TÉMA

Vážná hudba

Na otevření Národního divadla ho nechtěli a bál se šílenství. Před dvěma sty lety se narodil Bedřich Smetana

„Bůhví, jaké to podivné kouzlo je ve Smetanově hudbě! Slzy vyhrknou člověku při místech něžných, a při jiných vstaneš ze sedadla svého a ani nevíš, že jsi již vstal…“ Tak rozjitřeně psal o Bedřichu Smetanovi jeho současník, spisovatel Jan Neruda. Jeden z nejvýznamnějších českých skladatelů se narodil před dvěma sty lety, 2. března 1824 v Litomyšli.
2. 3. 2024|

Jak v Československu potkali Hollywood. Amadeus letos oslaví čtyřicet let od premiéry

Film Amadeus se před více než čtyřmi dekádami točil převážně v Praze, kde bylo prý 18. století stále přítomné, neporušené, zakonzervované. Pro režiséra snímku Miloše Formana šlo o velký návrat do Československa, odkud emigroval. Zdejší režim tehdy podle všeho vyměnil svoje „principy“ za miliony dolarů, které produkce v zemi utratila. Částečně životopisné drama letos oslaví už 40 let od premiéry, jeho odkaz však žije dál. ČT24 mluvila i s pamětnicí natáčení. K Formanovi se obracejí i velké aktuální filmy jako Oppenheimer nebo Chudáčci.
18. 2. 2024|

Hlavním hostujícím dirigentem České filharmonie bude hvězdný Simon Rattle

Česká filharmonie ohlásila, že hlavním hostujícím dirigentem prvního českého orchestru se stane hvězdný Sir Simon Rattle. Smlouvu uzavírá na pět let a jeho titul nese přívlastek „k poctě Rafaela Kubelíka“. Simon Rattle, nositel rytířského řádu a držitel Řádu za zásluhy uděleného jak anglickou královnou, tak městem Berlín, je jedním z nejuznávanějších dirigentů současnosti. Za své nahrávky získal řadu prestižních mezinárodních ocenění, jimž vévodí třikrát cena Grammy.
7. 2. 2024Aktualizováno7. 2. 2024, 21:59|

Začal Rok české hudby. Na Smetanovo výročí se někde připravovali i léta

Ústředním motivem letošního Roku české hudby je oslava 200 let od narození zakladatele české národní hudby Bedřicha Smetany. Centrem smetanovských oslav bude skladatelovo rodiště Litomyšl, slavit se ale bude i na desítkách dalších míst. Někde se na akci připravovali celé roky. Všechny Smetanovy opery budou moci lidé například zhlédnout během roku v Plzni, Ostravě a právě v Litomyšli. Ministerstvo kultury mezi tematické projekty rozdělilo přes 88 milionů korun, resort celkem vyčlenil dvě stě milionů.
22. 1. 2024|

Olomoučtí radní podpořili sloučení divadla a filharmonie se zachováním obou orchestrů

Olomoučtí radní podpořili sloučení dvou významných kulturních institucí, Moravského divadla a Moravské filharmonie, a to při zachování dvou orchestrů. Rozhodli tak na základě varianty doporučené experty. Ředitel Moravské filharmonie Jonáš Harman k ní má ale výhrady. Znamenala by podle něj i propuštění pracovníků obou institucí. Navržený postup radní doporučí ke schválení zastupitelům 15. prosince.
22. 11. 2023|

Má vlast zazní příští rok na Pražském jaru v podání Berlínských filharmoniků

Mezinárodní hudební festival Pražské jaro na svém 79. ročníku od 12. května do 3. června příštího roku nabídne na pět desítek koncertů. Festival v Obecním domě zahájí Má vlast Bedřicha Smetany v podání Berlínských filharmoniků. Nadcházející ročník bude oslavou Roku české hudby a dvoustého výročí Smetanova narození. Ambasadorem Roku české hudby se na festivalu stane dirigent Jakub Hrůša. Prodej vstupenek bude zahájen 1. listopadu, informoval ředitel Pražského jara Pavel Trojan.
30. 10. 2023|

Naším úkolem je odhalovat zázrak kompozice, říká dirigent Semjon Byčkov

Od roku 2018 je v čele České filharmonie a loni se rozhodl, že tam chce být až do roku 2028. Zároveň byl jedním z prvních světoznámých umělců ruského původu, který ostře odsoudil Putinovu invazi na Ukrajinu. Šéfdirigent a hudební ředitel České filharmonie Semjon Byčkov v Interview ČT24 sdělil, že posláním tohoto tělesa je mimo jiné znovu vytvářet a odhalovat slávu skladby.
2. 10. 2023|

Česká filharmonie zahajuje 128. sezonu. S Dvořákem vyjede do světa, doma připomene Smetanu

Česká filharmonie ve středu zahajuje novou, 128. sezonu. V Rudolfinu během tří zahajovacích koncertů zazní výlučně hudba Antonína Dvořáka. Vystoupení je prologem k Roku české hudby, ale i připomenutí dvou set let od narození Bedřicha Smetany.
27. 9. 2023|

„Neuvěřitelně krásné a dojemné“. S curyšským orchestrem začala Dvořákova Praha

Čtvrtečním koncertem začala šestnáctá Dvořákova Praha, festival klasické hudby, který se každoročně koná v období narozenin skladatele Antonína Dvořáka. Festival v pátek v Rudolfinu pokračuje koncertem orchestru Tonhalle Curych pod taktovkou Paavo Järviho, na kterém vystoupí klavírista Ivo Kahánek. Páteční program dále nabídne Symfonii č. 9 d moll Antona Brucknera. Letos Dvořákova Praha nabídne tři desítky koncertů.
8. 9. 2023|

