TÉMA

Zemědělské dotace

Vědci kritizují mírnění ekologických podmínek pro udělování zemědělských dotací

Jsme znepokojeni, že poté, co se několik let opatření připravovala a měla se stát součástí dotačního systému, se začíná uvažovat o tom, že by se tyto klíčové podmínky ze zemědělských dotací opět vyškrtaly, uvedl v pořadu 90’ Vojtěch Kotecký z Centra pro otázky životního prostředí. Evropská komise v pátek přišla s návrhem na oslabení podmínek v dotacích. Snížit by se tak měly například požadavky na ochranu a obnovu půdy, krajiny a biodiverzity. Předseda představenstva zemědělské skupiny JTZE Jan Šimek zmínil, že zemědělci se o půdu nestarají hůře než v zahraničí, a dodal, že změny by měly být připravovány s delším časovým horizontem a nestačí, když je to rok dopředu.
20. 3. 2024|

Družstva nesouhlasí s podmínkami přerozdělování dotací. Zvýhodňují podle nich menší zemědělce

Zemědělským družstvům se nelíbí současné podmínky přerozdělování dotací. Podle nich zvýhodňují menší zemědělce. Předložili poslancům petici s více než dvanácti tisíci podpisy.
6. 12. 2023|

Za chyby v dotacích včetně Babišova střetu zájmů má Česko zaplatit 85 milionů

Evropská komise uložila Česku pokutu více než 85 milionů korun za chyby v zemědělských dotacích. Součástí je i sankce za střet zájmů bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO). Za toto konkrétní pochybení má Česká republika zaplatit zhruba 1,1 milionu korun. Informoval o tom server iRozhlas. Holding Agrofert, který Babiš vložil do svěřenských fondů, je přesvědčen o tom, že postupoval v souladu s pravidly Česka a EU.
13. 6. 2022Aktualizováno13. 6. 2022, 19:46|

Centrem Prahy prošli zemědělci, zastavili před sídlem vlády. Kritizovali ji kvůli dotacím

Zástupci větších agrárních podniků přišli před Strakovu akademii vyjádřit nespokojenost s tím, že vláda se rozhodla při rozdělování dotací upřednostnit ty menší. Sešli se již dopoledne, v úvodních projevech zazněla obvinění, že se prý chystá dotační tunel a skupování zemědělské půdy firmami, které na ní ve skutečnosti nechtějí hospodařit. Protest zemědělců před Úřadem vlády skončil kolem půl třetí odpoledne, následně by měla skončit také dopravní omezení v centru Prahy, která jej provázela.
8. 6. 2022Aktualizováno8. 6. 2022, 20:08|

Pravidla zemědělských dotací pošle Nekula do Bruselu se zpožděním. Farmářům připraví kalkulačku

Maximální investiční dotace na jeden projekt v zemědělství se definitivně sníží ze 150 na 30 milionů korun. Oproti původnímu návrhu ale ministerstvo zemědělství zvýší prostředky na první hektary z deseti na 23 procent. Po jednání pracovní skupiny k pravidlům čerpání dotací to řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL). Ke snížení maximální dotace mají vážné výhrady velké zemědělské podniky sdružené v Agrární komoře nebo Zemědělském svazu. Nekula uvedl, že je připraven po roce 2023 pravidla upravit.
21. 1. 2022Aktualizováno21. 1. 2022, 22:05|

Nejsem a ani nemůžu být v žádném střetu zájmů, reaguje Babiš na zprávy o druhém unijním auditu

Premiér Andrej Babiš (ANO) je ve střetu zájmů a dál ovládá Agrofert, uvádí podle zpravodajského serveru Neovlivní.cz v pořadí druhý audit Evropské komise, tentokrát zaměřený na rozdělování zemědělských dotací. Podle bruselského zpravodaje Českého rozhlasu ovšem auditní zpráva ještě není hotová. Sám předseda vlády pak jakékoliv pochybení konstantně odmítá.
6. 1. 2020Aktualizováno6. 1. 2020, 11:27|