TÉMA

Šíření poplašné zprávy

Muž, který vyhrožoval rodině střelce z filozofické fakulty, přiznal vinu. Zaplatil 15 tisíc korun

Státní zástupce odložil případ muže z Vysočiny, který vyhrožoval rodině střelce z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. K činu se přiznal a zaplatil 15 tisíc korun na pomoc obětem trestné činnosti. České televizi to řekl okresní státní zástupce v Jihlavě Kamil Špelda. Policisté muže zadrželi den po střelbě a odebrali mu legálně drženou zbraň. Hrozily mu až tři roky vězení.
10. 1. 2024|

Policie řeší 156 případů souvisejících se střelbou na filozofické fakultě. Padla dvě obvinění

Policie se zabývá 156 případy, které souvisí se střelbou na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Naposledy policisté obvinili osmadvacetiletého muže, který vyhrožoval vystřílením celé obce na Jindřichohradecku. Mluvčí jihočeské policie Jiří Matzner sdělil České televizi, že muž čelí obvinění ze šíření poplašné zprávy. Za schvalování střelby a podněcování k trestnému činu policie od konce prosince stíhá také dalšího muže z Kolínska.
8. 1. 2024|

Policie řeší v souvislosti se střelbou na filozofické fakultě víc než pět desítek poznatků

Policie řeší v současné době více než pět desítek nejrůznějších poznatků v souvislosti s čtvrteční tragickou střelbou na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze (FF UK), sdělil mluvčí policejního prezidia Jozef Bocán. Týkají se například šíření poplašné zprávy, nebezpečného vyhrožování nebo schvalování trestného činu. Na pietní místa v centru Prahy přišly i v úterý uctít památku obětí desítky lidí, truchlící k budově fakulty na náměstí Jana Palacha i ke Karolinu na Ovocný trh přicházeli po celou dobu vánočních svátků. Zapalovali svíčky a pokládali květiny. Na obou pietních místech jsou i vzkazy či fotografie.
26. 12. 2023Aktualizováno26. 12. 2023, 16:07|

Nejvyšší soud potvrdil podmínku pro exposlance Volného za výroky o ivermektinu

Nejvyšší soud odmítl dovolání bývalého poslance Lubomíra Volného v kauze výroků o léku ivermektin. Dvouletý podmíněný trest za šíření poplašné zprávy tak platí. ČT to potvrdila Iva Kaňáková z Obvodního soudu pro Prahu 7, který v případu rozhodoval jako první instance. Volný tvrdil, že kvůli diskriminační kampani proti ivermektinu mohou zemřít lidé.
5. 12. 2023|

Soud ve Vrabelově případě musí rozhodnout o námitce podjatosti

Případ Ladislava Vrabela obviněného z šíření poplašné zprávy se částečně vrací od odvolacího soudu k první instanci. Nebude ale rozhodovat o samotné obžalobě, musí se podle rozhodnutí pražského městského soudu vypořádat s námitkou Vrabelova obhájce Radka Suchého proti soudci Lukáši Svrčkovi. Advokát tvrdí, že je podjatý.
12. 9. 2023|

Výroky exposlance Volného o ivermektinu bude řešit Nejvyšší soud

Případem bývalého poslance Lubomíra Volného odsouzeného za šíření poplašné zprávy se bude zabývat Nejvyšší soud. Volný, který tvrdí, že je nevinný, k němu podal dovolání proti dvouleté podmínce, již dostal za výroky o léku ivermektin. České televizi to potvrdila Iva Kaňáková z Obvodního soudu pro Prahu 7, který v kauze rozhodoval jako první instance. Volný tvrdil, že kvůli diskriminační kampani proti ivermektinu mohou zemřít lidé.
28. 8. 2023|

