TÉMA

Tolerance

Samice orangutanů jsou matky s omezenou trpělivostí, popsali vědci

Samice orangutanů jsou trpělivé matky a jejich mláďata na rozdíl od dětí neodmlouvají a nevztekají se. Matka je učí především, jak získat potravu, ale většinou se s potomkem o tu svou podělí. Když však dospěje k názoru, že jde o snadno získatelný pokrm a potomek dost starý na to, aby si ho obstaral, je neústupná.
21. 12. 2021|

Část opozice chce vyslovit vládě nedůvěru, část rozpustit sněmovnu. Babiš věří, že řádně dovládne i bez KSČM

Předčasné volby nebudou a vláda skončí až po řádných podzimních volbách, věří premiér Andrej Babiš (ANO), přestože jeho menšinovému kabinetu vypověděli podporu komunisté. Babiš je přesvědčen, že by se u moci udržel až do října i v případě, kdy by Poslanecká sněmovna vyslovila jeho kabinetu nedůvěru – setrvání mu předběžně slíbil prezident. Opozice se navíc neshoduje na vhodném postupu. Iniciovat hlasování o nedůvěře chce nyní jen SPD, ostatní strany by se jen připojily. Část opozice by pak ráda rozpustila sněmovnu a urychlila volby, s tím však nesouhlasí SPD ani komunisté.
14. 4. 2021|

Komunisté vypověděli dohodu o toleranci vlády. Hlasovali by pro vyslovení nedůvěry

Komunisté vypověděli dohodu o toleranci vlády, kterou měli uzavřenou s hnutím ANO. Premiérovi a lídrovi ANO Andreji Babišovi to oznámil předseda KSČM Vojtěch Filip, podle nějž ztratili komunisté ve vládu důvěru. Uvedl, že kdyby ve sněmovně došlo na hlasování o nedůvěře vládě, byli by poslanci KSČM pro, sami však takové hlasování neiniciují. Babiš již předem řekl, že nedokáže posoudit, jaké překážky by ztráta tolerance vládě přinesla.
13. 4. 2021Aktualizováno13. 4. 2021, 20:41|

Vláda stále počítá se zavedením druhé, vyšší sazby daně z příjmů

Vláda stále počítá se zavedením druhé – vyšší – sazby daně z příjmů po zrušení takzvané solidární přirážky. O tom, kolik by měla být, mají koaliční špičky ještě jednat. Větší zdanění skupin s nadprůměrnými příjmy podporují i komunisté, kteří menšinový kabinet tolerují.
9. 8. 2020|
Interview ČT24

Není v silách jednotlivce, aby to bez systémových změn zvládl, vyjádřil se k Havlíčkově dvojroli Kováčik

Působení Karla Havlíčka (za ANO) na dvou ministerstvech je přijatelné jen jako dočasné řešení, řekl v Interview ČT24 předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik. Není totiž podle něj v silách jednoho člověka, aby tyto dva zásadní resorty zvládl. Případné dlouhodobé sloučení ministerstva dopravy a restortu průmyslu a obchodu by bylo nutné detailně připravit, domnívá se.
12. 2. 2020|

Rozhoduje se ve volbách, ne na ulici ani udáváním do Bruselu, vzkázal v novoročním projevu šéf sněmovny Vondráček

Předseda Poslanecké sněmovny a místopředseda hnutí ANO Radek Vondráček ve svém novoročním projevu připomněl, že Česká republika „završila třetí dekádu svobodné existence“ a je tak v poločase budování demokracie. „Měli bychom na této cestě pokročit dál,“ dodal mimo jiné šéf sněmovny. Zmínil také klimatické změny, migraci a rovněž protivládní demonstrace a volby v roce 2020. Podle něj bude možná největší výzvou roku 2020 „vydržet sami se sebou“.
1. 1. 2020|