TÉMA

Ceny české filmové kritiky

Přišla v noci a vyhrála. Ceny české filmové kritiky vybraly nejlepší snímky roku 2023

Nejlepším filmem loňského roku je podle Cen české filmové kritiky snímek Přišla v noci. Obdržel rovněž cenu za režii pro Tomáše Pavlíčka a Jana Vejnara a nejlepší herečku Simonu Pekovou. Nejlepším hercem byl vyhlášen Karel Roden. Dvě sošky náleží loutkovému příběhu Tonda, Slávka a kouzelné světlo. Ocenění v celkem deseti kategoriích se předávala v přímém přenosu České televize.
3. 2. 2024|

Nominace na Ceny české filmové kritiky vede snímek Přišla v noci

Nejvíce šancí na zisk Cen české filmové kritiky za rok 2023 má hororově laděná komedie Přišla v noci. Následují ji rodinný animovaný snímek Tonda, Slávka a kouzelné světlo a výpravné historické drama Úsvit. Všechny tři snímky se také utkají o hlavní cenu pro nejlepší film. Nominace na Ceny české filmové kritiky si celkem vysloužilo osmnáct titulů. Vítězové budou oznámeni 3. února v přímém přenosu České televize.
4. 1. 2024Aktualizováno4. 1. 2024, 11:19|

České filmové kritiky zhypnotizoval Arvéd, je nejlepším filmem roku 2022

Za nejlepší film roku 2022 označily Ceny české filmové kritiky temný snímek Arvéd. Představitel titulního hrdiny Michal Kern je nejlepším hercem loňského roku. Nejlepší herečkou byla vyhlášena Vita Smačeljuk z dramatu Oběť. Režiséra nejen tohoto snímku Michala Blaška vyzdvihly Ceny české filmové kritiky jako talentovaného tvůrce.
4. 2. 2023Aktualizováno4. 2. 2023, 21:48|

Nejvíc nominací na Ceny české filmové kritiky mají Arvéd, BANGER. a Il Boemo

České filmy Arvéd, BANGER. a Il Boemo mají shodně čtyři nominace na Ceny české filmové kritiky. Jeden z nich se také stane filmem roku. Právě probíhá druhé kolo hlasování a vítězové budou známi 4. února.
3. 1. 2023|

„Nízký rozpočet je obrovská svoboda,“ míní Nohejl. Reklamního režiséra objevil film až po čtyřicítce

Cesta režiséra Michala Nohejla na filmová plátna byla poměrně dlouhá. Celovečerní debut natočil až v pětačtyřiceti letech. Komorní satira Okupace prošla loni kiny bez většího diváckého povšimnutí – pořádně na něj upozornily až před pár dny Ceny české filmové kritiky. Okupaci vyznamenaly čtyřmi soškami, včetně té pro nejlepší film. Michal Nohejl byl hostem Událostí, komentářů.
8. 2. 2022|

Nejlepší je Okupace, rozhodli filmoví kritici. Herecké ceny má „Zátopek“ Neužil a chybující Gajdošíková

Pro Ceny české filmové kritiky je nejlepším snímkem roku 2021 satirické drama Okupace. Jako svůj celovečerní debut tento film natočil Michal Nohejl. Ocenění pro nejlepšího herce si „vyběhal“ Václav Neužil v životopisném titulu Zátopek. Nejlepší herečkou je podle kritiků Pavla Gajdošíková, která zaujala ve snímku Chyby.
5. 2. 2022Aktualizováno5. 2. 2022, 21:49|

Nominace na ceny filmové kritiky ovládla Okupace, oscarový kandidát Zátopek je zatím druhý

Ceny české filmové kritiky zveřejnily nominace za rok 2021. V nejvíce – šest – ocenění může doufat snímek Okupace. Nominován je mimo jiné na nejlepší loňský film, v této kategorii mu konkuruje životopisné drama Zátopek a v zahraničí úspěšný animovaný příběh Moje slunce Mad. Kategorii Mimo kino obsadily počiny České televize, která je také koproducentem většiny nominovaných titulů z kinodistribuce. V hereckých nominacích může překvapit jméno Tomáše Magnuska, který jako režisér u kritiků zatím příliš chvály nepobral.
4. 1. 2022|

Glosa: Krajina ve stínu porazila Šarlatána. Ceny české filmové kritiky napravují „křivdy“

Od soboty známe vítěze jedenáctého ročníku Cen české filmové kritiky. Krajina ve stínu režiséra Bohdana Slámy obdržela dvě ceny – za nejlepší film a pro Magdalénu Borovou v hlavní ženské úloze. Šarlatán se stal filmem s nejlepší režií (pro Agnieszku Hollandovou) a s nejlepším hercem Ivanem Trojanem (v roli léčitele Jana Mikoláška). O čem tato ocenění vypovídají?
9. 2. 2021|

Krajina ve stínu zastínila podle kritiků loňské filmy. Herecké ceny patří Trojanovi a Borové

Černobílé drama Krajina ve stínu vybraly Ceny české filmové kritiky jako nejlepší film roku 2020. Napříč kategoriemi obdržel snímek Bohdana Slámy dvě ocenění, stejně jako drama Šarlatán. Oba tituly spojuje historický námět podle skutečných událostí. Herecké ceny patří hercům z těchto dvou filmů Ivanu Trojanovi a Magdaléně Borové. Téměř všechny vítězné tituly vznikly s přispěním České televize. Ta také slavnostní ceremoniál vysílala v přímém přenosu.
6. 2. 2021Aktualizováno6. 2. 2021, 22:02|

Šarlatán a Krajina ve stínu ovládli nominace na Ceny české filmové kritiky

Historická dramata Krajina ve stínu a Šarlatán posbírala shodně pět nominací na Ceny české filmové kritiky za rok 2020. Film V síti navíc jako vůbec první dokumentární titul pronikl mezi nominované na nejlepší film roku. Vítězové se vyhlásí v sobotu 6. února 2021 v pražském Divadle Archa, večerem diváky provedou v přímém přenosu na ČT art od 20:20 moderátoři Světlana Witowská a Ondřej Cihlář.
6. 1. 2021|

Ceny kritiky: Nejlepším filmem 2019 jsou Staříci, tím porevolučním Kolja

Ceny české filmové kritiky odhalily nejlepší tvůrce a tituly roku 2019. Tři ocenění, včetně titulu pro nejlepší film, si odnesli Staříci spolutvůrců Ondřeje Provazníka a Martina Duška. Nejlepšími herci byli vyhlášeni Jiří Schmitzer a Tereza Ramba. Zvláštní anketu o nejlepší český porevoluční snímek vede Kolja.
1. 2. 2020Aktualizováno1. 2. 2020, 22:37|

O Ceny české filmové kritiky se přetahují Vlastníci a Staříci

Road movie o pomstě Staříci a hořká komedie Vlastníci mají shodně pět šancí na Ceny české filmové kritiky za rok 2019. O jednu méně získalo Nabarvené ptáče. Do nominací na výroční ocenění zařadila padesátka kritiků celkem dvanáct titulů, většina z nich vznikla s přispěním České televize. Vítězné snímky budou vyhlášeny 1. února v přímém přenosu ČT art.
2. 1. 2020|