uhasit, než teploty v oblasti opět stoupnou. Meteorologové předpovídají, že oteplení přijde nejpozději ve čtvrtek.
6. 1. 2020Aktualizováno6. 1. 2020, 16:38|

Požáry v Austrálii mají už 24 obětí. Soustrast vyjádřila i královna Alžběta II.

Už čtyřiadvacet obětí si vyžádaly rozsáhlé požáry, které několik měsíců sužují hlavně jihovýchod Austrálie. V neděli si můžou díky nižším teplotám hasiči a obyvatelé postižených oblastí trochu vydechnout, napsala agentura Reuters. Podle meteorologů se ale vysoké teploty brzy zase vrátí. Premiér Scott Morrison varoval, že požáry mohou trvat i měsíce. Hasičům za jejich práci poděkovala i královna Alžběta II. Celebrity posílají na pomoc peníze.
5. 1. 2020Aktualizováno5. 1. 2020, 15:39|

Bezprecedentní mobilizace. Austrálie vysílá do boje s požáry tisíce lidí z armádních záloh

Australská vláda povolala asi tři tisíce členů armádních záloh, aby hasičům pomohli vypořádat se s masivními požáry, které v zemi již několik týdnů devastují přírodu i obydlí. Agentura AFP píše o bezprecedentní mobilizaci. Podle agentury AP v sobotu přibyly dvě oběti požárů, zatímco hrozí další zhoršení situace v důsledku očekávaného vedra a silných větrů. Požární služba varuje, že v důsledku horka z požárů vznikají suché bouřky s blesky či ohnivá tornáda.
4. 1. 2020Aktualizováno4. 1. 2020, 14:39|

Vznikly požáry přirozeně a jaké jsou dopady na klima? Situace v Austrálii v deseti otázkách a odpovědích

Austrálii letos zasáhly mimořádně silné požáry, které svým rozsahem nemají v dějinách obdobu. Přinášíme souhrn všeho důležitého o této mimořádné situaci.
3. 1. 2020|

Australské námořnictvo evakuuje tisíc lidí z pláže obklopené plameny

Australské námořnictvo zahájilo evakuaci zhruba čtvrtiny ze čtyř tisíc lidí uvězněných na pláži obklopené požáry ve městě Mallacoota. Stát Viktorie, ve kterém se město nachází, vyhlásil stav nouze. Úřady vyzvaly obyvatele k opuštění rizikových oblastí dřív, než se podmínky o víkendu zhorší, píše agentura Reuters.
3. 1. 2020|

Australský pták opakuje zvuky, které slyší nejčastěji. Teď je to hasičská siréna

Austrálii zaujal příběh zpěvného ptáka, který se naučil napodobovat zvuk, který v současnosti dominuje většině země: houkání hasičského vozu.
2. 1. 2020|

Část hořící Austrálie vyhlásila stav nouze, tisíce lidí se evakuují. Kouř doputoval až na Nový Zéland

Z jihovýchodu Austrálie úřady kvůli rozsáhlým požárům evakuují tisíce lidí, po krátkém ochlazení se totiž v sobotu očekávají vysoké teploty a silný vítr. Stát Nový Jižní Wales vyhlásil stav nouze, informovala média. Ohně v oblasti zuří již několik týdnů a podle čtvrtečního vyjádření úřadů jim jenom od pondělí podlehlo osm lidí a 18 dalších se pohřešuje. Vítr odnesl kouř až na dva tisíce kilometrů vzdálený Nový Zéland.
2. 1. 2020Aktualizováno2. 1. 2020, 15:44|

V Austrálii už shořela plocha větší než polovina Česka. Lidem uvázlým na plážích vozí záchranáři jídlo a vodu

V Austrálii začala rozsáhlá záchranná operace na pomoc tisícům lidí, kteří před ničivými požáry uprchli na pláže, kde strávili i silvestra. Do akce se zapojily také vojenské lodě a letadla, aby přepravily humanitární pomoc a pomohly vyhodnotit škody, uvedla agentura AFP. Během posledních 48 hodin zahynuli čtyři lidé a pět dalších se pohřešuje. Plameny zničily nejméně dvě školy a desítky dalších domů, z některých vesnic zbyly jen dýmající ruiny.
1. 1. 2020|

„Obloha se zbarvila do červena, všude létal popel.“ Zoufalí lidé prchali v Austrálii před ohněm na pláž

Jihovýchod Austrálie dál sužují rozsáhlé požáry. Ve městě Mallacoota ve státě Victoria musely tisíce lidí před plameny utéci na pláže. Ve státě Victoria se pohřešují čtyři lidé, další osoba je nezvěstná v sousedním Novém Jižním Walesu. Na hranici obou států zahynul v pondělí dobrovolný hasič, jehož desetitunový vůz převrátil silný vítr. Celkem si požáry v Austrálii vyžádaly už nejméně dvanáct obětí.
31. 12. 2019|

Kvůli požárům a horku ruší v Canbeře i jinde ohňostroje. Slavnou show v Sydney brání australský premiér

Situace v Austrálii sužované horkem a požáry se zhoršuje. Teploty se ve všech australských státech dostaly přes čtyřicet stupňů Celsia, upozornila BBC. Celkový počet mrtvých v souvislosti s požáry už dosáhl deseti, poslední obětí je dobrovolný hasič, který s živlem bojoval v Novém Jižním Walesu. Situace také vyvolala debatu o pořádání novoročních ohňostrojů. Proti efektní show, která se tradičně koná v Sydney, vznikla petice.
30. 12. 2019Aktualizováno30. 12. 2019, 16:30|

