TÉMA

Dopravní značky

Les dopravních značek v Praze mate řidiče. Město pracuje na zlepšení

V Praze je aktuálně přes sto šedesát tisíc značek. Podle vedení metropole vytvářejí vizuální smog a často i nepřehledné situace pro řidiče. Radní proto nechali zpracovat manuál, který poslouží k lepšímu umisťování cedulí.
9. 3. 2024|

Zákazy vjezdu na Starém Městě platily jedinou noc. Primátor je nechal škrtnout, magistrát prověří zákonnost

Noční zákaz vjezdu do části pražského Starého Města platil jen jednu noc. Pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) nechal v pátek dopravní značky přeškrtnout, dokud zákaz vydaný Prahou 1 nepřezkoumá městský odbor dopravy. Magistrát ale podle večerních informací Deníku N žádnou žádost o zneplatnění na Technickou správu komunikací (TSK) neposlal. Předseda dopravního výboru pražského zastupitelstva Martin Sedeke (ODS) řekl, že považuje osazení značek za nezákonné, městská část podle něj účelově využila silniční zákon. Radnice zákaz vysvětlila tím, že chce zabránit hlučnému nočnímu ježdění staroměstskými uličkami pro zábavu.
24. 11. 2023Aktualizováno24. 11. 2023, 22:20|

Na chýnovském obchvatu umírají lidé. Místní hovoří o nepřehledných křižovatkách

Dva lidé zahynuli v posledních dnech na obchvatu Chýnova. Nehody se na něm stávají od jeho loňského otevření, vesměs je příčinou nedání přednosti, podle místních k tomu přispívá stoupání těsně před křižovatkou. Silničáři tvrdí, že udělali, co mohli, aby řidiče na křižovatku upozornili. Radnice si slibuje zlepšení od umístění značky „Stůj, dej přednost v jízdě!“ na nejproblematičtější křižovatku.
7. 7. 2023|

V části Prahy bude dál platit regulace vozítek segway. Ústavní soud zamítl stížnost provozovatelů

V části Prahy bude nadále platit omezení elektrických vozítek segway. Ústavní soud zamítl stížnost Asociace Segway ČR, která bojovala proti omezení. Soud nezjistil porušení základních práv stěžovatele. Spolu se zamítnutím stížnosti soud odmítl návrh na zrušení části zákona o provozu na pozemních komunikacích.
20. 12. 2021Aktualizováno20. 12. 2021, 15:46|

Nejdřív značka, pak zákaz předjíždění. V lednu ŘSD označí úseky, kde kamiony nově nemají předjíždět

Na dalších místech začíná platit zákaz předjíždění pro nákladní auta nad 12 tun. Kamiony se nově nemají pouštět do levého pruhu celkem na 145 kilometrech dálnic D1, D5, D8 a D11. Řidiče na nové omezení upozorní značky, které Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) v průběhu ledna osadí na klíčové úseky. Až do umístění značek proto omezení pro nákladní auta neplatí.
2. 1. 2020|

Přesná definice bezpečného odstupu a přísnější bodový systém. Na silnicích by mělo být bezpečněji

Na českých sinicích loni zahynulo podle předběžných čísel 550 lidí. To je sice o 15 méně než v roce 2018, tragických nehod je ale i tak stále dost. Poslední dvě smrtelné havárie roku 2019 se staly v úterý, u obce Zliv na Českobudějovicku a na Orlickoústecku. V obou případech řidiči vyjeli mimo silnici a následný náraz do stromů nepřežili. Policie i ministerstvo dopravy proto připravují řadu opatření, jak  nehodovost snížit.
2. 1. 2020|