TÉMA

Jan Sviták

V Liberci je pro veškerou dopravu uzavřená část Sokolské ulice. Neprůjezdná bude půl roku

V Liberci přibylo s jarem dopravních omezení, uzavřená je pro veškerý provoz část Sokolské ulice v centru, která je součástí krajské silnice. Neprůjezdná zůstane zhruba půl roku. Po objízdných trasách musí i autobusy městské dopravy. S dopravním omezením musí od pondělí řidiči počítat i v Doubské ulici, kde se rekonstruuje podchod pod tratí.
18. 3. 2024|

Správa železnic zakázala jízdu ozubnicových lokomotiv na jediné vhodné trati. Kraj se zlobí, kazí mu to plány

Správa železnic zakázala jízdu ozubnicových lokomotiv na jediné ozubnicové trati v Česku, která vede z Tanvaldu do Kořenova. Upozornil na to spolek Zubačka, který pořádá historické jízdy na trati. Za nepřijatelné označil takové rozhodnutí i Liberecký kraj, který tyto jízdy objednává. Železničáři zdůvodnili zákaz tím, že jízda ozubnicových lokomotiv příliš namáhá koleje, zákaz chce zrušit až po budoucí celkové rekonstrukci trati. Podle kraje by ale měla Správa železnic opravit koleje již dříve, jsou-li v tak špatném stavu.
10. 11. 2023Aktualizováno10. 11. 2023, 16:36|

Jízdné v regionální dopravě v Libereckém kraji zdraží o čtyři až šest procent

Jízdné v regionální dopravě v Libereckém kraji zdraží od příštího roku v průměru o čtyři až šest procent. Nárůst se týká jednotlivých jízdenek i vícedenních pro konkrétní tarifní pásma zvaných časovky. Beze změn zůstanou jen ceny celokrajských síťových jízdenek, které se vyplatí pravidelným cestujícím při dojíždění nad třicet pět kilometrů a u roční nad dvacet kilometrů.
2. 11. 2023Aktualizováno2. 11. 2023, 17:25|

Liberecký kraj posílí autobusové spoje mezi Jabloncem a Prahou

Liberecký kraj přidá se změnou jízdních řádů od neděle 3. září další spoje na vytížené autobusové lince 900 z Jablonce nad Nisou do Prahy. O dva páry autobusů víc bude jezdit ve všedních dnech, jeden pár přidá BusLine, který na trase jezdí v neděli. Posílením provozu reaguje kraj na rostoucí zájem o tuto linku.
30. 8. 2023|

Silnice v Benešově u Semil má za sebou první etapu opravy, pokračovat se má příští rok na jaře

Rekonstrukce silnice druhé třídy 292 z Benešova u Semil po křižovatku s hlavní silnicí 14 je největším silničním projektem Libereckého kraje v jeho více než dvacetileté historii. Obnova silnice přijde na téměř půl miliardy korun. Dokončená je zatím první etapa, druhá by měla začít příští rok na jaře. Během otevření silnice po první etapě to řekl náměstek hejtmana pro dopravu Jan Sviták (Starostové pro Liberecký kraj).
29. 6. 2023|

Nemocnice v Liberci zrušila zakázku na centrum urgentní péče. Všechny nabídky byly drahé

Krajská nemocnice v Liberci zrušila zakázku na výstavbu centra urgentní péče. Dostala sice čtyři nabídky, všechny ale byly nad maximální stanovenou cenou 2,2 miliardy korun bez DPH. Nemocnice připravuje výstavbu centra urgentní péče už déle než deset let, o dalším postupu se rozhodne příští týden.
29. 4. 2022|

Demolice mostu v Poniklé už začala, Liberecký kraj ji ale zastavil. Po stížnostech jej chce zachránit

Liberecký kraj zastavil demolici a rekonstrukci kamenného obloukového mostu přes Jizeru v Poniklé na Semilsku, která začala 2. července. Stavbaři už přitom začali rozebírat zábradlí. Pro most „Na Mejtě“ z roku 1856 chce kraj žádat památkovou ochranu a zachovat ho. Rada kraje schválila odstoupení od smlouvy a kraj teď bude s firmou jednat o finančním vyrovnání. Mohlo by jít o několik milionů korun. Demolici mostu kritizovala řada místních i chalupářů.
8. 7. 2021|

Lidé ve vlacích a autobusech na Liberecku od čtvrtka zaplatí víc. Nejkratší trasy podraží o čtvrtinu

V Libereckém kraji zdraží od čtvrtka jízdné v autobusech a vlacích regionální dopravy. Na nejkratších trasách zaplatí cestující až o čtvrtinu víc, na těch nejdelších je zdražení zhruba pětiprocentní. Hlavním důvodem zdražení jízdného je propad tržeb zaviněný koronavirovými opatřeními. Loni přišli dopravci na regionálních linkách o 74 milionů korun. Letos do konce května se tržby propadly o dalších 40 milionů.
30. 6. 2021|

Policie bude řešit hospodaření krajské společnosti Silnice LK

Trestní oznámení na neznámého pachatele podala rada Libereckého kraje kvůli předraženým nákupům pohonných hmot v krajské společnosti Silnice LK. Špatné hospodaření a zadávání zakázek v rozporu se zákonem odhalili auditoři. Nyní se jimi bude zabývat policie. Rada kraje navíc avizovala, že další trestní oznámení mohou následovat, jakmile bude audit dokončený.
12. 11. 2020|

