TÉMA

Zpracovatelský průmysl

Petr Pavel přivítal prezidenta Angoly. Země chce s Českem spolupracovat ve vědě či obraně

Česko má Angole co nabídnout v oblastech bezpečnosti, rozvoje leteckého i dopravního průmyslu, zdravotnictví, chytrého zemědělství, těžebního průmyslu nebo geologického průzkumu. Po středečním jednání s angolským protějškem Joaem Lourencem v Praze to řekl prezident Petr Pavel. Angolská hlava státu uvedla, že africkou zemi zajímá spolupráce s Českem v zemědělství, zpracovatelském průmyslu, na úrovni univerzit, ve vědě i cestovním ruchu.
21. 2. 2024Aktualizováno21. 2. 2024, 20:28|

Červen byl pro český zpracovatelský průmysl zvlášť krušný, ukázal index PMI

Podmínky v českém zpracovatelském průmyslu se v červnu zhoršily nejvýrazněji od května 2020. Výroba a nové zakázky klesají nejprudším tempem za šest měsíců. Zaměstnanost se propadá nejrychleji od července 2020. Index nákupních manažerů (PMI) vykázal hodnotu 40,8 bodu, v květnu to bylo 42,8 bodu. Úroveň 50 bodů v indexu je předělem mezi růstem a poklesem sektoru.
3. 7. 2023Aktualizováno3. 7. 2023, 11:21|

Pracovní trh v Česku sílí. Zájem je zejména o nekvalifikované práce v průmyslu a logistice

České firmy plánují rozsáhlé nábory zaměstnanců. Nejvíce chybí nekvalifikovaní pracovníci v průmyslových závodech nebo v logistice. Pozice se ale kvůli nízké nezaměstnanosti a nezájmu lidí ne vždy daří obsadit.
20. 9. 2021|

Knihkupci jsou i v současné situaci optimističtí, bojí se ale zpřísnění opatření

Knihkupci v období současných protiepidemických opatření nepociťují menší zájem o knihy. Situaci jim ulehčuje internetový obchod. Tržby však výrazně klesly v prodejnách ve velkých obchodních centrech. K dohnání výpadku tržeb z jara, kdy byla dva měsíce uzavřena knihkupectví, nepomůže ani předvánoční trh. Likvidační by podle knihkupců pro ně a nakladatele bylo, pokud by se před Vánoci nebo v nejbližší době prodejny zcela zavřely.
16. 10. 2020|

Podmínky v tuzemském průmyslu se zhoršují, některé podniky propouštěly

Provozní podmínky v tuzemském zpracovatelském průmyslu se v prosinci zhoršovaly, jako po celý loňský rok. Jednalo se o jedno z nejprudších zhoršování situace v roce 2019, hůře bylo loni už jen v červenci a v listopadu. Důvodem rapidního zhoršování je podle analytiků slábnoucí poptávka domácích i zahraničních odběratelů.
2. 1. 2020|