Odvolací soud zrušil Vrabelovi podmínku za šíření poplašné zprávy

Městský soud v Praze zrušil čtyřměsíční podmínku, kterou za šíření poplašné zprávy dostal pořadatel protivládních demonstrací Ladislav Vrabel. Česká televize to zjistila z justiční databáze. Případem se bude znovu zabývat Obvodní soud pro Prahu 1, který Vrabela v dubnu potrestal za výroky o tom, že Česko plánuje proti Rusku použít jaderné zbraně. Podle původního verdiktu mohly v části společnosti vyvolat obavy. Muž obvinění odmítl, jeho slova prý byla vytržená z kontextu.
26. 6. 2023|

Odvolací soud zrušil Popelkovi podmínku za šíření poplašné zprávy, případ vrátil k novému projednání

Městský soud v Praze zrušil podmínku pro aktivistu Jaroslava Popelku za šíření nepravdivé poplašné zprávy v dopisech adresovaných vládě a dalším státním institucím. Okresní soud pro Prahu 1 musí v případu vydat nové rozhodnutí. České televizi to sdělil Lukáš Strašák z pražského městského soudu.
10. 5. 2023|

Policie se zabývá poplašnou zprávou o šíření TBC. Sdílela ji i Hamplová, později se omluvila

Olomoucká policie řeší zveřejnění nepravdivé informace o přenosu vysoce infekční tuberkulózy (TBC) na Olomoucku z řad ukrajinských vojáků. Ti momentálně cvičí ve vojenském prostoru Libavá. Policie případ vyšetřuje jako šíření poplašné zprávy, za které pachateli hrozí až tři roky vězení. Příspěvek sdílela na sociálních sítích i senátorka za Kroměřížsko a právnička Jana Zwyrtek Hamplová (za Nezávislé), později jej ale smazala a omluvila se.
22. 2. 2023|

Ústavní soud odmítl stížnost muže, který z vězení vyhrožoval otrávením vody

Ústavní soud s konečnou platností potvrdil verdikt nad recidivistou Markem Vadelem, jenž v dopisech z vězení hrozil otrávením pitné vody v českých městech. Krajský soud v Plzni jej poslal na pět let do vězení, rozsudek obstál před Vrchním soudem v Praze i Nejvyšším soudem. Ústavní soud rozhodl bez veřejného jednání, stížnost odmítl. Usnesení zpřístupnil ve své databázi.
1. 2. 2023|

Jana Peterková musí zaplatit čtvrt milionu korun za lži o úmrtí seniorů

Jana Peterková musí zaplatit pokutu 250 tisíc korun za to, že podle soudu ve videích na sociálních sítích lhala, že v domově pro seniory v Měšicích u Prahy zemřelo po očkování několik lidí. Informoval o tom server iROZHLAS.cz, podle kterého řízení pravomocně zastavil Vrchní soud v Praze.
10. 1. 2023|

Muž, který tvrdil, že lékaři v plzeňské nemocnici zabíjejí pacienty s covidem, míří znovu před soud

Pavel Hlávka, kterého soud původně zprostil obžaloby z šíření poplašné zprávy, před něj zamíří znovu. Plzeňský krajský soud zrušil osvobozující rozsudek na základě odvolání státního zástupce. České televizi informaci potvrdil místopředseda Okresního soudu Plzeň-město Josef Prach. Muž na internetu zveřejnil video, ve kterém natáčel lékaře a říkal, že v plzeňské nemocnici zabíjejí pacienty s covidem. Odůvodňoval to tím, že zdravotníci nechtěli jeho nemocné matce podat přípravek ivermektin, který však na covid nezabírá.
29. 11. 2022|

Státní zástupce obžaloval Janu Peterkovou za lži o úmrtích seniorů po očkování

Za šíření poplašné zprávy o údajných úmrtích seniorů po očkování proti covidu-19 půjde Jana Peterková k soudu. Na dotaz ČT to uvedla Blanka Valsamisová z Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 4. Policisté obvinili Peterkovou v lednu za šíření dezinformací o úmrtích seniorů po očkování proti covidu-19 i za výroky, že Česko obsadí vojska NATO s cílem vyhladit Čechy. Hrozí jí až osmileté vězení.
27. 9. 2022|

Státní zástupkyně se odvolala v případu muže, který tvrdil, že lékaři zabíjejí pacienty s covidem