Libereckým hejtmanem je potřetí za sebou Půta

Už třetí funkční období v řadě pozici hejtmana Libereckého kraje bude vykonávat lídr Starostů pro Liberecký kraj Martin Půta (SLK). Pro dosavadního hejtmana hlasovalo na ustavujícím zasedání 30 z 44 přítomných zastupitelů. Krajská koalice SLK, Pirátů a ODS disponuje 32 mandáty.
3. 11. 2020Aktualizováno3. 11. 2020, 18:40|

České dráhy ztrácejí sever Čech. Liberecký kraj je chce na dvou linkách nahradit firmou Länderbahn

České dráhy pravděpodobně vyklidí v příštích dvou letech dvě tratě v Libereckém kraji. Ten je nespokojený s vlaky, které dráhy nasazují na osobní spoje na lince z Mladé Boleslavi přes Českou Lípu do Rumburka a z Liberce přes Českou Lípu do Děčína. Kraj začal jednat se společností Länderbahn o tom, že by boleslavsko-rumburskou linku převzala již příští rok v prosinci, liberecko-děčínskou o rok později.
30. 10. 2020|

Půta pokračuje v čele Libereckého kraje, jeho Starostové mají smlouvu s Piráty a ODS

Povolební vyjednávání v Libereckém kraji skončilo a strany, které spolu chtějí v regionu příští čtyři roky vládnout, podepsaly koaliční smlouvu. Zaručuje Martinu Půtovi (SLK) třetí období v pozici hejtmana a Starostové pro Liberecký kraj zároveň budou mít v radě většinu. Zbylá křesla si rozdělí Piráti a ODS, v opozici bude SPD a také ANO.
28. 10. 2020|

Dodávky tepla byly ve Velkých Hamrech obnoveny. O návrhu smlouvy se bude ale teprve jednat

Lidé ve Velkých Hamrech na Jablonecku už nejsou bez tepla a teplé vody. Společnost Golem, které hejtman Libereckého kraje Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) pohrozil sankcemi, obnovila dodávky do všech objektů v majetku města. A to i přesto, že s městem stále nemá uzavřenou smlouvu.
8. 10. 2020|

Půta bude nadále libereckým hejtmanem, Starostové pro Liberecký kraj se spojí s Piráty a ODS

V čele Libereckého kraje bude už třetí volební období v řadě stát Martin Půta z vítězného hnutí Starostové pro Liberecký kraj. Podle dohody s Piráty a ODS budou mít SLK, kteří volby vyhráli s náskokem 20 procentních bodů na druhé ANO, v radě většinu pěti míst. Piráti a ODS budou mít po dvou radních. Do konce příštího týdne chtějí partneři připravit koaliční dohodu a programové prohlášení, aby je mohli schválit zástupci všech tří stran, avizoval Půta.
6. 10. 2020Aktualizováno6. 10. 2020, 20:43|

Soud zprostil libereckého hejtmana Půtu obžaloby, státní zástupce se odvolal

Krajský soud v Liberci zprostil obžaloby libereckého hejtmana Martina Půtu (Starostové pro Liberecký kraj). Ta ho vinila z toho, že přijal úplatek a zneužil pravomoc veřejného činitele, a navrhovala mu pět let vězení. Soud osvobodil i jedenáct dalších obžalovaných. Rozhodnutí je ale nepravomocné, žalobce se proti němu odvolal. Půta od počátku tvrdí, že je nevinný.
26. 5. 2020Aktualizováno26. 5. 2020, 15:20|

Liberecký kraj vyměřil Arrivě pokutu 815 tisíc korun. Za zpoždění i problémy s odbavením

Pokutu 815 tisíc korun vyměřil Liberecký kraj společnosti Arriva za problémy v železniční dopravě. Důvodem je nedodržení smlouvy, zejména nedodržování jízdních řádů. Firma ale měla problém i s nefunkčním odbavovacím systémem, informační systém ve vlacích byl ještě na začátku ledna v němčině. Mluvčí společnosti Arriva Martin Farář uvedl, že od středy bude ve vlacích nasazen nový odbavovací systém.
14. 1. 2020Aktualizováno14. 1. 2020, 16:13|

Arriva se zlepšuje, ale dojem zůstává špatný. Ministr nevyloučil vypovězení smluv

Společnost Arriva se na české železnici v minulosti uvedla několika zajímavými projekty – na vlastní pěst provozovala spěšné vlaky v okolí Prahy nebo po letech obnovila přímé spojení Prahy s Trenčínem. Od 15. prosince 2019 se ale název firmy stal synonymem problémů. Převzala několik rychlíkových i regionálních linek a leccos se nepovedlo. V prvním týdnu provozu jel téměř každý třetí vlak se zpožděním přesahujícím pět minut, a přestože se situace již zlepšila, kraje, stát i cestující jsou stále nespokojeni. Ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO) nevyloučil, že by jeho úřad mohl Arrivě vypovědět smlouvy.
3. 1. 2020|