Mezinárodní Festival Krumlov připomene pád Bastily

Mezinárodní Festival Krumlov 14. července zahajovacím koncertem v Letní jízdárně programem s názvem Francouzská noc připomene pád Bastily. Do 5. srpna na 12 místech ve městě a jeho okolí zazní 18 koncertů hlavního programu. Doprovodný program ve Festivalové zóně nabídne více než šest desítek různých aktivit zdarma.
11. 7. 2023|

Málo si uvědomujeme, co v základních uměleckých školách máme, říká Kožená

Jedna z nejžádanějších světových mezzosopranistek současnosti Magdalena Kožená pořádá ve čtvrtek při příležitosti svých padesátých narozenin Benefiční koncert pro budoucnost. Chce jím podpořit základní umělecké školy. Na Pražském hradě s Koženou ve čtvrtek vystoupí i slavný operní pěvec Rolando Villazón. Kožená v Událostech, komentářích sdělila, že základní umělecké školy jsou naprosto zásadní, protože dokáží u dětí podchytit talent.
7. 6. 2023|

Má vlast zněla „tak trochu velšsky“. Začalo Pražské jaro

V pražském Obecním domě zahájila v pátek tradiční Má vlast Bedřicha Smetany 78. ročník festivalu Pražské jaro. Dílo zaznělo v podání Orchestru Velšské národní opery z Cardiffu s šéfdirigentem Tomášem Hanusem. Přímý přenos bylo možné sledovat na ČT art.
12. 5. 2023Aktualizováno12. 5. 2023, 21:43|

Když se spojí Mozart a Salieri, je z toho Molieri. Formanův film stojí podle Plachetky na velké umělecké licenci

Operní pěvec, basbarytonista Adam Plachetka vydal po dvou letech nové album s názvem Molieri. Jak slovní hříčka napovídá, jde o kompilaci operních árií Wolfganga Amadea Mozarta a Antonia Salieriho. Spolupracoval na něm s Czech Ensemble Baroque a dirigentem Romanem Válkem.
28. 11. 2022|

Moderní nástroje jsou často až příliš dokonalé, říká klavírista Lukáš Vondráček

Orchestr Collegium 1704 odjel do Varšavy. Na osmnáctém ročníku festivalu Chopin a jeho Evropa uvede dva koncertní programy. Součástí jednoho z nich bude vystoupení jednoho z nejslavnějších českých klavíristů současnosti Lukáše Vondráčka. Ten dlouhodobě žije ve Spojených státech, v Polsku uvede ne často hraný Dvořákův klavírní koncert, navíc poprvé v historii na dobový nástroj. Natáčela s ním Anna Zuzánková.
18. 8. 2022|

Bez světové hvězdy, zato s plejádou českých interpretů. Začíná Mezinárodní hudební festival v Českém Krumlově

V pátek začíná Mezinárodní hudební festival v Českém Krumlově. Jednatřicátý ročník slibuje v historických sálech i v přírodních kulisách celkem patnáct hlavních a přes pětadvacet doprovodných koncertů a aktivit. Chystá se například unikátní koncert Jihočeské filharmonie na jezírku v zámeckém parku.
15. 7. 2022|

Brahms si to musel odtrpět. Oceňovaný Pavel Haas Quartet vydává novou desku jeho kvintetů

S šesti cenami Gramophone Award za svá hudební alba mají pověst jednoho z nejlepších komorních souborů všech dob. Hudební svět proto stojí na špičkách v očekávání nové desky Pavel Haas Quartetu. Za pomoci hostů nahráli kvintety Johannese Brahmse. Album obsahuje jeho Smyčcový kvintet č. 2 G dur a Klavírní kvintet f moll. V pořadí devátá deska Haasovců vychází v celosvětové distribuci.
6. 5. 2022|

Ukrajinská hudebnice utekla jen s batohem a houslemi. Nyní hraje s pražskými filharmoniky

Orchestr PKF – Prague Philharmonia odehrál ve čtvrtek v pražském Rudolfinu šestý abonentní koncert. Pod taktovkou Kanaďanky Keri-Lynn Wilsonové zazněla díla Strausse, Čajkovského a Saint-Saënse. V orchestru poprvé hrála jeho nová členka – emigrantka z Ukrajiny Natalia Shumeiková.
11. 3. 2022|

Čtrnáct let Cara lesů na tisíci stranách. Česky vychází druhý svazek Janáčkovy monografie

Česky poprvé vychází i druhý díl obsáhlé dvoudílné monografie Leoše Janáčka. Napsal ji renomovaný britský muzikolog a také jeden z předních světových propagátorů skladatelova díla John Tyrrell. Spoluautorem knihy je také muzikolog a expert na Janáčka Jiří Zahrádka, který se autorsky podílel na vybraných kapitolách a zajistil odborný dohled nad českým vydáním.
3. 1. 2022|

Mladí Češi se utkají v talentové soutěži vážné hudby na ČT. Hodnotí je i Plácido Domingo

Na první pohled neobvyklé spojení televizní talentové soutěže a klasické hudby přináší projekt Virtuosos. Původně maďarský pořad získal mezinárodní podobu, a tak se jí účastní také talenty z Česka, Slovenska, Polska nebo Srbska. Jednu ze čtyř epizod teď každý pátek přináší ČT art. Finále proběhne 18. prosince.
30. 11. 2020|