Státní zástupkyně se odvolala proti rozsudku, kterým soud zprostil obžaloby Pavla Hlávku z šíření poplašné zprávy. ČT informaci poskytla předsedkyně plzeňského okresního soudu Petra Pavlíčková. Žalobkyně i nadále trvá na podmínce, kterou navrhovala v obžalobě. Muž na internetu zveřejnil video, ve kterém natáčel lékaře a říkal, že v plzeňské nemocnici zabíjejí pacienty s covidem. Odůvodňoval to tím, že zdravotníci nechtěli jeho nemocné matce podat přípravek ivermektin. Ten je proti covidu neúčinný. Případ se nyní posouvá ke Krajskému soudu v Plzni.
26. 7. 2022|

Policie obvinila muže z pronásledování lékaře, žena čelí obvinění z šíření poplašné zprávy o úmrtí po očkování

Pražští policisté obvinili z nebezpečného pronásledování devětadvacetiletého muže, který podle nich dlouhodobě omezoval známého lékaře v běžném způsobu života. Z šíření poplašné zprávy také obvinili pětačtyřicetiletou ženu. Podle vyšetřovatelů šířila poplašné zprávy například o tom, že v domově seniorů zemřeli důchodci po podání vakcíny nebo že Českou republiku obsadí vojáci NATO s cílem vyhladit Čechy. V tiskové zprávě to uvedl policejní mluvčí Jan Daněk.
26. 1. 2022|

Policie pokračuje v trestním řízení s exposlanci Volným a Roznerem. Po neobhájení mandátu už nemají poslaneckou imunitu

Policisté pokračují v trestním řízení bývalé poslance Lubomíra Volného (Volný blok) a Miloslava Roznera (SPD). Ve sněmovních volbách neobhájili mandát a přišli tak o imunitu. ČT to potvrdil mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík. O vydání Volného k trestnímu stíhání požádala policie v květnu kvůli podezření ze šíření poplašné zprávy, končící sněmovna už ho ale neprojednala. Roznera pak kvůli jeho výrokům o táboře v Letech už dříve vydat odmítla.
22. 10. 2021|

Policie žádá o vydání poslance Lubomíra Volného k trestnímu stíhání, píše Deník N

Policie žádá o vydání nezařazeného poslance Lubomíra Volného, původně zvoleného za SPD, k trestnímu stíhání. Důvodem je podezření ze šíření poplašné zprávy. Odeslání žádosti do sněmovny potvrdila Deníku N mluvčí policejního prezidia Kateřina Rendlová. Volný měl podle vyšetřovatelů šířit poplašnou zprávu během nouzového stavu. V příspěvku na svém facebookovém profilu tvrdil, že se chystá spiknutí, jehož cílem je diskreditace léku ivermektin, prostředkem k diskreditaci mělo být podle Volného zabití pacientů, píše Deník N.
22. 5. 2021|

Koronavirus zabil lékaře, který před ním už v prosinci varoval. Zprávy o skonu provázel zmatek

Ve věku 34 let zemřel čínský lékař Li Wen-liang, kterého policie obvinila z šíření poplašné zprávy, když se už v prosinci snažil varovat ostatní kvůli koronaviru. Zpráva o jeho úmrtí nejprve oblétla svět, poté ji čínská média dementovala s tím, že lékaři o jeho život bojují. Nakonec ale nemocnice sdělila, že lékař opravdu skonal.
6. 2. 2020Aktualizováno6. 2. 2020, 22:07|

Za vymyšlenou zprávu, že se u Zdounek na Kroměřížsku vyskytuje puma, dostal muž podmínku

Okresní soud v Kroměříži uložil trestním příkazem roční podmínku muži, který loni v červenci na lince 158 oznámil, že u Zdounek na Kroměřížsku viděl pumu. Policisté zjistili, že si zprávu o pohybu šelmy vymyslel. Stejnou fotografii, kterou chtěl šestatřicetiletý muž výskyt pumy potvrdit, našli na internetu. Na potrestání muže upozornil server iROZHLAS.cz.
2. 1. 2020|