TÉMA

Luftwaffe

Německé letectvo nad Baltem zachytilo tři ruské letouny

Německé letectvo zachytilo tři ruské letouny, včetně stíhaček, které prolétaly mezinárodním vzdušným prostorem nad Baltským mořem. Informuje o tom agentura Reuters s odvoláním na Luftwaffe. Stroje měly vypnutý transpondér, tedy rádiový odpovídač.
26. 4. 2023|

Evropa dosud poskytla Ukrajině vojenskou pomoc v hodnotě 1,5 miliardy eur, řekl Michel

Evropská unie dosud poskytla Ukrajině vojenskou pomoc v hodnotě 1,5 miliardy eur (36 miliard korun). V Kyjevě po setkání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským to řekl předseda Evropské rady Charles Michel. Země, která má zájem o vstup do EU, v současné době čelí nové rozsáhlé ofenzivě Ruska na východě země. Německá armáda ve středu oznámila, že chce přepravit další raněné Ukrajince do své země. Šéfka české sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ve středu dovezla na polsko-ukrajinské hranice neprůstřelné vesty.
20. 4. 2022Aktualizováno20. 4. 2022, 20:28|

Před 75 lety stanuli nacističtí představitelé před spravedlností

Přesně před 75 lety přepsala justice v Norimberku základy mezinárodního práva. Vůbec poprvé stanuli před tribunálem jako obžalovaní představitelé vlády poraženého státu – nacistické třetí říše. Zodpovídali se z toho nejhoršího – zločinů proti lidskosti a válečných zločinů.
20. 11. 2020|

„Otče, odpusť.“ Před 80 lety zničila Měsíční sonáta anglické Coventry

Odpoledne 14. listopadu 1940 se vydaly německé bombardéry z kontinentu přes Lamanšský kanál. V rámci operace „Měsíční sonáta“ mířily nad anglické město Coventry, tehdejší průmyslové centrum. Bombardování trvalo dlouhých jedenáct hodin a pro Coventry znamenalo naprostou zkázu. Symbolem se staly trosky katedrály svatého Michala, jejíž obvodové zdi tlakovým vlnám i žáru odolaly. Po skončení války se ohořelé kamenné zdivo čnící k nebi stalo symbolem smíření a budování míru.
14. 11. 2020|

Josef František se vyznamenal v bitvě o Británii. Historický bojový letoun teď ponese jeho jméno

Historický bojový letoun na bývalé anglické válečné základně nově ponese jméno českého stíhacího esa Josefa Františka. Stroj v Duxfordu odhalili při příležitosti 80. výročí bitvy o Británii. Josef František se zapsal do válečných dějin tím, že v klíčových dnech letecké bitvy s hitlerovským Německem dokázal sestřelit 17 nacistických strojů.
16. 8. 2020|

Z nebe přišlo vítězství i smrt. Bitva o Británii byla prvním německým klopýtnutím

Bitva o Británii je považována za první velký neúspěch Německa ve druhé světové válce. Ze strategického hlediska nešlo pro Hitlera o kdovíjaký problém – celý západ pevninské Evropy zůstal pod jeho kontrolou a svobodný zůstal jen ostrov za kanálem. Politicky ale lze hovořit hned o několikanásobném neúspěchu, a navíc západní fronta přece jenom úplně nezanikla, i když vedla pod vodou. Až dodatečně byla stanovena doba, po kterou bitva o Británii probíhala, na 10. červenec až 31. říjen 1940. Vypukla tedy před rovnými 80 lety.
10. 7. 2020|

Záluží spojenci bombardovali sedmnáctkrát. Naposledy a nejspíš omylem před 75 lety

Průmyslový komplex s rafinérií v Záluží u Mostu patřil v závěru druhé světové války mezi hlavní cíle spojeneckých bombardování. Vyráběl se zde syntetický benzin pro německou armádu, což z komplexu udělalo strategicky významné místo. Celkem spojenci zaměřili Záluží sedmnáctkrát. Naposledy – a nejspíš omylem – sem bomby dopadly před 75 lety.
5. 3. 2020|

Poslední velký útok Luftwaffe stál zaskočené spojence stovky letadel. Němcům však stejně bylo vítězství k ničemu

Před 75 lety německá Luftwaffe uskutečnila poslední velký útok. Akce měla paralyzovat spojenecké letectvo a podpořit ofenzivu v Ardenách. Do obří operace se v závěru druhé světové války zapojilo více než 900 letadel.
2. 1. 2020|