Při požárech v australském Novém Jižním Walesu zahynula možná až třetina koalů

Při lesních požárech na pobřeží australského státu Nový Jižní Wales nejspíš zahynulo až 30 procent tamních koalů medvídkovitých. Informoval o tom britský list The Guardian s odvoláním na prohlášení australské ministryně pro životní prostředí Sussan Leyové.
27. 12. 2019|

Štědrý den v Chile přerušil požár. Australské plameny pokropil jen lehký déšť

Nejméně 150 domů v chilském přístavu Valparaíso zničil mohutný lesní požár, který se rozšířil z okolních oblastí do města. Úřady preventivně přerušily dodávky elektřiny pro 90 tisíc domácností a evakuovaly několik čtvrtí města, informoval server BBC. Starosta Valparaísa uvedl, že požár byl založen úmyslně. Plameny během léta na jižní polokouli trápí také Austrálii.
25. 12. 2019Aktualizováno25. 12. 2019, 21:10|

Austrálii trápí rozsáhlé požáry. Premiér Morrison ale větší zapojení do řešení klimatické krize odmítá

Australský premiér Scott Morrison v pondělí odmítl výzvy k omezení těžby uhlí v Austrálii, která je největším exportérem této suroviny na světě. Země se v současné době potýká s rozsáhlými lesními požáry, které si vyžádaly už deset lidských obětí, a australská vláda čelí kritice kvůli své neochotě dostatečně reagovat na klimatické změny. Morrison ale spojitost mezi nynějšími ničivými požáry a klimatickými změnami popírá.
23. 12. 2019Aktualizováno23. 12. 2019, 19:28|

Austrálie kvůli požárům uzavírá silnice, na několika místech vyhlásili stav katastrofy

V Austrálii platí kvůli požárům na několika místech katastrofální, tedy nejvyšší stupeň ohrožení. Týká se to i okolí Sydney. Úřady vyzvaly obyvatele, aby v postižených oblastech odložili cesty na vánoční svátky. Požáry sužují zejména stát Nový Jižní Wales na jihovýchodě země. Varování se týká i státu Jižní Austrálie, kde situaci komplikuje vítr a velmi vysoké teploty. Požáry začaly v září a od té doby zničily na tři miliony hektarů porostů, což odpovídá skoro polovině rozlohy České republiky. Požáry už si vyžádaly nejmén deset mrtvých.
21. 12. 2019Aktualizováno21. 12. 2019, 17:03|

Na jihovýchodě Austrálie vyhlásili kvůli požárům výjimečný stav. Neúnosná vedra sílí

Stát Nový Jižní Wales na jihovýchodě Austrálie vyhlásil sedmidenní výjimečný stav kvůli rozsáhlým požárům. Hasiči tam bojují se stovkou ohnisek a v mnoha případech oheň nemají pod kontrolou. Tři ohniska jsou u hlavního města státu Sydney, které je zahaleno kouřem. Situaci komplikuje vítr a také velmi vysoké teploty, jež na některých místech dosahují 45 stupňů Celsia, napsala agentura Reuters. Úterní rekord průměrné teploty byl ve středu překonán o jeden stupeň a dosáhl podle meteorologické služby 41,9 stupně Celsia.
19. 12. 2019|

Příběh s dobrým koncem z hořící Austrálie. Chlapec ujel před plameny v bratrově autě

Ničivé požáry v Austrálii zabily už šest lidí, plameny zničily stovky domů a miliony hektarů půdy. Nemocnice hlásí zvýšený příjem pacientů, již utrpěli úpal nebo se nadýchali kouřem. Přesto se najdou i příběhy se šťastným koncem. Hrdinou jednoho z nich je chlapec, který úplně sám před požárem unikl.
18. 12. 2019|

Austrálie zažila nejteplejší den v historii. Ničivé požáry připomíná v Sydney děsivý vánoční strom

V centru Sydney vyrostl vánoční strom vytvořený z ohořelých větví stromů, které padly za oběť mohutným lesním požárům. Stromek „zdobí“ sežehnuté jízdní kolo a další spálené předměty upozorňující na přírodní katastrofu, k níž podle řady lidí přispělo globální oteplování. V úterý Austrálie zaznamenala svůj vůbec nejteplejší den v historii měření.
18. 12. 2019|

OBRAZEM: Sydney zmizelo v nebezpečném kouři. Lidé chodí v maskách, dým spustil poplach

Australské Sydney zahalil dosud nejhustší oblak kouře od začátku lesních požárů. Ty zuří poblíž velkoměsta už několik týdnů v řadě. Znečištění vzduchu až jedenáctkrát překračuje hodnoty, které jsou považovány za bezpečné, uvádí BBC. Kvůli snížené viditelnosti úřady přerušily provoz lodí ve městě a letadla na mezinárodním letišti nabírají zpoždění.
10. 12. 2019|

Dým z požárů dusí australské Sydney. Celé pobřeží Nového Jižního Walesu je v plamenech

Severně od Sydney hasiči bojují s rozsáhlými požáry. Největší město v Austrálii zahalil hustý dým, který dusí obyvatele. Ve státě Nový Jižní Wales napočítali podle stanice BBC až sto ohnisek. Hoří i ve státech Viktorie, Jižní Austrálie a Queensland. K rychlému šíření plamenů pomáhá čtyřicetistupňové vedro, vítr a sucho. Od října zemřelo šest lidí, zničeno bylo na sedm set domů.
6. 12. 2019|