TÉMA

Náčelník generálního štábu

Zalužnyj skončil v čele ukrajinské armády, nahradil ho Syrskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal z postu náčelníka generálního štábu Valerije Zalužného. Toho v čele armády střídá dosavadní velitel pozemních sil Oleksandr Syrskyj. Jde o nejzásadnější změnu ve velení ukrajinské armády od začátku ruské invaze před dvěma roky.
8. 2. 2024Aktualizováno8. 2. 2024, 23:13|

Řehka: Válka s Ruskem není pravděpodobná, ale ani nepředstavitelná

Předejít konfliktu s Ruskem nemůže domluva, ale pouze odstrašení, Rusko musí vidět schopnosti i vůli se bránit. Na konferenci „Připraveni k boji?“ to řekl náčelník generálního štábu české armády Karel Řehka. Podle něj válka s Ruskem nyní není pravděpodobná, ale ani nepředstavitelná. Řehka také zdůraznil nutnost nadále podporovat Ukrajinu.
11. 12. 2023Aktualizováno11. 12. 2023, 14:49|

Šéf Vojenského výboru NATO ocenil podíl Česka na bezpečnosti celé Aliance i podpoře Ukrajiny

Je nezbytné, aby Rusko v konfliktu na Ukrajině neuspělo, prohlásil po jednání s českým náčelníkem generálního štábu Karlem Řehkou předseda Vojenského výboru NATO Rob Bauer. Pokud by Moskva podle něj vyhrála, nebyl by to konec nejistoty v Evropě, ale začátek ještě větší nejistoty. Ocenil mimo jiné i českou podporu okupované země. Tématem jednání bylo podle Řehky například hodnocení současných hrozeb v severoatlantickém prostoru i mimo něj, naplňování obranných plánů a český příspěvek do nich.
22. 11. 2023|

Řehka: Hlavním a jediným cílem je bojeschopnost armády

Rusko a také mezinárodní terorismus jsou v současnosti podle náčelníka generálního štábu české armády Karla Řehky největšími hrozbami. Řekl to v projevu na úvod velitelského shromáždění, které by mělo stanovit úkoly armády na příští rok, za svůj „hlavní a jediný cíl“ v něm zároveň označil bojeschopnost armády. S projevem vystoupil také prezident Petr Pavel, podle nějž se bezpečnostní situace ve světě stále zhoršuje.
21. 11. 2023Aktualizováno21. 11. 2023, 19:23|

30 let zpět: Československá armáda a případný rozpad federace

U vojenského velitelství Střed v Olomouci proběhlo cvičení zaměřené ochranu a obranu teritoria Moravy. Cvičení se zúčastnil i náčelník generálního štábu československé armády generálporučík Karel Pezl. Ten byl během tiskové konference dotázán, zda má armáda katastrofický scénář pro případ rozpadu federace.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
16. 6. 2022|

Poslanci projednali jmenování Řehky do čela generálního štábu a Foltýna náčelníkem Vojenské policie

Nic již nebrání tomu, aby Karel Řehka nastoupil do čela generálního štábu české armády ani tomu, aby se Otakar Foltýn ujal velení Vojenské policie. Jmenování obou projednal branný výbor Poslanecké sněmovny, což byl poslední zbývající krok poté, co nominace schválila vláda, přičemž na jméně Karla Řehky se předtím shodli ministryně obrany Jana Černochová (ODS) a prezident Miloš Zeman.
3. 6. 2022Aktualizováno3. 6. 2022, 12:58|

Černochová a Zeman našli shodu. Náčelníkem generálního štábu má být Karel Řehka

Novým náčelníkem generálního štábu má být ředitel Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) Karel Řehka. Po jednání s prezidentem Milošem Zemanem o tom informovala vládu ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Uvedla, že Řehka byl jejich společným kandidátem. Řehka má ve funkci nahradit Aleše Opatu, kterému v létě končí v armádě vojenský závazek. Opata v čele armády pokračovat nechtěl.
1. 6. 2022Aktualizováno1. 6. 2022, 20:07|

