TÉMA

Rozpočtový deficit

Rozpočtový schodek USA dosáhl rekordních 3,1 bilionu dolarů. Je to důsledek výdajů vyvolaných pandemií

Rozpočtový deficit Spojených států v uplynulém fiskálním roce dosáhl rekordních 3,132 bilionu dolarů (téměř 73 bilionů korun). To představuje více než dvojnásobek dosavadního maxima. Oproti předchozímu roku se schodek více než ztrojnásobil. Oznámilo to v pátek americké ministerstvo financí. Nárůst schodku je důsledkem rozsáhlých vládních výdajů souvisejících s pandemií covidu-19.
16. 10. 2020|

Senát odmítl volnější rozpočtová pravidla, desetitisícové blokové pokuty na měsíc zablokoval

Do Poslanecké sněmovny vrátili senátoři návrh na rozvolnění rozpočtových pravidel s návrhem na zamítnutí. Vláda si chce změnou zákona o rozpočtové odpovědnosti otevřít cestu ke zvýšení podílu strukturálního deficitu až na čtyři procenta HDP. Senát projednává balík „koronavirových“ zákonů a oproti minulým schůzím je již neschvaluje hladce jeden za druhým. U zákona, který má policii umožnit udělovat za porušování vládních nařízení až desetitisícové blokové pokuty, potom senátoři svým nejednoznačným rozhodnutím na necelý měsíc zablokovali, potom však může začít platit.
17. 4. 2020Aktualizováno17. 4. 2020, 19:12|

Brexit bude, ujišťuje Johnson. Referendum o skotské nezávislosti také, doufá Sturgeonová

Britský premiér Boris Johnson v novoročním projevu slíbil, že za třicet dní provede třikrát odložený brexit. Podle něj s rokem 2019 skončilo období nejistoty a nevraživosti. Jeho plán na sjednocení rozdělené země ale zpochybňují skotští nacionalisté. První ministryně skotské regionální vlády Nicola Sturgeonová totiž na Nový rok ujistila, že bude i nadále usilovat o vypsání nového referenda o nezávislém Skotsku.
2. 1. 2020|