Dění na Ukrajině překonalo hrůzy, které jsme viděli na Balkáně, říká generál Opata

Generál Aleš Opata stojí v čele české armády od roku 2018 jako náčelník generálního štábu, letos ve funkci končí. Působil v několika důležitých zahraničních misích a například za záchranu francouzských vojáků ze základny Karin v bývalé Jugoslávii si vysloužil francouzský válečný kříž. V Interview ČT24 Speciál vzpomínal nejen na nasazení v Afghánistánu a v bývalé Jugoslávii, ale okomentoval i současnou válku na Ukrajině.
29. 5. 2022|

Česko poskytlo Ukrajině vojenský materiál za 3,5 miliardy, chystáme další dodávky, uvedla Černochová

Česká vláda zatím poskytla Ukrajině napadené Ruskem vojenský materiál za více než 3,5 miliardy korun, řekla ministryně obrany Jana Černochová (ODS) v pořadu Otázky Václava Moravce. Vládě navrhne v nejbližší době další vojenské dodávky za 600 až 700 milionů korun, avizovala. Potvrdila, že Česko dodává na Ukrajinu i těžkou vojenskou techniku. Konkretizovat to ale odmítla.
29. 5. 2022Aktualizováno29. 5. 2022, 14:12|

Německo daruje Česku 15 tanků Leopard. Začnou také jednání o dalších nákupech, řekla Černochová

Německo daruje České republice patnáct tanků Leopard 2A4. Obě země zároveň zahájí jednání o nákupu dalších až padesáti nejmodernějších tanků Leopard verze 2A7+ různých modifikací. Vládu o tom ve středu informovala ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Darované tanky by česká armáda mohla dostat ještě letos, v budoucnu se počítá s jejich modernizací. Černochová jednala také s prezidentem Milošem Zemanem o novém náčelníkovi generálního štábu.
18. 5. 2022Aktualizováno18. 5. 2022, 22:44|

Rusko dál stahuje síly k Ukrajině, uvedl Kyjev. Evakuace z oceláren Azovstal stále probíhají

Rusko by mohlo opět útočit na Ukrajinu z běloruského území. Varuje před tím generální štáb ukrajinské armády, který také upozorňuje na hrozbu provokací a na pokračující stahování ruských sil k ukrajinským hranicím. Podle Londýna usiluje Rusko o trvalou kontrolu nad Chersonskou oblastí. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prohlásil, že ruská armáda se chystá na další početné ztráty. OSN odpoledne oznámila, že probíhá operace, jejímž cílem je evakuovat lidi z areálu oceláren Azovstal v Mariupolu, posléze informaci potvrdil i ukrajinský prezident a později rovněž ruské ministerstvo obrany. Evakuace obyvatel z ostatních částí města je přerušená do pondělních 08:00 (07:00 SELČ), uvedla městská rada Mariupolu. Další pomoc Ukrajině slíbil i německý kancléř Olaf Scholz.
1. 5. 2022Aktualizováno1. 5. 2022, 21:20|

Arménský premiér oznámil nástup nového velitele armády, podle soudu zůstává ve funkci ten předchozí

Arménský premiér Nikol Pašinjan oznámil, že do funkce nastoupil nový náčelník generálního štábu armády Artak Davtjan. Situace kolem armádního velitele v krizí zmítané zemi ale dál není úplně jasná vzhledem k rozhodnutí správního soudu, který minulý týden ponechal ve funkci dosavadního náčelníka štábu Onika Gasparjana.
22. 3. 2021|

Při nehodě armádního vrtulníku na Tchaj-wanu zemřelo osm lidí, mezi nimi i náčelník generálního štábu

Při nehodě tchajwanského armádního vrtulníku ve čtvrtek zahynulo osm lidí, včetně náčelníka generálního štábu Šen I-minga a dalších vysoce postavených představitelů armády. Uvedlo to místní ministerstvo obrany. Havárii přežilo pět ze 13 lidí, kteří byli na palubě.
2. 1. 2020Aktualizováno2. 1. 2020, 11:06|